MIN-VAN: Pettersson styr in Hughes skott i powerplay

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Jacob Markström och Elias Pettersson hjälpte i natt Vancouver Canucks till andra raka segern på två dagar. Markström räddade 23 skott och Pettersson öppnade målskyttet i 4-1-segern mot Minnesota Wild i Xcel Energy Center.
Canucks följde upp söndagens 6-3-seger mot Buffalo Sabres med att återigen ta två poäng. Markström startade för andra matchen i rad, men visade knappast några trötthetstecken. Vancouvers All Star-målvakt stod för ännu en stabil insats och det var bara Marcus Folignos 1-1-puck i mitten av den andra perioden som smet förbi svensken.
- Deras första mål var mitt fel, en dålig retur. Men sedan går vi upp och gör två snabba fram till 3-1, vilket är väldigt viktigt på bortaplan. Jag lyfter på hatten för grabbarna i dag. De gjorde en bra match, säger Markström till Sportsnet.
Elias Pettersson gav Canucks ledningen i matchen. Mitt i den andra perioden tog han plats framför mål i ett powerplay. Quinn Hughes fick pucken på blå och sköt ett slagskott som svensken styrde in bakom Devan Dubnyk. Målet var Petterssons 21 för säsongen och han är nu bara sju ifrån att tangera sin notering från fjolåret.
Canucks seger gör att laget ligger på tredjeplats i Pacific Division efter 46 matcher.

ARI-PIT: Stepan nätar direktskott framför mål

HÖRNQVIST MÅLSKYTT - HJALMARSSON TILLBAKA
Pittsburgh Penguins besegrade i natt Arizona Coyotes med 4-3 efter straffar på bortaplan. En av gästernas målskyttar hette Patric Hörnqvist som gjorde sitt elfte mål för säsongen. 3:51 in i den andra perioden slog svensken till i powerplay och gav då Penguins ledningen med 2-1.
Arizona Coyotes Niklas Hjalmarsson gjorde sin första match sedan den 12 oktober. Backen spelade nästan 17 minuter och noterades för en assist till Derek Stepans 3-2-mål efter 11:28 av tredje perioden. Det målet räckte dock inte till poäng för Coyotes. Penguins kvitterade genom Brandon Tanev och avgjorde sedan på straffar genom Teddy Blueger.
- De var definitivt bättre än oss i de första två perioderna. Vi fick jobba där, men överlevde och hängde kvar i matchen. Den tredje perioden var bättre, men vi måste spela så över tre perioder i den här ligan. Det är tufft om man inte gör det, säger Hjalmarsson.

ARI-PIT: Hörnqvist gör powerplaymål från snäv vinkel

FÖRLUST FÖR TORONTO I JOHNSSONS COMEBACK
Efter att ha missat 15 matcher på grund av en benskada var Andreas Johnsson i natt tillbaka i Toronto Maple Leafs laguppställning. Forwarden spelade strax över elva minuter och hade två skott på mål. Han lämnade dock isen poänglös. Toronto förlorade matchen mot Florida Panthers med hela 8-4 och Panthers kunde därmed närma sig Leafs i tabellen.
William Nylander hade en målgivande passning i matchen. Svensken spelade fram John Tavares till 7-3 i slutet av den andra perioden.
NOTERA ATT:
\Linus Ullmark räddade 21 puckar för Buffalo Sabres som vann med hela 5-1 borta mot Detroit Red Wings. Rasmus Dahlin noterades för en andra-assist i matchen. Han har nu gjort poäng i fyra raka matcher.
\
Victor Hedman hade en assist, men Tampa By Lightning förlorade med 3-1 mot New Jersey Devils. På grund av förlusten bröts Tampas tio matcher långa segersvit.