mcdavid draisaitl

Efter vad som får beskrivas som något av en smygpremiär under gårdagen med fem matcher, sparkade NHL igång ordentligt med hela tio matcher natten mot fredagen. Schemat var inledningsvis byggt för elva matcher, men mötet mellan Florida Panthers och Dallas Stars var sedan tidigare uppskjutet med hänvisning till det utbrott av COVID-19 som drabbat Stars.

Bland höjdpunkterna under nattens omgång märktes en rejält spelsugen stjärnduo i Connor McDavid och Leon Draisaitl som lyfte sitt Edmonton Oilers över Vancouver Canucks. Washington Capitals premiärspelade mot Buffalo Sabres, varpå Nicklas Bäckström och Victor Olofsson drog igång en intern mål- och assistduell. Bäckström gick segrande ur duellen - med viss hjälp av sin radarpartner Alex Ovechkin, förstås. Filip Forsberg ordnade segern åt sitt Nashville Predators mot Columbus Blue Jackets efter något av ett drömmål där han drev pucken genom rinkens tre zoner innan han avslutade distinkt.
Och NHL-debuten för Alexis Lafreniere i New York-derbyt mellan Rangers och Islanders? Ja, den blev faktiskt en mindre anmärkningsvärd historia för ynglingen.

EDM-VAN: McDavid sätter tre mål

Kvällens två främsta stjärnor hette dock, som så ofta de senaste säsongerna, Connor McDavid och Leon Draisaitl. Vårt primära fokus hamnar således i västra Kanada.
Edmonton Oilers och Vancouver Canucks möttes för andra dagen i rad i Rogers Place, Edmonton. Oilers var ute efter revansch efter att Canucks vunnit det första mötet med 5-3. Den gången gick McDavid poänglös från drabbningen, medan Draisaitl stod för en assist. Under natten såg duon till att ta en gruvlig revansch.
I säsongens andra match bjöd McDavid nämligen på ligans första hattrick 2020-21. Oilers besegrade Canucks med 5-2 och McDavid plockade utöver sina tre mål även upp en assist. Leon Draisaitl noterade assist på fyra av Oilers fem mål och har därmed fem poäng på två matcher - något som placerar honom i ensamt majestät i toppen av NHL:s poängliga. Ryan Nugent-Hopkins passade samtidigt på att göra tre poäng; två mål och en assist.
- Det var uppenbarligen inte vår bästa insats igår, men ikväll tyckte jag gruppen här svarade upp bra, sade McDavid till NHL.com/sv. Vi kom ut med bra energinivåer och det kändes som vi hade mer kraft än vad de hade. Vårt spel i numerärt överläge var bra, spelet i numerärt underläge var bra och jag tyckte vi gjorde det relativt bra i fem-mot-fem också.
Ryan Nugent-Hopkins inledde målskyttet i powerplay 7:59 in på första perioden, framspelad av Draisaitl och McDavid. McDavid utökade till 2-0 med bara sekunden kvar att spela av perioden när han dök fram och vräkte in en retur efter en tekning i offensiv zon. Nate Schmidt reducerade tidigt i andra perioden men McDavid återställde tvåmålsledningen för Oilers med sitt 3-1 efter 8:26. Målet tillkom i powerplay och assisterades av Draisaitl och Tyson Barrie. Tyler Motte reducerade till 3-2 efter 10:21, men firma McDavid-Draisaitl slog tillbaka igen. 15:08 in på andra perioden fullbordade McDavid sitt hattrick och gjorde 4-2 för Oilers, detta efter en fullständigt makalös framspelning från Draisaitl som med ryggen vänd mot spelet snurrpassade från sarghörnet in till en framrusande McDavid i slottet. Nugent-Hopkins fastställde sedan slutresultatet till 5-2 11:42 in på tredje perioden.
NATTENS SVENSKAR
1. Nicklas Bäckström, Washington Capitals (1 mål, 1 assist, 2 poäng). Bäckström gjorde Capitals första mål för säsongen, framspelad av Alex Ovechkin, i mötet med Buffalo Sabres. Han noterade sedan även en assist på Capitals 3-1-mål, till John Carlson. Bäckström gick +1, spelade 17:54 och sköt totalt tre skott på mål.

BUF-WSH: Bäckström på rätt plats vid rätt tillfälle

1. Victor Olofsson, Buffalo Sabres (1 mål, 1 assist, 2 poäng). I samma match visade Victor Olofsson att hans samarbete med Sabres nyförvärv Taylor Hall kan bli intressant att följa. Olofsson spelade fram Hall till Sabres 1-1-kvittering, i powerplay, och fick sedan en returmacka av Hall när Sabres reducerade till 5-4 med drygt två minuter kvar av matchen.
    3. Elias Lindholm, Calgary Flames (1 mål , 1 assist, 2 poäng). Lindholm noterade båda sina poäng för Flames i mötet med Winnipeg Jets inom loppet av drygt fem minuter. 11:24 in på första perioden spelade han fram Johnny Gaudreau i powerplay, följt av hans första mål för säsongen efter 16:28.
    NATTENS TRE STJÄRNOR
    1. Connor McDavid, Edmonton Oilers (3 mål, 1 assist, 4 poäng).
    2. Leon Draisaitl, Edmonton Oilers (4 assist, 4 poäng).
    3. Patrik Laine, Winnipeg Jets (2 mål, 1 assist, 3 poäng). Laine blev stor matchhjälte för sitt Jets när han satte avgörande 4-3 på övertid i mötet med Flames. Han noterade dessutom ytterligare ett mål tidigare i matchen och spelade fram Kyle Connor till Jets 3-3-kvittering.

WPG-CGY: Laine avgöra i sudden med sitt andra mål

NATTENS CITAT
"Kolla bara hur målet kommer till - det sker från en tekning i defensiv zon. Han skakar av sig sin markering, han tar sig dit han ska vara, han driver pucken och krigar sig förbi spelare. Nu är det plötsligt en situation där hans skicklighet lyser igenom, ett två mot ett-läge. Och får en spelare som honom tid och utrymme, ja då är det bra." - Predators coach John Hynes om Filip Forsbergs drömmål.
NATTENS ÖVRIGA RESULTAT
Nashville Predators - Columbus Blue Jackets 3-1
Juuse Saros fanns mellan stolparna när Predators besegrade Blue Jackets med 3-1. Boone Jenner öppnade visserligen målskyttet för Blue Jackets i första perioden, men sedan var det Predators som abonnerade på målskyttet resten av matchen. Luke Kunin kvitterade till 1-1 i andra perioden, varpå Filip Forsberg äntrade scenen. Drygt fem minuter in på tredje perioden ställde Predators och Blue Jackets upp för tekning i Predators zon. Brad Richardson vann tekningen för Predators och fick över pucken till vänster där Forsberg väntade. Svensken drev upp längs kanten, flippade pucken förbi Cam Atkinson, utmanade David Savard och fick honom att falla till isen, varpå han gled in två mot en tillsammans med Calle Järnkrok. Med Joonas Korpisalo i Blue Jackets mål fokuserad på passningen skickade Forsberg distinkt in pucken vid första stolpen på egen hand och noterade därmed vad som kom att bli det matchvinnande målet. Järnkrok fick sedan bli målskytt när han fastställde slutresultatet till 3-1 i tom bur.

NSH-CBJ: Forsberg hittar rätt på kontring

Winnipeg Jets - Calgary Flames 4-3 (övertid)
Jacob Markström noterade 30 räddningar på 34 skott i sin debut för Flames, men det räckte inte mot Jets och skarpskytten Patrik Laine som avgjorde på övertid med sitt andra mål för kvällen. Rasmus Andersson spelade fram Mathew Tkachuk till 1-0 i första perioden, varpå Elias Lindholm ordnade så att Flames kunde gå till pausvila i ledning 3-1 - först genom att spela fram Johnny Gaudreau till 2-1 och sedan genom att själv sätta sitt första mål för säsongen. Flames 3-1-ledning var dock inte tillräcklig för att hålla undan ett hungrigt Jets som sakta men säkert åt sig in i matchen och till sist även gick segrande ur duellen.
Buffalo Sabres - Washington Capitals 4-6
Alex Ovechkin, Nicklas Bäckström och John Carlson noterade två poäng vardera och T.J. Oshie stod för tre när Capitals besegrade Sabres i båda lagens premiär. Zdeno Chara gjorde sin första match för Capitals, spelade 20:16 och gick +2. Taylor Hall gjorde samtidigt sin första match för Sabres och presenterade sig direkt med ett mål och en assist. Capitals gick ifrån till 2-1 i första perioden via mål från Bäckström och Oshie och behöll sedan ledningen matchen ut.
New Jersey Devils - Boston Bruins 2-3 (straffar)
Lindy Ruff gick förlorande ur sin debut som tränare för Devils. Bruins fick ett mål och en assist från Brad Marchand under ordinarie tid, medan Devils leddes av Jack Hughes som plockade upp två passningspoäng. Noterbart är att P.K. Subban spelade över 30 minuter (30:18) för Devils i sin första match under Ruff.
New York Rangers - New York Islanders 0-4
Semyon Varlamov blev en av två målvakter att hålla nollan under nattens omgång. Rangers högprofilerade offensiv med bland annat Artemi Panarin, Mika Zibanejad och NHL-debuterande Alexis Lafreniere fick finna sig i att bli nollade av Varlamov (24 räddningar) och hans Islanders. Lagkapten Anders Lee noterade två mål för Islanders.

NYR-NYI: Barzal avslutar läckert efter kontring

Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 0-3
Den andra målvakten att hålla nollan blev Hurricanes Petr Mrazek. Han hade dock en lugnare kväll än Varlamov och behövde endast kämpa sig till 14 räddningar. Nino Niederreiter, Ryan Dzingel och Andrei Svechnikov noterade mål för Hurricanes.
Arizona Coyotes - San Jose Sharks 3-4 (straffar)
Tomas Hertl (två mål, assist) och Evander Kane (mål, två assist) noterade tre poäng vardera när Sharks inkasserade en seger i sin säsongspremiär mot Coyotes. Sharks höll en 3-1-ledning mot slutet av matchen men Coyotes kunde kvittera med två mål i den tredje periodens sista fem minuter. Kvitteringen kom från Phil Kessel med blott fyra sekunder kvar att spela. Sharks kunde gå segrande ur duellen på straffar efter mål från Ryan Donato och Logan Couture. Erik Karlsson spelade mest av alla spelare på isen; 32:12.
Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks 5-2
I sin första match som lagkapten ordnade Mark Stone ett mål och en assist för sitt Golden Knights. Målet innebar 3-2 för Golden Knights tidigt i tredje perioden och kom i slutändan att bli matchavgörande.
Los Angeles Kings - Minnesota Wild 3-4 (övertid)
Kirill Kaprizov blev den första Minnesota Wild-spelaren i organisationens historia att notera tre poäng i sin NHL-debut. Kaprizov stod för två assist under ordinarie tid - där målskyttarna var inga mindre än blågula profilerna Jonas Brodin (1-0) och Victor Rask (3-2) - och krönte sedan insatsen med att bli övertidshjälte via sitt 4-3-mål.