preds shootout

Segersviten är bruten. Nashville Predators föll med 2-3 efter straffar hemma mot New Jersey Devils.
Predators hade tio segrar på rad och klubbrekord med sig in till matchen i Bridgestone Arena och fick en bra start för att förlänga den till elva efter att Mattias Ekholm satt 1-0 redan efter 1:17 med sitt tionde mål för säsongen.

Men wildcardjagande Devils ville annat. Sami Vatanen fick hål på Juuse Saroos efter 7:13 och matchen var sedan lika på ett fram till 11:24 av den andra perioden då Brian Boyle lyckades styra in pucken i nät på Damon Seversons skott från blå.
Devils höll sedan ledningen och såg ut att gå mot två poäng redan efter ordinarie tid, men med 1:06 kvar av den tredje perioden fick Ryan Johansen tag på en retur framför mål och skickade in kvitteringspucken till hemmapublikens stora jubel. I förlängningen hade Predators ett gyllene läge att avgöra tack vare ett powerplay men Keith Kinkaid höll tätt. Straffläggningen bjöd på tre mål. Taylor Hall gjorde först mål för Devils, Kyle Turris svarade för Predators innan Boyle klev fram och satte avgörande 2-3. Devils är därmed kvar på wildcard-plats från Eastern Conference.

Preds2

Här är summeringen från resten av nattens matcher:
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 4-1 (0-0, 0-2, 2-1)
Oilers tog sin tredje raka seger på hemmais. Mycket tack vare Connor McDavid som bjöd på två kanonmål i den andra perioden.
McDavid trampade runt Ryan Suter, bröt in på kassen, tog ner returen från Devan Dubnyk på volley och skickade in 1-0 i öppet mål. Målet kom efter 9:11.
Nästan tre minuter senare kom McDavids andra i matchen och 33:e för säsongen. Efter långt tryck i powerplay fick McDavid pucken till höger i zon och skickade iväg ett stenhårt handledsskott i krysset bakom Dubnyk.
McDavid har gjort 18 mål på sina 19 senaste matcher, tre fler än vad han hade under sina första 49 matcher den här säsongen. Han har dessutom gjort poäng i sju raka matcher och gjort flest mål sedan den 1 februari före Wilds Eric Staal och Jets Patrik Laine.
I den tredje reducerade Charlie Coyle till 2-1 och Wild var sedan nära att kvittera men Cam Talbot gjorde ett par fina räddningar och istället kunde Leon Draisaitl öka på till 3-1 och Ryan Nugent-Hopkins stänga matchen i tom kasse. Målet innebar RNH:s 300:e poäng i karriären.

Florida Panthers - New York Rangers 4-3 (1-0, 1-1, 1-2, 0-0, 1-0)
Henrik Lundqvist gjorde sitt 800:e NHL-framträdande och blev den 15:e målvakten någonsin att göra minst så många.
Svensken är den första målvakten utanför Nordamerika att nå milstolpen och bara den tredje målvakten någonsin att göra lika många matcher för en och samma klubb. Martin Brodeur gjorde 1266 med Devils och Tony Esposito 873 med Blackhawks.
Men han fick inte vinna.
Hemmalaget drog det längsta strået efter att Vincent Trocheck satt den avgörande straffen i den tredje omgången. Panthers tog sin åttonde raka hemmaseger och förlängde sin totala poängsvit till åtta raka matcher men är under wildcarsd-strecket eftersom Devils vann mot Predators.
Panthers ledde med 2-0 efter mål av Jonathan Huberdeau och Frank Vatrano men en norrman och en svensk skulle se till att ändra på det. Mats Zuccarello styrde in 2-1 i den första perioden och bara 17 sekunder in i den andra kvitterade Mika Zibanejad till 2-2 med sitt 20:e för säsongen. Knappt hade glädjen lagt sig förrän Panthers återtog ledningen efter 1:02 genom Jamie McGinn som högg på en retur från Lundqvist.
Rangers kvitterade igen genom Kevin Hayes vilket tog matchen till den mållösa förlängningen och sedan den avgörande straffläggningen.

Boston Bruins - Chicago Blackhawks 7-4 (2-2, 1-2, 4-0)
Bruins tog sin sjätte raka hemmaseger efter att ha avslutat starkt hemma i TD Garden. Bruins är det sjunde laget i NHL genom tiderna att sopa rent i sex raka hemmamatcher utan att spela borta mellan. De andra är Philadelphia Flyers (1984-85), Edmonton Oilers (1986-87), Detroit Red Wings (2011-12), Los Angeles Kings (2014-15) och Florida Panthers (2015-16 samt 2017-18).
Ställningen efter två perioder var 3-4 till gästande Blackhawks men David Pastrnak, Brian Gionta, Rick Nash och Sean Kuraly gjorde varsitt mål i den tredje. Poängbäst i hemmalaget var Jake DeBrusk som stod för tre assist.
Eftersom Toronto vann skiljer det sju poäng mellan dem. Boston är sex poäng efter Atlantic Division-ledande Tampa Bay Lightning.
Erik Gustafsson gjorde själv ett och spelade fram till Blackhawks två andra mål den här kvällen han har nio poäng (3+6) den här säsongen. Blackhawks Joel Quenneville coachade sin 1608:e match vilket är näst flest av alla tränare genom tiderna, bara Scotty Bowman har fler (2141).

Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights 1-2 (0-0, 0-0, 1-1, 0-0, 0-1)
Vegas är det vinstrikaste laget på bortaplan under en debutsäsong i NHL någonsin. Straffsegern i KeyBank Arena var deras 20:e för säsongen, det tidigare rekordet hade Anaheim Mighty Ducks från säsongen 1993-94. David Perron och Erik Haula gjorde mål i straffläggningen vilket räckte till seger.
Målen under ordinarie tid kom i den tredje perioden. Nyligen uppkallade Justin Bailey gjorde 1-0 för Sabres. Deryk Engelland kvitterade för Vegas efter assist från Perron och William Karlsson.
Jacob Josefson gjorde mål i straffläggning för andra matchen i rad för Sabres. Robin Lehner vaktade Sabres-målet och motade 33 av 34 skott.
Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)
Tampa blev säsongens första lag att nå 100 poäng, men det krävdes straffar för att de skulle göra det. Den matchavgörande straffen satte Nikita Kucherov som dessutom stod för 2-2-målet mitt i den tredje perioden. Tyler Johnson gjorde lagets andra mål i matchen.
Ryan McDonagh, nyförvärvet från New York Rangers, gjorde sin första match för Tampa efter trejden och fick strax över 19 minuters speltid av tränaren Jon Cooper.
Montreals mål gjordes av Artturi Lehkonen och Alex Galchenyuk. Förlusten var deras fjärde raka. Laget har bara vunnit två av 18 bortamatcher sedan den 23 december.

Philadelphia Flyers - Winnipeg Jets 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)
Flyers tog sin första seger efter fem raka förluster. Lagets mål kom i den andra perioden och gjordes av Claude Giroux och Andrew MacDonald.
Den största frågan inför matchen, förutom om Flyers skulle bryta sin dystra trend, var om de skulle kunna stoppa Patrik Laine som öst in mål den senaste tiden. Svaret blev nej. Laine gjorde 1-2 i powerplay efter 8:58 av den tredje perioden och satte då sitt 40:e mål för säsongen vilket är lika många som skytteligaledande Alex Ovechkin. Laine är den första europé att nå 40 mål som tonåring och delad trea med Brian Bellows & Wayne Gretzky för flest mål av en tonåring någonsin. Laine har 76, bara Jimmy Carson (92) och Dale Hawerchuk (85) har gjort fler innan sin 20-årsdag.
Men det blev inte mer än så för Jets och i och med sin seger närmade sig Flyers Washington Capitals i Metropolitan Division. Det skiljer två poäng mellan lagen. Robert Hägg och Johnny Oduya saknades i Flyers på grund av skador.

Colorado Avalanche - Arizona Coyotes 5-2 (3-1, 0-1, 2-0)
Colorado tog sig upp på en wildcardplats i Western Conference. Stora anledningar till det var Mikko Rantanen, Nathan MacKinnon, Tyson Barrie och Carl Söderberg. Rantanen hade 1+2 MacKinnon 0+2 och och Barrie, Söderberg 1+1.
Det var svenskens andra tvåpoängsmatch i rad. Tyson Barrie gjorde poäng för sjätte matchen i rad, MacKinnon för åttonde och Colorado tog poäng för sjunde matchen i följd. MacKinnon har nu 80 poäng och är den sjätte Colorado-spelaren att komma över den platån sedan 1995-96 då laget flyttades från Quebec. Dessutom är han den yngsta i Quebec/Colorado-historien att nå 80 poäng sedan Mats Sundin gjorde det 1992-93.
Lagen gjorde fyra mål, Colorado tre, Arizona ett, inom loppet av 4:22 av den första perioden. Så många mål har inte gjorts lika snabbt i inledningen av en match sedan den 26 februari 1997.
Semyon Varlamov ersatte Jonathan Bernier i den tredje perioden efter att Bernier träffats av en puck i huvudet av Oliver Ekman-Larsson. Bernier tilldelades därmed sin nionde raka hemmaseger något ingen annan målvakt fixat i klubben sedan Dan Bouchard gjorde det för Quebec Nordiques 1983-84.
Los Angeles Kings - St. Louis Blues 2-7 (0-2, 1-2, 1-3)
"Jag trodde jag drömde med all den offensiven".
Målvakten Jake Allens ord efter hans Blues vunnit mot Kings sa det mesta. Blues behövde en seger och på vilket sätt de tog den.
Sju olika spelare gjorde mål bland dem Jaden Schwartz Alex Pietrangelo, Kyle Brodziak, Ivan Barbashev och Vladimir Tarasenko som också noterades för passningspoäng i matchen. Patrik Berglund och Alexander Steen noterades också de för varsin assist och nu är laget med i racet om ett wildcard igen. Segern var deras blott andra de senaste elva matcherna och de sju målen var den näst högsta noteringen av laget den här säsongen.
Kings förlorade för andra gången på sina tre senaste och föll utanför slutspelsplats, men är bara en poäng efter.
San Jose Sharks - Washington Capitals 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
Alex Ovechkin sköt sex skott men gick återigen mållös i sin jakt på mål 599 och 600 i karriären - men han brydde sig nog inte nämnvärt om det eftersom hans Caps tog två poäng och tog över ledningen i Metropolitan Division. Nicklas Bäckström gjorde sitt 17:e mål för säsongen med ett slagskott i den andra perioden och Lars Ellers stängde matchen med ett mål i tom kasse i slutet av den tredje. Bäckströms mål räknades som det matchvinnande vilket var hans 33:e i karriären. Han har nu lika många som Bengt-Åke Gustafsson hade under sin tid i klubben.
Segern var Capitals första under ordinarie tid mot Sharks sedan den 30 oktober 1993. De andra har kommit via straffar eller förlängning.
Capitals leder Metro på 83 poäng, en före Penguins och två för Flyers. Phillipp Grubauer räddade 24 skott.

Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 5-2 (2-0, 2-0, 1-2)
Leafs tog sin tio raka hemmaseger och satte därmed nytt klubbrekord. Leafs gick upp till 3-0 genom ett mål från Kasperi Kapanen och två genom Nazem Kadri. Hans andra mål kom i den andra perioden och gjorde att han passerade 25 mål för andra säsongen i rad. Han och Auston Matthews är de första två Leafs-centrarna att göra minst 25 mål två säsonger i rad sedan Dave Keon och Darryl Sittler gjorde det säsongerna 1972-73 och 1973-74.
Penguins hade sedan en puck inne till 3-1 men målet dömdes bort på grund av målvaktsinterference och istället gjorde Mitchell Marner 4-0 innan mittakten var över.
I den tredje reducerade Penguins två gånger om. Först genom Sidney Crosby och sedan genom Patric Hörnqvist men Leafs lyckades hålla undan och kunde stänga matchen i tom kasse genom Patrick Marleau.
Hemmamålvakten Frederik Andersen passerade Vesa Toskala för flest segrar under en och samma säsong i Leafs-tröjan. Dansken har nu 34.
Så gick snacket:
"Vi vill vara ett riktigt bra hemmalag men givetvis borta också. Jag vet inte varför det ibland går bättre så, men såklart vill du vara bekväm i din hemmaborg. Det är bra att våra killar känner sig starka hör och vet att de har en chans att vinna" - Maple Leafs coach Mike Babcock
"Vi försöker komma ifatt Tampa men det bara vinner och vinner så när du spelar hemma villl du se till att du presterar ditt bästa. Vissa delar av matchen idag var inte som vi ville, men för det mesta tyckte jag vi spelade bra hockey"- Bruins back Nick Holden
"Vad vi hoppas på nu är att är några killar kan bygga lite självförtroende och ta med sig lite momentum till nästa match. Vi vet att nästa match kommer bli tufft för oss, men det var härligt med en eftermiddagsmatch, vi har resten av kvällen att njuta av den här segern på" - Blues coach Mike Yeo
"Jag pratar för hela laget. Att vinna tio i rad visar att vi han hålla i vårt spel i flera matcher, det är det man vill se inför ett slutspel" - Predators kapten Roman Josi.