mackinnon

Nathan MacKinnon fortsatte under natten sin glödheta inledning på Stanley Cup-slutspelet. Med tre mål och en assist låg han bakom det mesta när Colorado Avalanche besegrade St. Louis Blues med 6-3 och tog ledningen med 2-0 i matcher. MacKinnons hattrick är det första från en Avalanche-spelare i slutspelet sedan Valeri Kamensky gjorde tre mål mot Chicago Blackhawks den 24 april 1997.

På annat håll såg Winnipeg Jets till att ge Edmonton Oilers ett bryskt uppvaknande gällande skillnaden mellan grundserie och slutspel. Boston Bruins och Washington Capitals gick till övertid för tredje matchen i rad - och för andra matchen i rad drog Bruins det längsta strået. Och Nashville Predators har fortsatt förtvivlat svårt att få hål på Carolina Hurricanes.
Men vi börjar i Colorado där Avalanche, och framför allt Nathan MacKinnon, fortsatt ser svårstoppade ut.

MacKinnons fyra poäng mot Blues i Match 2 gör att han nu leder hela slutspelets poängliga på sju poäng (5+2) efter två matcher. Han hade dock god hjälp även denna gång. Joonas Donskoi stod för två mål och en assist och Devon Toews, Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog noterade alla två assist vardera.
- Vi fick resultatet vi ville ha ikväll och det är vad som spelar roll i slutspelet, sade MacKinnon till NHL.com/sv.

COL-STL, M2: MacKinnon står för ett hattrick

Men stjärnan var inte nöjd.
- Om vi ska vinna Match 3 på bortaplan behöver vi vara betydligt bättre. Vi startade bra ikväll och var starka de första 30 minuterna, men de var bättre i andra halvan av matchen.
Donskoi gav Avalanche ledningen redan efter 35 sekunder - mycket tack vare Gabriel Landeskogs hårda jobb i forchecken - och innan första perioden var över hade MacKinnon ökat på till 2-0 i numerärt överläge. Avalanche vann skotten med 19-6 i period ett. Donskoi var sedan framme snabbt även i andra perioden, närmare bestämt 3:14 in. Även detta mål tillkom i powerplay med passningspoäng till MacKinnon och Rantanen. Ett slarvigt uppspel från Patrik Nemeth bäddade sedan för Sammy Blais 3-1-reducering 16:17 in på mittperioden. Blues fick kontakt i matchen och gjorde sedan även 3-2 i tredje perioden. Målet tillkom i numerärt överläge efter 10:07, signerat Brayden Schenn, till följd av att Avalanche' forward Nazem Kadri ådragit sig en femminutersutvisning - samt matchstraff - för en huvudtackling på Justin Faulk.
Periodens sista fem minuter blev rafflande. MacKinnon pricksköt in 4-2 efter 15:25, men redan 15 sekunder senare ordnade Mike Hoffman ännu en reducering. Blues tog sedan ut målvakten och Avalanche kunde skicka in två puckar i tom bur, varav det ena målet fullbordade MacKinnons hattrick.
MacKinnon valde efter matchen att peka på Gabriel Landeskogs första byte som en stor anledning till att Avalanche spelade med sådan energi:
- Han (Landeskog) är ett monster. Tacklingen han satte i första bytet hördes långt bort. Publiken svarade direkt och gav oss energi. Utan den där forechecken, utan den extra energi han alltid ger oss, så gör vi inte det där första målet.
I Match 1 i serien mellan Washington Capitals och Boston Bruins hette matchhjälten Nic Dowd. I Match 2 var det Brad Marchand. I Match 3 blev det Craig Smith som fick jubla vilt när han 5:48 in på den andra övertidsperioden ordnade 3-2 för Bruins och därmed såg till att laget skaffade sig en 2-1-ledning i matcher.

BOS-WSH, M3: Smith ordnar segern för Bruins

Dessförinnan hade Alex Ovechkin gett Capitals ledningen i powerplay 8:21 in på andra perioden - ryssens första mål i årets Stanley Cup-slutspel. Taylor Hall kvitterade kort därefter, 9:17 närmare bestämt, med sitt andra mål för slutspelet. Men Capitals kunde ändå lämna andra perioden i ledning tack vare Nick Dowd som slog till efter 18:15. I tredje perioden klev sedan Brad Marchand fram och kvitterade i numerärt överläge efter 11:32. Första övertidsperioden passerade mållös innan Smith sedan kunde kliva fram och skjuta hem segern för Boston. Målet tillkom efter ett missförstånd bakom Capitals mål mellan Ilya Samsonov och Justin Schultz.
Följ oss på [Facebook och Twitter för ytterligare exklusivt material och NHL-nyheter!]
Samsonov vaktade målet för Capitals matchen igenom - lagets tredje målvakt på tre matcher i serien - och stod för 40 räddningar på 43 skott. Tuukka Rask i Bruins mål räddade 35 av 37.
I Carolina drygade Hurricanes ut sin ledning i matchserien mot Nashville Predators till 2-0, detta genom att vinna Match 2 med 3-0. Sebastian Aho stod för dubbla mål för Hurricanes - hans första två för årets slutspel - medan Alex Nedeljkovic räddade 32 av 32 skott och plockade upp sin första nolla i Stanley Cup-sammanhang. Warren Foegele stod för Hurricanes tredje mål, framspelad av Jesper Fast som gjorde sin första poäng i årets slutspel.
Winnipeg Jets chockade förhandsfavoriterna i serien, Edmonton Oilers, och vann första matchen på bortaplan med hela 4-1. Connor Hellebuyck var utmärkt mellan stolparna för Jets och räddade 32 av 33 skott. Kyle Connor (1+1), Blake Wheeler (1+1), Mark Scheifele (0+2) och Nate Thompson (0+2) noterade alla två poäng vardera för Jets. Connor McDavid och Leon Draisaitl lämnade båda isen poänglösa i Edmonton trots 23:14 respektive 24:41 i istid.