PetterssonSprong

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Pittsburghs back Marcus Pettersson var tillbaka i Honda Center i Anaheim för första gången sedan han bytte Ducks mot Penguins den 3:e december i en trade med forwarden Daniel Sprong.
Och det blev ett trivsamt återseende för 22-åringen från Skellefteå.
Penguins kom tillbaka i matchen efter att ha legat under med 0-3 efter den första perioden och vann tillslut med hela 7-4.
Petterssons poäng kom när han natt hittade Evgeni Malkin på vänstersidan i zon. Malkin snirklade sig elegant in över blå, tunnlande Jakob Silfverberg och avlossade ett skott som John Gibson inte kunde hålla. Tanner Pearson 6-4 höll sig framme och hjälpte pucken över mållinjen fram till 6-4 för Penguins.
Pettersson kom till mötet mot sina tidigare lagkamrater i gott slag och har med nattens assist vid -mål gjort poäng i fem raka matcher (0+6).
22-åringen från Skellefteå har på 19 matchen med sitt nya lag svarat för sju poäng (0+7) efter att ha gjort lika många poäng (0+6) på 27 matcher med Ducks.
- Jag tror att vår spelstil passar mig bra, säger Pettersson som har spelat plus 13 på 19 matcher med Pittsburgh. Jag gillar att transportera pucken snabbt över banan och jag har hittat ett bra samarbete med min bakpartner Jack Johnson som har hjälpt mig väldigt mycket.
För Ducks går det tyngre och nattens förlust var den tionde på raken.
En av få ljusglimtar i laget är Jakob Silfverberg som varit inblandad i mycket de senaste matcherna.
I natt gav han sitt lag ledningen med 4-3 inför den sista perioden med ett mål som kom i numerärt underläge.
Silfverberg kom helt fri med Matt Murray efter att Adam Henrique snott pucken av Pittsburghs Evgeni Malkin som dribblande som siste man i mittzon.
Silfverbergs avslut var kliniskt och satt i krysset över Pens-keeperns utsträckta plockhandske. Hans andra short handed-mål för i år.

ANA-PIT: Silfverberg sätter pucken i boxplay

28-åringen från Gävle har nu gjort 19 poäng (12+7) på 40 matcher den här säsongen.
Penguins Patric Hörnqvist missade nattens match på grund av den hjärnskakning han fick senast mot Florida Panthers.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER:
Två framspelningar av Dahlin
Rasmus Dahlin bokfördes för två assist då hans Buffalo Sabres förlorade mot Carolina Hurricanes med 3-4.
Dahlin var nära att göra mål i powerplay med 21 sekunder kvar av den första perioden, men Canes målvakt Curtis McElhinney lyckades rädda med axeln. Hemvändaren Jeff Skinner fick dock träff på returen då pucken var i luften och kvitterade för Sabres.
Vid Buffalos 2-2 i den andra perioden spelade Dahlin loss pucken framför mål i egen zon och hittade Evan Rodriguez som i sin tur la upp för målskytten Jason Pominville som avslutade direkt.
Dahlin spelade 21:40 i matchen, spelade plus minus noll och hade tre skott på mål i matchen.
Draftettan har med nattens två framspelningar svarat för 23 poäng (4+19) på 44 matcher den här säsongen.
PP-ass för Kronwall
Niklas Kronwall stod för framspelningen då Detroit Red Wings Dennis Cholowski reducerade till 2-3 6:50 in i den tredje perioden av 2-4-förlusten borta mot Winnipeg Jets.
Kronwall styrde spelet från blå i powerplay, skottfintade och hittade fram till Cholowski som kunde ta emot och skicka in pucken bakom Jets keeper Laurent Brossoit.
38-årige Kronwall har gjort 13 poäng (2+11) på 42 matcher den här säsongen.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Tre blågula passningspoäng i Flames
Mikael Backlund, Oliver Kylington och Elias Lindholm plockade upp varsin assist-poäng när Calgary Flames besegrade Florida Panthers med 4-3 inför 18579 åskådare hemma i Scotiabank Saddledome.
Kylingtons långa uppspel hittade Backlund som tog in pucken i anfallszon och skottpassade till Michael Frolik som styrde in 1-2 i mitten av den andra perioden.
Lindholm fick andra-assisten efter att ha vunnit tekningen i egen zon och Sean Monahan nätat i öppen bur.
Kylingtons har efter kvällens assist svarat för tre poäng den här säsongen (1+2) på 21 matcher den här säsongen. Backlund har gjort 23 poäng (10+12) på 42 matcher.
Lindholm tog med nattens framspelning tillbaka ledningen i den svenska poängligan i NHL från Colorado Avalanche-kaptenen Gabriel Landeskog. Lindholm har nu gjort 52 poäng (21+31) på 46 matcher. Landeskog har 51 poäng (27+24) på 44 matcher.