Hagelin

Matcherna mellan Pittsburgh Penguins och Washington Capitals brukar av någon anledning bli något alldeles extra. Nattens match var inget undantag, tre tvåmålsskyttar såg nämligen till att slutsiffrorna blev 7-4 till Penguins fördel.

Det var trean mot ettan i Metropolitan och viktiga poäng på spel för inte minst hemmalaget i PPG Paints Arena. Laget fick också bästa möjliga start när Phil Kessel gav dem ledningen redan efter 2:11. Carl Hagelin utökade den ledningen till 2-0 efter att Capitals-backen Christian Djoos bjudit honom på ett friläge i slottet. Djoos såg sedan till att servera lagkamraten Alex Ovechkin fram till 2-1 och ryssens första mål för kvällen. Med det målet passerade Ovechkin Theo Fleury för 62:a platsen i NHL:s totala poängliga genom tiderna.
I mittperioden gjorde Patric Hörnqvist 3-1 redan efter 26 sekunder men när perioden summerades hade Dmitry Orlov och Evgeny Kuznetsov fixat 3-3 för gästerna.

Den tredje perioden innehöll fem mål under de första tio minuterna. Evgeni Malkin satte 4-3 efter en minut men Ovechkin gjorde sitt andra i matchen och kvitterade 50 sekunder senare. Målet var Ovechkins 590:e i karriären och gör han ytterligare tio inom de 26 kommande matcherna blir han den fjärde spelaren någonsin att göra 600 mål innan 1000 matcher.
Bryan Rust fixade 5-4 i powerplay efter 6:08 innan Kessel gjorde sitt andra mål efter 7:59 efter passningar från Malkin och Hagelin. Malkin stängde sedan målskyttet när även han blev tvåmålsskytt och den fjärde spelaren i Penguins historia att ha gjort minst 200 mål på hemmais. Malkin hade dessutom ytterligare en assistpoäng i matchen vilket gör att han har 21 poäng på de senaste 11 matcherna.
För Kessel var det 45:e gången han gjorde mer än ett mål i samma match, han har 23 poäng på de senaste 16 matcherna och ligger tvåa i hela NHL:s poängliga efter Tampas Nikita Kucherov.

Här är summeringen från nattens matcher:
Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 1-4 (1-1, 0-1, 0-2)
Red Wings start efter All Star-uppehållet är felfritt. I natt tog laget två nya poäng i sitt försök att nå slutspel. Danny DeKeyser, Trevor Daley och Gustav Nyquist såg till att hemmalaget ryckte åt sig en 1-3-ledning.
Sebastian Aho gav förvisso hemmalaget ledningen i den första perioden, men DeKeyser kunde kvittera med sitt andra mål för säsongen. I den andra kom Daleys fullträff och efter 7:45 i den tredje satte Nyquist sitt 15:e mål för säsongen. Henrik Zetterberg noterades för en assist på Nyquists mål vilket tog förbi Pavel Datsyuk på femteplatsen över flest assist i Red Wings historia (605).
Hurricanes tryckte sedan på för en reducering. I powerplay hade Justin Faulk ett skott i stolpen men precis när Red Wings utvisning rann ut täckte Luke Glendening ett skott från Teuvo Teräväinen. Darren Helm kom direkt från utvisningsbåset, blev fri och dunkade inte ett slagskott fram till 1-4. Helm stod också för två assist i matchen.

Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)
Ett effektivt powerplay var en av nycklarna till att San Jose Sharks tog sin första tvåpoängare på de fem senaste matcherna. Logan Couture och Kevin Labanc blev målskyttar i två av Sharks tre numerära överlägen den här kvällen. Couture gjorde 0-1 i den första perioden och Labanc 1-2 i den andra. Däremellan hade Boone Jenner stuckit in och reducerat för hemmalaget.
I den tredje fastställde Marc-Edouard Vlasic slutresultatet efter att han gjort sitt nionde mål för säsongen, det är tangerat personligt rekord under en och samma säsong för 30-åringen. Sharks höll därmed i sin andraplats i Metropolitan Division. Marcus Sörensen spelade inte för Sharks.

Minnesota Wild - Vegas Golden Knights 5-2 (2-0, 2-1, 1-1)
Efter rekordet i förrgår, då Vegas tog sin 34:e seger för säsongen och blev det vinstrikaste expansionslaget någonsin under sin debutsäsong, kom laget ner på jorden igen i bortamatchen mot Wild. 5-2 blev det till hemmalaget efter att backen Jonas Brodin stått för tre målgivande målpassningar.
Brodin noterades för sin första assist i den första perioden när Charlie Coyle satte 2-0, på det målet fick också Joel Eriksson Ek en passningspoäng. I öppningen av den andra perioden spelade den svenske backen fram Tyler Ennis till 3-0 och i slutet av matchen, när Vegas tryckte på för en reducering, var Brodin med och petade pucken till Eric Staal som tilldömdes ett mål i tom bur utan att faktiskt ha satt pucken. Staal blev nämligen hakad på vägen mot pucken och det öppna målet av David Perron vilket domarna tyckte hindrade Staal och dömde mål.
Det första hade Staal gjort när han öppnade målskyttet halvvägs in i den första perioden. Det målet var hans 21 för säsongen och hans 890:e poäng i karriären, flest av de spelare som draftades 2003. Staal fick också en assist på Jared Spuregons 4-1-mål i den andra perioden
Erik Haula och Nate Schmidt nätade för Vegas som förlorade mot Wild för andra gången den här säsongen. Förlusten var dessutom enbart deras fjärde efter ordinarie tid på de senaste 26 matcherna.

Så gick snacket:
"Jag tror jag gjorde så för att jag haft lite problem att göra mål genom att göra dragningar på sistone" - Darren Helm om sitt slagskottsmål som avslutade en 15 matcher lång måltorka.
"Vi tycker om att spela här. Vi vet när vi är starka när vi får momentum från start och när publiken är med. Det får igång oss direkt" - Charlie Coyle om att spela hemma.
"Det var kanon ikväll. Vi spelade snabbt, använde benen och förstod varandra…Vi hade roligt och det har vi överlag just nu. Vi vet att vi har fyra bra kedjor" - Malkin om känslan i laget.