Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Ibland kan det vara svårt att lita på annat än det du kan se. Tänk själv de gånger du exempelvis fått höra om hur bra en film är. Inte litar du på det förrän du fått se den med egna ögon?
Lite så kan det vara med omröstningen till Norris Trophy. Medlemmarna i PHWA (Professional Hockey Writers Association) som röstar fram vinnaren av Norris Trophy kan sin hockey, så mycket står klart, men vi är alla mänskliga och frågan är hur mycket av kandidaterna varje person som röster har möjlighet att se. Ibland är det sannolikt nödvändigt att förlita på såväl statistik som höjdpunktsklipp gällande spelaren i fråga.
Om Nashville Predators Mattias Ekholm någonsin skulle klippa ihop ett höjdpunktspaket för bedömning borde han med fördel inleda med den sekvens som utspelade sig i slutet av nattens möte med Columbus Blue Jackets.
Med Columbus i ledning 3-2 och i färd med ett anfall studsade pucken upp i luften framför Nashvilles mål. Pekka Rinne fladdrade runt och hittade inte position vilket lämnade skarpskytten Artemi Panarin med ett öppet mål framför sig när pucken dök ner vid hans klubba. Som en blixt från klar himmel kastade sig Mattias Ekholm handlöst fram längs med isen och stoppade pucken från att gå in i mål, varpå han föste undan den från målområdet.
Sekunder senare, när Ekholm tagit sig upp och Blue Jackets fortsatte pressa på för 4-2, avlossade backen David Savard en backhand som blockerades framför Predators mål. Kvickt satte Colton Sissions igång en kontring och vem hängde med om inte Mattias Ekholm? I läge två-mot-en skickade Sissons sedan en diagonal passning som Ekholm tog emot och utnyttjade till att kvittera till 3-3 med bara minuter kvar av den tredje perioden.

CBJ-NSH: Ekholm står för sanslös sekvens

Visserligen förlorade Predators senare matchen på övertid, men sekvensen vittnade om Ekholms storhet i tvåvägsspelet och kan förhoppningsvis - om den vevas tillräckligt - öppna ögonen för en Norris-kandidatur. För siffrorna är där för Ekholm. I och med den assist han tidigare i matchen plockade upp till Nick Boninos 1-1-mål står Ekholm nu på sex mål och 28 assist för 34 poäng på 45 matcher. Det ger honom en niondeplats i backarnas poängliga, men då ska vi komma ihåg att endast sex av Ekholms 34 poäng tillkommit i powerplay. Ser vi istället till poäng gjorda i spel med lika många spelare på isen ligger Ekholm trea, bakom Morgan Rielly och Brent Burns.
Nu handlar ju inte Norris Trophy-nomineringen bara om poäng, men det är en viktig faktor. En annan viktig faktor är att hindra motståndaren från att göra mål och det konststycket lyckades Ekholm med all önskvärd tydlighet med i nattens match.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Lehner vs. Lundqvist - Rond 1
På lördag 19.00 möts New York Islanders och New York Rangers i vad som utsetts till European Game of the Week.
Derbyt blir dock det andra på kort tid då kombattanterna drabbade samman redan i natt. Mellan stolparna för lagen fanns Robin Lehner respektive Henrik Lundqvist. För Lundqvist var matchen hans 837:e i NHL vilket tog honom upp på en delad tolfte plats (med Jacques Plante) i målvaktstabellen för spelade matcher genom alla tider. För Lehner, som gjorde sin blott 241:a NHL-match, representerade derby en möjlighet att gå för sin åttonde raka vinst.
I slutändan blev det Lehner som drog det längre strået då han räddade 27 av 30 skott - inklusive 17 från Rangers i matchens tredje period - medan Lundqvist tvingades släppa fyra puckar förbi sig på 20 skott. Matchen slutade 4-3 till Islanders som bara sköt ett skott på mål (i mål) och alltså förlorade skottstatistiken med 17-1 i tredje perioden.
- Det är trist. Jag tyckte verkligen vi spelade bra, särskilt i tredje perioden. Vi jobbade på bra och hade med oss bra energi, så den här är tuff att svälja, kommenterade Lundqvist förlusten till NHL.com/sv.

NYR-NYI: Fast slår till pucken i luften

Sundqvists hårda jobb betalar av sig
Få spelare river, sliter och kämpar som St. Louis Blues svenske forward Oskar Sundqvist. Nu tycks det äntligen som att han får utdelning för det hårda jobbet. I nattens 4-1-seger mot Montreal Canadiens belönades forwarden med näst mest istid (19:02) av alla forwards i Blues och stod också för ett mål och en assist. Målet tillkom i numerärt underläge.
- Jag vet inte riktigt hur jag fick tag på pucken men jag såg direkt att det skulle bli ett 2-mot-1-läge, säger Sundqvist till NHL.com/sv om sitt mål.
- [Ryan] O'Reilly är ju en bättre passningsläggare än mig så jag försökte bara ge pucken till honom så fort som möjligt. Jag tänkte nog inte mycket mer än så, det var det första som dök upp i mina tankar.
Med poängen i Canadiens-matchen har Sundqvist nu gjort tolv poäng (åtta mål, fyra assist) på 34 matcher.

STL-MTL: O'Reilly, Sundqvist i samarbete en man kort