martin jones col gm1

San Jose Sharks har förmånen att ha en gedigen kärna av ledare. Lagkapten Joe Pavelski, veteranen Joe Thornton, Norris Trophy-kandidaten Brent Burns, världsbacken Erik Karlsson och sist men inte minst målvaktsesset Martin Jones.

I match 1 av den andra rundan av Stanley Cup-slutspelet levererade samtliga, med undantag för skadade Pavelski, och San Jose Sharks tog hem den första drabbningen med 5-2. Thorntons ledde sin kedja med Kevin Labanc och Marcus Sörensen till tre viktiga mål i den andra perioden. Brent Burns gjorde ett mål och tre assist, men kanske hade segern inte blivit verklighet om det inte varit för Martin Jones insats mellan stolparna.
- Det kan vara svårt att gå ut att spela kort efter en match 7 (mot Golden Knights). Men vi gjorde ett bra jobb. Vi hängde oss kvar tidigt i matchen och jag gillade verkligen hur vi jobbade i den tredje. Vi sköljde över dem i anfallszon och gav dem inte särskilt mycket, säger Jones som räddade 26 skott i matchen
Jones inledde inte slutspelet som många kanske blivit vana vid. I de tre förlusterna i 4-3-serien mot Vegas gav San Jose upp första målet. Jones släppte in ett par skott han med säkerhet velat ha tillbaka och i både match 2 och 4 blev målvakten utbytt. Match 1 mot Colorado inleddes med att gästerna gjorde 0-1 tidigt, men den här gången ville Jones annorlunda.

jones vegas 42119
  • Han var kanon i kväll. Han har hittat sin rytm, men det borde inte vara överraskande. Han har spelat väldigt bra de senaste fyra åren för oss. Vi visste att första perioden skulle bli tuff för oss. Efter att ha spelat tre raka matcher med kniven på strupen och två raka övertidsmatcher visste vi att det skulle bli tufft. Och han behövde göra några räddningar, säger tränaren Peter DeBoer.
    Jones har spelat upp sig ju längre in i slutspelet Sharks kommit och nu ser han lika stabil ut som han gjort under de senaste säsongerna. Han inger en trygghet som Sharks-spelarna kan luta sig mot. Men vad har ändrats sedan de tre mindre bra matcherna mot Golden Knights?
    - Inget speciellt. Jag försöker bara spela mitt spel och inte tänka för mycket. Vi har ett bra lag framför mig. Vi försvarar bra och de gör mitt jobb enkelt många gånger också, säger Jones.
    Sedan match 4 mot Vegas Golden Knights har Jones målvaktsspel hjälpt Sharks till fyra raka segar. På de fyra matcherna har han ett snitt på 1,87 insläppa mål per match och en räddningsprocent på 94,3. Han har motbevisat kritikerna och visat sitt värde mellan stolparna.
    - Han är en väldigt stor del av vårt lag. Vi kommer gå så långt som han vill att vi ska gå. Han stod för ännu en grym insats i kväll. Han såg lugn ut och han får det att se enkelt ut där bak nu, säger Joe Thornton till The Athletic.
    Särskilt vass var han in inledningen av den andra perioden i match 1 mot Avalanche. Colorado fick chanser i dubbla powerplay, men lyckades inte ta vara på de lägen som gavs att öka på sin 2-1-ledning till 3-1.
    - Det var en sekvens som ändrade matchen. Vi behövde det. Inför slutspelet och efter runda 1 pratade vi om att special temas måste vinna matcher för oss … jag tycker att våra boxplay-enheter var en stor del av kvällens seger, säger DeBoer.

SJS-COL, M1: Labanc säter ett handledsskott högt

• Vi har haft samma typ av boxplay hela året. Vi spelar med mycket fart och täcker skott. Vi gör alla små detaljer. Att döda de numerära underlägena var viktigt för oss så klart, säger Jones.
    Jones storspelade. Burns visade sitt register och Thornton sina ledaregenskaper. Det bäddade för att San Jose hittade kraft och energi att till slut springa ifrån Colorado i match 1.
    - Vi gjorde en väldigt bra match. Jag tyckte att vi gjorde ett bra jobb med att stänga ner dem i den tredje perioden, säger Jones.
    - Vi hade det jobbigt i den första perioden i dag om jag ska vara ärlig. Jag tycker inte vi hade så mycket energi, men vi kom in i det mer och mer ju längre matchen led. Det var en tuff match för oss, det var det verkligen, säger Joe Thornton.
    San Jose Sharks jagar sin första Stanley Cup-titel i klubbens historia. De har vunnit fem av de 16 matcher som krävs för att till slut få lyfta bucklan. På söndag jagar det seger nummer 6 när de återigen välkomnar Avalanche till SAP Center.
    - Jag tror vi kommer får se an annan matchbild. De vill inte hamna i 2-0-underläge och vi vill inte förlora vår hemmafördel. Jag tror varje match kommer växa i den här serien, säger Peter DeBoer.