klefbom 12518

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Oilersbacken Oscar Sundqvist har den senaste tiden fått kliva in i rollen som poängräddare för sitt lag.
I förra veckan gjorde 25-åringen matchen enda mål då Edmonton besegrade Dallas Stars i Rogers Place i övertid. Det följdes upp med att göra det matchavgörande 3-2-målet sent i matchen mot Los Angeles Kings och i natt var det alltså dags igen i bortamötet med St.Louis Blues.
I underläge 1-2 och med 56 sekunder kvar av den tredje perioden hade Edmonton plockat ut målvakten Cam Talbot för att med en extra utespelare på isen forcera för en kvittering. Klefbom fick pucken vid blålinjen av Connor McDavid och det tunga skottet letade sig igenom den täta trafiken framför Jake Allen i gästernas mål.
Oilers kunde sedan också knipa segern efter att McDavid och Ryan Nugent Hopkins satt sina straffar efter en mållös förlängning.
- Det känns riktigt bra att få sätta dit den så sent. Tajmingen med mina mål har varit bra den senaste tiden, säger Klefbom till NHL.com/sv efter matchen. Kul att kunna bjuda på lite drama. Det betyder väldigt mycket att komma tillbaka och vinna en sån här match. Det ger så mycket energi och självförtroende och det kommer vara en skön resa på planet hem till Edmonton.

STL-EDM: Klefbom utjämnar för Oilers

Extra festligt för Klefbom var att få göra målet med pappa Håkan på läktaren.
- Ja, det är lite speciellt. De kanske skulle stanna här lite längre, skrattar Klefbom. Det känns såklart jättebra att få sätta kvitteringspucken sent i matchen och att vi sedan också kan vinna när han kommit hit ända från Sverige. Det är häftigt.
Klefbom, som hade 30:42 minuters istid mot Blues (mest av alla på isen), har gjort sju poäng (3+4) på de sex senaste matcherna och är totalt uppe i 15 poäng (3+12) på 28 spelade matcher.
Hans bästa poängnotering hittills i NHL-karriären kom förrförra säsongen då han svarade för 38 poäng (12+26) på 82 matcher.
Oilers (14-12-2) har vunnit fyra av sina fem senaste matcher och ligger på femte plats i Pacific Division, sex poäng bakom ledande Calgary Flames.
- Det är en riktigt bra stämning i omklädningsrummet just nu, säger Klefbom. Vi vet att vi har potentialen att samla ihop oss och komma tillbaka i matcherna även om vi inleder dåligt. Vi gör det riktigt bra i de två sista perioderna idag.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER:
Nytt mål av Erik Gustavsson
Erik Gustavsson gjorde sitt femte mål för säsongen då han förvaltade en fin passning från Duncan Keith på bästa sätt. 26-åringen nöp till direkt och Ducks målvakt John Gibson hann inte med i sidled.
Det var Gustavssons tredje fullträff på de fem senaste matcherna. Totalt har han gjort 12 poäng (5+7) på 28 matcher den här säsongen.

ANA-CHI: Gustafsson skickar in pucken bakom Gibson

Wallmarks andra för säsongen
Lucas Wallmark hittade rätt med ett lågt avslut i powerplay då han tröstmålade i den andra perioden i Carolina Hurricanes match mot San Jose Sharks. Målet var Wallmarks andra för säsongen och betydde 1-4 i slutet av den andra perioden.
Med 27 spelade matcher den här säsongen har 23-åringen gjort 11 poäng (2+9).

SJS-CAR: Wallmark tar vara på ett powerplayläge

Sörensen målskytt för Sharks
Marcus Sörensen fastställde slutresultatet till 5-1 då San Jose besegrade Carolina. Pucken hittade fram till Sörensen via skridskon på Timo Meier och svensken avslutade direkt med en lyftning över Curtis McElhinney.
Sörensen har med nattens fullträff gjort 11 poäng (5+6) på 29 matcher den här säsongen.

SJS-CAR: Sörensen nätar efter tursam studs

Silfverberg målade i öppen kasse
Ducks Jakob Silfverberg kunde göra sitt sjätte mål för säsongen då han i slutet av matchen mot Blackhawks bröt en passning i mittzon och fick fri lejd mot öppet mål.
Silfverberg har gjort 12 poäng (6+6) på 25 matcher den här säsongen.