swedis performerrs 0124

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

För första gången i karriären har Gabriel Landeskog gjort 30 mål under en och samma NHL-säsongen. Han nådde bedriften i natt när Colorado Avalanche besegrade Winnipeg Jets med 4-1 på bortaplan.
Svenskens 30:e kasse kom efter 10:29 av den första perioden när han bröt sig in i slottet och lyfte in en backhand bakom Connor Hellebuyck. Målet betydde 2-0 till Avs som sedan höll undan och vann för första gången efter åtta raka förluster.
Landeskog är första svensk att nå 30 mål den här säsongen. Colorado-kaptenens tidigare högsta notering var 26 mål, från säsongen 2013-14. Målet tog dessutom upp honom till 399 poäng i karriären.

WPG-COL: Landeskog slår till med en backhand

Det är fjärde säsongen i rad som minst en svensk når 30-målsstrecket. Gabriel Landeskog toppar den svenska skytteligan, fyra mål före Viktor Arvidsson samt Elias Pettersson och fem före Elias Lindholm samt Mika Zibanejad. Förra säsongen kom två svenskar över 30 mål; William Karlsson (43) och Rickard Rakell (34).
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
SUNDQVIST FORTSATT HET
Blues är fortsatt heta och tog i natt sin åttonde raka seger. I laget går Oskar Sundqvistfrån klarhet till klarhet. I natt spelade han fram till två av målen i 4-0-segern mot Arizona Coyotes. Sundqvist var med och förarbetade till Vladimir Tarasenkos 2-0 och till Robert Bortuzzos 4-0 och har nu tio assist den här säsongen. Även Alex Steen hamnade i protokollet genom en framspelning.
MÅL IGEN FRÅN ARVIDSSON
Viktor Arvidsson gjorde mål för tredje matchen i rad när hans Nashville Predators tog två poäng hemma mot Montreal Canadiens. Den ivrigt jobbande svensken satte slutresultatet 3-1 efter 11 minuter av den tredje perioden sedan Predators rullat upp Canadiens-försvaret. Arvidsson skuggar Landeskog i den svenska skytteligan. Målet var hans 26:e den här säsongen.
- Jag satte bara ner klubban. Jag vet att den träffade benet, men jag försökte egentligen bara vara där. Jag vet att Johansen är en framspelare och att pucken kommer, säger Arvidsson.
Mattias Ekholm missade matchen på grundar sjukdom.

NSH-MTL: Johansen hittar Arvidsson

PRICKSKYTTE FRÅN PETTERSSON
Elias Pettersson pricksköt ett av målen när Vancouver Canucks vann med 4-3 på straffar borta mo LA Kings. Pettersson fick stå omarkerad till vänster i zon och kunde skicka upp pucken i nättaket Jonathan Quick i powerplay. Det var rookiens 26:e mål för säsongen och betydde 1-0 till Canucks i matchen. Pettersson noterades också, om än nått turligt, för en assist på Adam Gaudettes 3-3-mål. Han satte också sitt försök i straffläggningen
Kings Adrian Kempe hade gjort poäng i fem raka matcher, men fick gå poänglös från isen den här kvällen. Jacob Markström räddade 35 skott i matchen.

LAK-VAN: Pettersson öppnar målskyttet

TRE SVENSKMÅL I VEGAS
I Vegas vann Toronto med 6-3 i en målrik tillställning. Och de blågula spelarna på isen gjorde vad de kunde för att bidra. Andreas Johnsson satte 0-1 i PP för gästerna efter 13:14 av första perioden, assisterad av bland andra William Nylander.
I mittperioden gjorde Oscar Lindberg 2-1 till Vegas med sitt tredje mål för säsongen. Även William Karlsson hittade rätt för hemmalaget när han satte 3-3 i inledningen av den tredje perioden. Det var hans andra mål på de senaste nio matcherna.
Andreas Johnsson tvingades lämna matchen med en underkroppsskada tidigt i den andra perioden.

Maple Leafs
Stars: John Klingberg lämnade matchen efter 6:15 av den tredje perioden efter att ha täckt ett skott. Ingen uppdatering kom efter matchen.