swe

Sverige fortsatte sitt segertåg, Danmark tog andra raka och hemmanationen Kanada spelade enkelt undan Lettland med hela 10-2
Här är en summering från matcherna under JVM:s andra dag.

Grupp A:
Sverige - Finland 3-1
Med två mål från Alexander Nylander i den tredje perioden bärgade Sverige sin tredje raka seger i årets JVM. Segern innebär att Sverige, trots en match kvar att spela, är klar gruppetta i grupp A.
- Det är skitroligt. Jag var med om det förra året, det är härliga känslor, sa Nylander till SVT efter matchen.
Nylander gav Sverige ledningen med 2-1 efter knappt 1.30 in i den tredje perioden efter ett skolboksanfall från den svenska förstakedjan med Carl Grundström, Nylander och Joel Eriksson Ek.
- Det var bra lir från Grundström till Joel och sen till mig. Sen var det bara att få in den, sa Nylander.
Nylanders 3-1 mål kom med en minut kvar sedan Finland tagit ut sin målvakt Veini Vehviläinen. Nylander visade prickskytte när han från egen zon skickade in pucken i det tomma målet. På de tre första matcherna har Nylander gjort sju poäng och ligger tvåa i den totala poängligan.
- Det är skönt, och kul men det gäller att fokusera på nästa match, sa Nylander.
I Sveriges mål svarade Felix Sandström för ännu en stabil insats, bland annat räddade han ett finskt jätteläge med knappt två minuter kvar att spela. Sammanlagt räddade han 28 av de 29 finska skotten.
För Sverige återstår nu en match i gruppspelet, mot Tjeckien på nyårsafton.
Finland har ännu inte vunnit i turneringen och nu ligger deras öde i händerna på Danmark som måste slå Schweiz ikväll för att Finland ska ha en chans att gå om alplandet i sin sista gruppspelsmatch på nyårsafton, då de möter just Schweiz.
Danmark - Tjeckien 3-2 efter förlängning
Danmark fortsätter att skrälla. Efter förlusten mot Sverige i premiären har de vunnit både mot Finland och nu också Tjeckien. Precis som i Finlands-matchen blev segersiffrorna 3-2 till Danmark men den här gången krävdes förlängning för danskarna.

demmark

För Tjeckerna tog ledningen två gånger om men Danmark kvitterade först genom Joachim Blichfeld och sedan genom Nikolaj Krag.
I förlängningen blev Rögles Mathias From matchhjälte när han snyggt och fräckt avgjorde 47 sekunder in i övertidsperioden. Matchen var hans första i turneringen efter att ha dragits med en fotskada i inledningen av turneringen.
- Han bidrar med mycket fart och skicklighet. Han är farlig, vilket han visade på det avgörande målet. Det är väldigt kul att ha tillbaka honom, sa den danska lagkaptenen Alexander True till worldjunior2017.com efter matchen.
Segern innebär att Danmark redan nu i praktiken är slutspelsklart, vilken plats de slutar på i gruppen får vi eventuellt se efter deras match imorgon, då de möter Schweiz, annars avgörs danskarnas öde på nyårsafton.
Grupp B:
Ryssland - USA 2-3
USA ångar på i årets JVM. Mot Ryssland kom lagets tredje raka seger och tillsammans med Kanada delar de ledningen i grupp B på nio poäng.
Segern mot Ryssland grundlades i den andra perioden då Colin White och Troy Terry fixade en 3-1-ledning för amerikanerna. Kirill Kaprizov reducerade till 3-2 och ordnade så att utgången av matchen var helt oviss inför den tredje perioden. Men där lyckades USA stänga igen och ta med sig alla tre poängen från matchen.

WJCRUS-USA2
  • Vi börjar hitta rätt nu. Vi vet vilket lag vi är och om vi spelar som vi gjorde idag kan vi bli framgångsrika, sa Troy Terry till worldjunior2017.com
    Lettland - Kanada 2-10
    Helt enligt plan lyckades Kanada vinna med klara siffror över Lettland. Det var aldrig något snack vilken väg den här matchen skulle ta. Redan efter den första perioden stod det 3-0 till hemmanationen som resten av matchen bara behövde spela ut.
    Kanadas Tyler Raddysh överglänste alla i poängprotokollet. Han gjorde fyra mål och en assist.
    - Jag måste vara glad över det som hände. Jag vet inte om jag någonsin kommer att ha en fyramålsmatch någonsin igen, sa Raddysh till worldjunior2017.com.
    För både Kanada och USA återstår en match i gruppspelet, det mot varandra på självaste nyårsafton. Segraren i den matchen kommer att vinna grupp b. Räkna med andra ord med en riktig nyårssmäll på lördag.