sv

Fredagen mjukstartade hockeyhelgen med tre matcher.
Kaptenen leder vägen, sägs det. Och i Montreals fall var det verkligen så när laget besökte Washington Capitals under fredagen. Max Pacioretty var inblandad i det mesta när hans lag tog två viktiga poäng. Efter en mållös första period gav Pacioretty gästerna ledningen med ett mäktigt direktskott som borrade sig förbi Philipp Grubauers vänstra axel. Att John Carlson kvitterade några minuter senare spelade ingen roll.

I mitten av slutakten drev Pacioretty upp ett anfall på vänsterkanten och ned bakom Grubauer. Han kämpade bort försvararna och fick tillbaka pucken ned till blålinjen där Jakub Jerabek snabbt skickade den tillbaka mot mål. Där dök Paul Byron upp och gav gästerna ledningen på returen. Pacioretty satte sedan 3-1 i tom bur vilket skulle visa sig bli det matchvinnande målet. Hemmalaget reducerade genom stekhete Lars Eller med 54 sekunder kvar. Målet var danskens sjätte på de nio senaste matcherna (6+1). Segern innebar att Montreal bröt en tre matchers förlustsvit (0-1-2).

I Sunrise var det många bekanta ansikten som besökte Panthers när scucélaget Vegas Golden Knights gjorde sitt första besök i staden. Tränaren Gerard Gallant gjorde således sin första match i BB&T Center sedan han fick sparken från Panthers i november 2016. Men när matchen var spelad hade det mesta ändå handlat om Aleksander "Sasha" Barkov.
Jamie McGinn gav hemmalaget ledningen redan efter drygt tre minuters spel. David Perron kvitterade elva minuter senare - hans elfte mål för säsongen. Men Panthers återtog ledningen kort därpå genom Barkov som gjorde mål i numerärt underläge. Målet var hans femte i spelformen, vilket är bäst i ligan det här året.
I den andra perioden kvitterade Vegas svenske superskytt William Karlsson genom sitt 25:e mål för säsongen. Målet betyder också att Karlsson har fem mål och en assist på Vegas senaste sex matcher.
Yevgeni Dadonov återgav Panthers ledningen i början av den tredje perioden, assisterad av Barkov. Målet innebar att ryssen nu har gjort poäng i fem raka matcher (3+2).

James Neal kvitterade med ett läckert dragskott knappt två minuter från slutet. Matchen gick till förlängning där William Karlsson i ett trängt läge agerade räddande ängel när han på volley väldigt fint slog bort pucken precis över mållinjen efter ett skott från Barkov då målvakten Malcolm Subban var ur läge efter en mycket tilltrasslad situation. Pucken snappades dock upp av Panthers back Aaron Ekblad som bombade in segermålet för hemmalaget.
Under fredagen annonserade ligan att Los Angeles Kings forward Dustin Brown får 10 000 dollar i böter för den cross-checking han delade ut mot Pittsburghs back Justin Schultz i torsdags. Evgeni Malkin bötfälls med 5000 dollar för en spearing han i sin tur gav Brown.
Här följer en kort genomgång av nattens matcher:
Anaheim Ducks - Los Angeles Kings 2-1
Adam Henrique gav hemmalaget ledningen efter en tilltrasslad situation 2:05 in i slutakten. Ondrej Kase, som noterades för assist på målet, har därmed gjort sex poäng på de senaste fyra matcherna (3+3). Alex Iafallo kvitterade drygt två minuter senare men veteranen Ryan Kesler styrde snyggt in vinstmålet drygt halvvägs in i perioden. Andrew Cogliano gjorde sin första match sedan avstängningen och noterades för en assist på vinstmålet. Kings föll för sjätte matchen i rad - något man inte har gjort på drygt tio år (12-26 december 2007).
För svensk del var det ingen höjdarkväll: Samtliga fem svenskar - Christian Folin, Adrian Kempe, Hampus Lindholm, Jakob Silfverberg och Rikard Rakell - gick poänglösa.
Florida Panthers - Vegas Golden Knights 4-3 (2-1, 0-1, 1-1,1-0)
James Reimer, som spelade sin 17:e raka match, räddade 33 skott i Panthers mål. Vegas finländske speedkula Erik Haula noterades för två assist och har därmed tre assist på de senaste två matcherna. Trots förlusten toppar Golden Knights (30-11-4) fortfarande Western Conference, fyra poäng före Nashville Predators (27-11-6).
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Alexander Ovechkin noterades för en assist på John Carlsons mål, vilket innebar att ryssen nu står på 499 assist i karriären och apropå ryska framspelningar: Dmitry Orlov gjorde assist för andra matchen i rad och Evgeni Kuznetsov för tredje matchen i rad. I Montreal noterades lagets finländske andrekeeper för första segern för säsongen (sex starter, tio framträdanden). Lagets tjeck Tomas Plekanec noterades för en assist och bröt därmed en tio matcher lång poängtorka. Trots förlusten har Capitals fyra poäng ned till tvåan i Metropolitan Division, New Jersey Devils. Caps har dock tre matcher mer spelade.