CanadaWorlds66

Kanada är världsmästare 2021. Kanadensarna vann VM-finalen i Riga med 3-2 efter förlängning mot Finland under söndagen. Matchvinnare blev Nicholas Paul som avgjorde 6:26 in i förlängningsperioden.

• Efter tekningen såg jag att deras spelare gick bakom mig. Jag såg pucken och att Brown stack på bortre. Det var ingen bra passning av mig, men han spelade tillbaka och sedan var det bara adrenalin. Otroligt, säger matchvinnaren till NHL.com/sv.
    Pauls avgörande mål kom alltså direkt efter en tekning i Kanadas försvarszon. Paul vann pucken och lyckades dra iväg på en två-mot-en-situation med Connor Brown. Paul flippade pucken till Brown som spelade tillbaka till Paul som fick öppen kasse. Förlängningen spelades i spelformen tre-mot-tre.
    Finland tog ledningen i matchen genom Mikael Ruohomaa i den första perioden, ett mål som stod sig en bit in i den andra där Maxime Comtois petade in kvitteringspucken precis vid mållinjen.
    Watch: Youtube Video
    Kanada hade sedan en puck inne fram till 2-1, men Adam Henriques mål dömdes bort efter att Finland utmanat målet för offside. Nästa mål i matchen blev istället Finlands. Backen Petteri Lindbohm följde med upp i ett anfall och pricksköt in 2-1 intill den kanadensiska målvakten Darcy Kuempers vänstra stolpe.
    Därefter inledde Kanada sin kvitteringsjakt och med drygt 2:41 kvar att spela drog Ruohomaa på sig två minuter för tripping vilket gav kanadensarna ett gyllene läge att kvittera. Kanada fick igång sitt passningsspel och till slut kunde Maxime Comtois läckert spela fram Henrique som tryckte in kvitteringen. Den här gången godkändes Henriques mål och Kanada var ikapp. Henriques mål var hans sjätte i turneringen.
    - Vi förlorade sist jag var med. Det sög. Med allt som hänt det här året, när de ringde så hade jag mina frågor om att spela. Men man får lyfta på hatten till alla som kom hit och spelat. Vi har inte gjort annat än suttit på hotellet och att spela, säger lagkaptenen Henrique.
    Pauls avgörande innebar ett nytt VM-guld för Kanada som var i final för femte gången de senaste sex åren. De fick revansch för finalförlusten mot Finland i slovakiska Bratislava 2019.
    \[NHL.com/sv bevakar Hockey-VM 2021 från Riga, Lettland\]
    - Man vet hur de spelar. De är strukturerade och spelar tight och defensivt. Vi visste att de skulle bli en kamp. De släpper inte till mycket och har inte gjort så under hela turneringen. Vi visste att vi skulle behöva hitta sätt att göra mål på idag, säger Adam Henrique.
    Kanada inledde VM-turneringen med tre raka förluster, men lyfte sig och står nu som världsmästare för 27 gången i historien.
    - Vi visste inte om det faktiskt. Men det handlar om att vinna guld med Kanada. 27 är en bra siffra. Nästa år går vi för nummer 28, säger Maxime Comtois.
    BRONSET TILL USA
    USA hade inga större problem att bärga bronset i turneringen. USA vann med 6-1 mot Tyskland och säkrade tredjeplatsen. Conor Garland, hemmahörande i Arizona Coyotes, visade vägen med ett mål och två assist i matchen.
    - Det här visar hur mycket karaktär som finns i grabbarna. Det var besvikelse efter förlusten mot Kanada (i semifinalen), men vi mötte ett bra lag idag igen. I dag kunde man se vilken typ av lag vi är i special teams. Oavsett vad som krävs så offrar vi oss för varandra, brödraskapet som vi pratat om kom ihop i den här turneringen och vi har växt som grupp, säger USA:s förbundskapten Jack Capuano.
    Christian Wolanin gjorde 1-0 till USA i den första perioden. Målskyttet fortsatte i den andra där Garland, Jack Drury, Jason Robertson och Trevor Moore gjorde fem mål inom loppet av drygt sex minuter.
    - Vi var helt enkelt inte lika skärpta som vi varit de senaste matcherna. Vi gjorde inga större misstag, men små sådana och på den här nivån vet vi alla vad som händer om man gör det, säger tyskarnas Marcel Nöbels.
    Dominik Bittner reducerade för Tyskland i den tredje perioden innan Ryan Donato fastställde slutresultatet. Bronset var USA:s åttonde i VM-historien.
    - Jag har inte sett ett lag komma ihop som vi gjort tidigare, speciellt på så kort tid. Det var hela tiden "nästa man upp". Alla bidrog överallt, det var helt enkelt väldigt roligt att se, roligt att vara en del av och jag är så glad att vi fick vinna brons, säger USA:s forward Justin Abdelkader.