VGK-COL, M4: Marchessaults första slutspelshattrick

En av tjusningarna med Stanley Cup-slutspelet är att man aldrig vet vad man får. Vem hade kunnat förutspå att Montreal Canadiens inte bara skulle slå ut Toronto Maple Leafs, utan även skaffa sig en 3-0-ledning i matchserien mot Winnipeg Jets? Efter nattens 5-1-seger hemma i Bell Centre är det precis vad som skett.

5-1 blev även slutsiffrorna när William Karlsson (tre assist) och Jonathan Marchessault (tre mål) såg till att Vegas Golden Knights kunde kvittera serien mot Colorado Avalanche till 2-2 i matcher.
Gemensamt för båda matcherna var att det inte rörde sig om någon målvakt som stal matcherna, det var inga godartade studsar åt endera håll som såg till att skifta matchbilden. Canadiens och Golden Knights malde helt enkelt ner sina motståndare.
Påhejade av ett fullsatt T-Mobile Arena för andra matchen i rad kom Vegas ut med raketbränsle i skridskorna, men det var Colorado som tog ledningen och tystade publiken tidigt. Brandon Saad gjorde sitt sjätte mål för slutspelet redan 01:50 in på första perioden när han vispade in en retur bakom Marc-Andre Fleury efter att J.T. Compher och Andre Burakovsky stått för förarbetet. Efter det var det Golden Knights för hela slanten.

Avalanche back Patrik Nemeth tappade pucken bakom eget mål, varpå Golden Knights kunde kvittera efter 7:07. Pucken såg först ut att vara inne efter att Reilly Smith skjutit, men den träffade stolpen. William Karlsson hämtade pucken i sarghörnet och kastade in den mot mål, varpå den tog på Jonathan Marchessault och in - kanadensarens första mål för kvällen.
- Jag hade redan börjat fira, sade Karlsson till NHL.com/sv. Sedan insåg jag att första skottet inte gått in. Jag rusade efter pucken och försökte skyffla in den mot mål och så var Marchessault där och fick den på sig. Det var en bisarr situation.

VGK-COL, M4: Pacioretty överlistar Grubauer

Max Pacioretty gav Vegas ledningen med 2-1 1:11 in på andra perioden via ett välriktat skott från vänsterkanten i samband med ett flygande anfall. Marchessault ökade på till 3-1 efter 11:28 när han, i numerärt överläge, klippte till direkt på en passning från Alex Pietrangelo. Karlsson noterade sin andra assist på målet.
Marchessault fullbordade sedan sitt hattrick när han höll sig framme vid Philipp Grubauers bortre stolpe och rakade in 4-1 6:01 in på tredje perioden, framspelad av kedjekamraterna Smith och Karlsson. Vegas fjärdekedja med Ryan Reaves i spetsen fastställde slutresultatet till 5-1 när Reaves hittade fram till Patrick Brown som tryckte in 5-1 bakom Grubauer efter 13:13.
Med serien utjämnad, firma Marchessault-Karlsson i storform, Fleury i fortsatt gott slag och Avalanche stjärnor Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog och Mikko Rantanen tystade för andra matchen i rad står nu Colorado inför en tuff utmaning i Match 5 hemma i Ball Arena.
- Det har varit en stor del av vår framgång de senaste två matcherna, hur vi kontrollerar deras toppspelare och inte låter dem komma med fart genom mittzon, sade Marchessault. Vi måste fortsätta spela som vi gjort.
Match 5 spelas natten mot onsdag, 03.00 svensk tid (Viaplay).
Canadiens skaffade sig matchboll
Några som får skatta sig lyckliga om de ens tar sig till Match 5 är Winnipeg Jets. För efter nattens 5-1-förlust borta mot Montreal Canadiens befinner sig laget nu i underläge 0-3 i matcher - med Match 4 även den i Bell Centre redan natten mot tisdagen.
Canadiens har sannerligen hittat slutspelsformen och tog under natten sin sjätte (!) raka seger i slutspelet. Lagets längsta vinstsvit under grundserien var tre matcher.
Montreals fjärdekedja med Corey Perry, Joel Armia och Eric Staal visade vägen genom att ordna 1-0 4:45 in på första perioden. Staal hittade in till Perry framför mål som skickade in sitt tredje mål för slutspelet. 1-0 stod sig perioden ut, men Canadiens finländare hade mer att ge.

MTL-WPG, M3: Caufield spelar fram Suzuki i powerplay

Artturi Lehkonen noterade sitt första mål för årets Stanley Cup-slutspel 9:24 in på andra perioden, varpå landsmannen Joel Armia inte ville vara sämre utan skickade in 3-0 efter 13:41 i numerärt underläge. Adam Lowry reducerade till 3-1 med 2:09 kvar att spela av perioden - Jets första mål på 99:31 mot Carey Price.
- Det var skönt att få hål på Price igen, sade Lowry. Tidigare under säsongen var folk redo att ge upp på Carey men nu är han tillbaka i formen folk förväntar sig av honom. Vi måste fortsätta försöka rubba hans självförtroende och få in spelare framför mål. Han är en världsmålvakt av en anledning.
Nick Suzuki återställde tremålsledningen för Canadiens när han gjorde 4-1 i powerplay 8:52 in på tredje perioden och Joel Armia fastställde slutresultatet - finländarens tredje poäng i matchen - när han skickade in 5-1 i tom bur efter 16:42. Även det målet gjordes för övrigt i numerärt underläge.
Nu väntar kort återhämtningstid för båda lagen innan Match 4 går av stapeln 02.00 svensk tid, kommande natt. Då har Montreal Canadiens möjligheten att fullborda sitt svep och eliminera Winnipeg Jets från slutspelet med 4-0 i matcher.