mtl game 7

Vändningen är fullbordad, miraklet är komplett. Montreal Canadiens gjorde sin bästa match i årets Stanley Cup-slutspel, besegrade Toronto Maple Leafs med 3-1 i Match 7 och fullbordade därmed den upphämtning som sett laget gå från 1-3 i matcher till att vinna serien.

På annat håll, i andra rundan, utjämnade New York Islanders till 1-1 i matcher efter att ha återhämtat sig från Boston Bruins anstormning i tredje perioden och till slut vunnit Match 2 med 4-3 på övertid.
Men vi börjar i Toronto där Maple Leafs alltså får finna sig i att uthärda ännu en lång sommar utan slutspelsframgång. Sviten att inte avancera till Stanley Cup-slutspelets andra runda - som pågått sedan 2004 - förblir intakt. Detta efter att Canadiens tagit ledningen i andra perioden av Match 7 och sedan inte släppt greppet.
Det var veteranerna som visade vägen för Montreal, med Brendan Gallagher, Corey Perry och Tyler Toffoli som målskyttar och Carey Price i sedvanlig slutspelsform mellan stolparna.
Gallagher gav Canadiens ledningen med 1-0 3:02 in på andra perioden, framspelad av en annan veteran: Eric Staal. Målet var Gallaghers första i årets Stanley Cup-slutspel. Corey Perry gjorde sitt andra för serien i numerärt överläge efter 15:25 och 2-0 stod sig sedan ett bra tag. Tyler Toffoli skickade in 3-0 för Canadiens i tom bur 17:22 in på tredje perioden och även om William Nylander snyggade till siffrorna någon minut senare med sitt femte mål för serien, kom inte Maple Leafs närmare än så. 3-1 skrev slutresultatet till och Canadiens går därmed från just 1-3 i matcher till att vinna 4-3
Nu väntar Winnipeg Jets för Montreal Canadiens i Stanley Cup-slutspelets andra runda - en kamp om vilken organisation som egentligen ska bli "Kanadas lag" den här säsongen. Match 1 går av stapeln redan natten mot torsdag, 01.30 svensk tid.
Utjämnat mellan Bruins och Islanders
I nattens andra match, den mellan Boston Bruins och New York Islanders i Stanley Cup-slutspelets andra runda, visade gästerna varför de skapat sig ett rykte som ett av ligans mentalt starkaste lag de senaste säsongerna. Islanders tog med sig en 3-1-ledning in i tredje perioden, tappade den till ett ursinnigt kämpande Bruins och tvingades till övertid. Väl där klev en av lagets riktiga kulturbärare, Casey Cizikas, fram och skickade in avgörande 4-3.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Bruins-Islanders\]
Charlie Coyle gav Bruins ledningen med 1-0 2:38 in på första perioden när han vräkte sig förbi Nick Leddy och fintade ner Semyon Varlamov. Resultatet stod sig perioden ut och bäddade för en andra period där Islanders gav allt de hade. Josh Bailey gjorde sitt fjärde slutspelsmål efter 6:52 när han kvitterade i numerärt överläge. Kyle Palmieri ville inte vara sämre och gjorde sitt fjärde i slutspelet efter 11:00. Jean-Gabriel Pageau såg till att Islanders lämnade perioden i ledning 3-1 när han nätade efter 17:21.
Den här gången var det Bruins tur att ge allt de hade. Och det var stjärnorna som visade vägen. Patrice Bergeron reducerade till 3-2 efter 10:34, framspelad av sina klassiska kedjekamrater Brad Marchand och David Pastrnak. Marchand gjorde sedan själv 3-3 efter 15:06 och skickade matchen till övertid.
Väl där dröjde det till 14:48 innan ett avgörande föll. Casey Cizikas snappade upp en oturlig studs efter en passning från Bruins-backen Jeremy Lauzon på blålinjen, skrinnade ner längs isen och satte pucken högt bakom Tuukka Rask - 4-3 till Islanders och kvitterat 1-1 i matchserien.
Match 3 går av stapeln natten mot fredagen, 01:30 svensk tid.