Patrik-Berglund

Både New Jersey Devils och St Louis Blues visade inatt att man verkligen vill vara med i kampen om slutspelsplatserna. Blues besegrade Vancouver Canucks med klara 4-1. Patrik Berglund blev segerorganisatör när han redan efter 40 sekunder överlistade Anders Nilsson med en backhand från nära håll, framspelad av Alex Pietrangelo och Alexander Steen. Knappt fem minuter in i den andra perioden dubblade Berglund hemmalagets ledning i numerärt underläge när han placerade in pucken mellan benen på Nilsson. Gästerna reducerade visserligen genom Sam Gagner, framspelad av bröderna Sedin. Mål från Vladimir Tarasenko och Dmitrij Jaskin säkrade segern. Genom hans två mål gick Berglund upp på ensam elfte plats i Blues skytteliga genom tiderna efter att han delat den med Jörgen Pettersson. Berglund har nu 163 fullträffar i Blues.

Blues (87 poäng) ligger nu precis utanför en wildcardplats i väst, en poäng bakom Colorado Avalanche. De två möts dessutom i den sista grundseriematchen den 7 april.

Devils besegrade Pittsburgh Penguins i en svängig match där man vände 0-1 efter första perioden till 3-1 på drygt tre minuter i den andra för att sedan tappa till 3-3 i den tredje perioden igen. Som så många gånger förr den här säsongen kretsade mycket kring vänsterforwarden Taylor Hall. 26-åringen noterades för två assist under ordinarie tid innan han, frispelad av Niko Hischier, avgjorde matchen 27 sekunder in på övertiden. Det var Halls femte matchvinnande mål för säsongen vilket är den högsta noteringen i klubbens historia och andra gången en spelare når dit. I och med segern avslutade laget sin sex matcher långa roadtrip på bästa sätt (4-2-0). Man skaffade sig dessutom sig en aning bättre utgångsläge: Laget innehar i nuläget den sista wildcardplatsen i öst, tre poäng före Florida Panthers. Men Panthers har två matcher färre spelade.
Här följer en genomgång av nattens matcher
Dallas Stars - Boston Bruins 2-3 (1-0, 1-0, 0-3)
Dallas behövde poängen i jakten på slutspels och det såg länge ut som att man åtminstone skulle få en poäng med sig. Men efter att man tappat 2-0 till 2-2 i den tredje perioden dödade David Pasrnak allt hopp när han avgjorde tillställningen med 12 sekunder kvar av ordinarie tid. Pastrnak noterades även för en assist under matchen. Brad Marchand noterades för ett mål och två assist.

Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils 3-4 (1-0, 0-3, 2-0, 0-1)
Sidney Crosby gjorde ett mål och en assist för Penguins och nådde därmed 80-poängsgränsen för nionde gången i karriären. Mästarna tappade därmed mark i jakten på Washington Capitals i toppen av Metropolitan Division. Pens är nu tre poäng bakom Capitals med en match mer spelad. Phil Kessels 3-3-mål var hans 30:e fullträff för säsongen och han nådde den gränsen för sjätte gången i karriären.
St Louis Blues - Vancouver Canucks 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)
Med sin assist på Sam Gagners mål gick Daniel Sedin upp på 50 poäng. Han nådde därmed den gränsen för elfte gången i karriären. Det är flest i Canucks historia och ett rekord han delar med sin bror. Canucks ligger, med sju matcher kvar, sist i Western Conference, på samma poäng (61) som Arizona. Men Arizona har en match mindre spelad.

Winnipeg Jets - Anaheim Ducks 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 1-0)
Genom segern blev Jets det första Winnipeg-lag att nå 100 poäng i NHL och man slog dessutom det tidigare franchise-rekordet (Thrashers/Jets) på 99 poäng, satt 2014-15. Kyle Connor blev matchvinnare när han avgjorde efter 3:16 av övertiden. Det var andra matchen i rad som Connor avgör tillställningen - båda på övertid. Trots förlusten är Ducks kvar på den första wildcardplatsen i väst, en poäng före Colorado och på samma poäng (89) som Kings på den sista direktplatsen i Pacific Divsion. Hampus Lindholm och Marcus Pettersson noterades för var sin assistpoäng i Ducks.

Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Antti Niemi höll nollan för första gången sedan den 22 december 2015 när han stoppade 35 skott när Montreal bröt en fyra matcher lång förlustsvit. Artturi Lekhonen gav gästerna ledningen i den andra perioden och matchen säkrades först efter två mål i tom bur av Paul Byron och Brendan Gallagher.
Jacob De La Rose noterades för en assist.
Så gick snacket:
"Det är svårt att försöka analysera vad som just hände, det är så det är i den här sporten " - Kari Lehtonen efter Stars sjunde raka förlust.
"Jag tänker inte på det så mycket. Det är coolt, men samtidigt delas det inte ut några priser till lag som når 100 poäng." - Mark Scheifele om att Jets nådde den magiska gränsen under kvällen
"Keith räddade oss ikväll och vi vinner inte ikväll om han inte spelar så." - Taylor Hall om Keith Kinkaids fina insats mot Pittsburgh. Kinkaid har mött Pens tre gånger i år och räddat 91 v 97 skott under dessa matcher