Janmarks hattrick bakom Vegas seger i Match 7

Vegas Golden Knights drog det längsta strået i den sjunde och avgörande matchen mot Minnesota Wild i Stanley Cup-slutspelets första runda. Stärkta av ett hattrick från Mattias Janmark, svenskens första i NHL, kunde Golden Knights vinna med 6-2 framför hemmafansen i T-Mobile Arena och därmed säkra ett möte med Colorado Avalanche i andra rundan.
- Det är varje spelares dröm att bara få göra mål i en Match 7, sade Janmark. Att vinna matchen och dessutom få göra ett hattrick… det är inget du tror ska hända dig. Det är en dröm som går i uppfyllelse, helt klart.

28-åringen fick även frågan om han mindes senaste gången han gjorde tre mål i en och samma match.
- Jag hade ett par hattrick hemma i Sverige när jag spelade där, men inget här borta förrän nu.
Janmark öppnade målskyttet redan efter 5:09 av den första perioden när han vispade upp pucken i luften, vräkte sig förbi Wild-backen Ian Cole, plockade ner pucken och fintade bort Cam Talbot med en läcker dragning.
Wild kvitterade senare i perioden när Zach Parise styrde in ett skott från Ryan Suter förbi Marc-Andre Fleury. Suters skott tog på Joel Eriksson Ek innan det nådde fram till Parise, vilket innebar att svensken plockade upp sin första assist i årets slutspel.
Nicolas Hague återställde Vegas' ledning 2:05 in på andra perioden när han skickade in en puck bakom Talbot direkt efter tekning i anfallszon. En tekning som för övrigt vanns av William Karlsson. Återigen var Wild dock snabba med att kvittera, denna gång genom Kirill Kaprizov som gjorde sitt andra mål för slutspelet efter 4:35, framspelad av Mats Zuccarello i numerärt överläge.
Framspelad av Chandler Stephenson gjorde sedan Max Pacioretty sitt första mål för Stanley Cup-slutspelet efter 7:44. Anmärkningsvärt i sammanhanget? Det var även Paciorettys första match i årets slutspel, samt första överhuvudtaget sedan den 1 maj - detta till följd av en skada.

VGK-MIN, M7: Pacioretty skjuter direktskott

• Det är ju ingen hemlighet att jag varit skadad, men det började kännas lite bättre för några dagar sedan, sade Pacioretty. Det är många som jobbat hårt, nästan dygnet runt, för att hjälpa mig nå den här punkten när jag känner mig stark nog att spela så de ska ha all heder för det.
    - Han (Pacioretty) gav oss ett enormt lyft idag, sade Golden Knights tränare Peter DeBoer. Bara att skriva hans på tavlan i kvällens laguppställning gav oss energi.
    Zach Whitecloud pricksköt in 4-2 för Golden Knights 13:38 in på andra perioden, vilket bäddade för en tredjeperiod där Golden Knights kunde få matchen dit de ville.
    Med 7:24 kvar att spela av tredje perioden jobbade Nicolas Roy loss pucken från Ryan Suter bakom Wilds mål och hittade sedan in framför mål. Placerad där redo att skjuta prick på Cam Talbot? Just det, Mattias Janmark. Svensken snärtade upp pucken högt och 5-2 var ett faktum. Med Talbot plockad och sex utespelare på isen för Wild kunde sedan Janmark fastställa slutresultatet till 6-2.

VGK-MIN, M7: Janmark lyfter Vegas med sitt hattrick

Svensken noterade därmed som bekant sitt första hattrick i NHL och blev den åttonde spelaren genom tiderna att notera ett hattrick i en Match 7.
- 'Janny' är en av de där killarna som alltid jobbar hårt, det har han gjort sedan dag 1 när han kom hit, sade DeBoer. Han tillför extremt mycket utöver mål och poäng, men jag vet att han varit frustrerad över bristen på utdelning hittills.
- Han kunde inte valt ett bättre tillfälle att bryta den torkan.
Nu väntar Colorado Avalanche för Vegas Golden Knights i Stanley Cup-slutspelets andra runda. En kamp mellan ettan och tvåan från NHL:s grundserie. Match 1 går av stapeln natten mot måndag, 02.00 svensk tid.