Pavelski Primary

Beslutet togs kort innan matchstart. Joe Pavelski skulle spela i den sjunde matchen mot Colorado Avalanche, hemma i SAP Center.
De enda framträdanden Joe Pavelski gjort för Sharks-fansen sedan den 23 april har varit på läktaren - ofta till stora, rungande applåder. En hjärnskakning har hållit honom borta från spel, något han själv bekräftade efter matchen till NHL.com's Nick Cotsonika.

• Jag började må bättre efter den femte matchen. Då började jag åka lite skridskor och reste med laget. Jag började med mina dagliga rutiner igen och fick några bra träningar. Jag kände att jag kunde komma tillbaka. Man vet aldrig. Jag har inte haft många hjärnskakningar i min karriär men jag har känt mig bra ett tag nu, sa han själv till media efter matchen.
    Beslutet att spela var dock hans eget:
    - Det var verkligen osäkert om han skulle spela. Till slut var det han som tog det slutgiltiga beslutet att spela. Vad ska man säga? Han är en speciell kille, sa Peter DeBoer om Joe Pavelski.

SJS-COL, M7: Pavelski styr in 1-0

En speciell kille med en speciell relation med klubbens fans. Det är en relation som efter nattens avgörande 3-2-seger i den sjunde matchen mot Avalanche, om möjligt, har vuxit sig starkare.
- Det har varit otroligt. Jag har verkligen saknat det här. Nu kom jag ut och fick göra mål tidigt. Det var mycket känslor, sa Pavelski direkt efter slutsignalen. Det var en styrning. Jag har gjort några sådana under åren. Det var skönt att få det tidigt och sedan var det bara att köra.
Ja, matchen var inte ens sex minuter gammal när Pavelski styrde in 1-0 för hemmalaget och SAP Centers tak lyfte någon centimeter från sitt fäste. Men kvällen hade bara börjat och Sharks, ledda av Pavelski, hade bara börjat. Knappt fem minuter senare, med 11:35 på klockan fick Joe Pavelski pucken bakom mål och serverade - nästan utan att lyfta blicken - Tomas Hertl ett öppet läge i slottet: 2-0.
Den elektriska atmosfären i SAP Center kom av sig något när gästernas Mikko Rantanen reducerade med sekunder kvar att spela av öppningsakten. Men Sharks återtog kommandot i mittperioden mycket tack vare stödet från läktaren.

SJS-COL, M7: Rantanen styr in Girards skott

• Om den här matchen avgörs på bortaplan och inte här i SAP Center, där vi har den här energin, så förlorar vi högst troligt. Det är en klyscha men man spelar hela säsongen för att få hemmafördelen och jag tror att det hade slutat annorlunda om vi spelat borta, sa Sharks tränare Peter DeBoer efter matchen.
    Colorado fick in en kvittering i den andra perioden men den dömdes korrekt bort för offside sedan Sharks använt sin coachs challenge. Svenske lagkaptenen Gabriel Landeskog hann inte av isen för ett byte och var offside när laget tog sig in i zon vilket blev kostsamt.
    • Om jag hade kunnat göra det igen så hade jag gjort det. Jag önskar att jag hade varit snabbare av isen. Det är i slutet av mitt byte och det blir en kostsam läxa i en sjunde och avgörande match. Men om jag ska vara ärlig så tycker jag att vi har betydligt fler chanser än bara det målet, sa Landeskog efter matchen.
      Istället gjorde Joonas Donskoi 3-1 för Sharks kort därefter. Målet, en vacker prestation där Donskoi tog sig runt målet och kom upp längs Philipp Grubauers högersida innan han placerade ett skott mellan målvakten och dennes högra stolpe, skulle dessutom visa sig bli matchavgörande.
      - Han är den finske Justin Williams. Den energi han tog med in i sjätte matchen och ikväll har betytt mycket, skrockade DeBoer efter matchen.
      Colorados säsong är över, men det är inte utan att man gjort ett avtryck i ligan.

SJS-COL, M7: Donskoi sätter pucken från cirkeln

• Vi är ett mål, två mål ifrån en conference-final. Det borde vara motivation nog för alla i det här rummet, sa Landeskog.
    Hans tränare, Jared Bednar analyserade också läget:
    • Vi var inte tillräckligt bra under de första två perioderna. Men Sharks spelar bra och de förtjänar att vinna. Jag tänker inte stå och prata om domsluten eller något sådant. Sett till det stora hela har vi gjort en jättebra säsong, sa tränaren.
      San Joses härförare för aftonen, Joe Pavelski, uttryckte också sin beundran för Denverlagets insats:
      - De har pushat hela året. De avslutade grundserien bra för att nå slutspelet och de kom ut i första minuten i slutminuten. De var bra, de fick oss att jobba hårt, sa Pavelski som samtidigt berömde sitt eget lag:
      - Alla jobbar. Alla bidrar. Det finns kvällar eller delar av matcher då det inte känns bra och vi inte skapar så mycket. Det fanns sådana stunder idag också men vi svarade upp på det hela kvällen och försökte få in så mycket energi som möjligt i vårt spel igen. Jag tycker att vi förtjänar att vinna den här matchserien.
      För Sharks väntar nu ett par dagars vila innan St Louis Blues står för motståndet i den västra finalen. Och det är en konferensfinal där Sharks har hemmafördelen än en gång. Joe Pavelski och fansens mångåriga kärlekssaga fortsätter:
      - Jag älskar dem. De har varit underbara mot mig och min familj. De får oss att känna oss speciella och nu har vi fått en ny chans i conference-finalen och det känns väldigt speciellt, avslutade Joe Pavelski.