wild 121318

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Att en svensk spelare tänder den röda lampan när Nashville Predators spelar match, det hör till vanligheterna. De senaste åren har det varit regeln snarare än undantaget. Att det är Calle Järnkrok i målprotokollet och inte Filip Forsberg eller Viktor Arvidsson har inte varit riktigt lika självklart. Men vad gör man när de två sistnämnda är uppsatta på lagets skadelista och förväntas befinna sig där under en längre tid framöver?
Heter du Calle Järnkrok så kliver du fram, det är vad du gör.
I nattens 4-3-seger över Vancouver Canucks stod Järnkrok för ett viktigt mål då han 11:05 in på den andra perioden styrde in 3-1-pucken bakom Anders Nilsson i Canucks mål. Vad som vid tillfället kändes som ett "försäkringsmål" kom att bli viktigare än så då Vancouver i tredje perioden krigade sig till två mål och tog matchen till övertid vid ställning 3-3. Predators segrade, trots allt, då Colton Sissons satte 4-3 3:05 in på förlängningen - för övrigt framspelad av Mattias Ekholm - men var likväl illa ute när Elias Pettersson och hans mannar trummade på i tredje perioden.

NSH-VAN: Järnkrok styr in pucken bakom Nilsson

Tack vare segern kan nu Nashville Predators åter titulera sig serieledare i Western Conference, detta efter att ha återtagit tronen från Calgary Flames som natten innan snodde åt sig den tillfälligt.
Järnkrok då?
Jo, målet i nattens match var hans sjunde för säsongen och elfte poäng totalt. Då Nashville spelat 32 matcher - Järnkrok har tagit en tröja i 29 av dessa - innebär det att svensken nu har 50 matcher på sig att sätta karriärsbästa. Och han har alla chanser att göra det, åtminstone sett till mål.
Järnkroks tidigare toppnotering när det gäller mål är 16 (uppnådd vid två tillfällen). Skulle han få spela i Predators resterande matcher och hålla nuvarande måltempo är det inte alls omöjligt att den berömda 20-målsgränsen passeras för första gången.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Brodin målskytt när Wild körde över Florida
I samband med en NHL-omgång som innefattar åtta matcher brukar vi kunna få se allt ifrån fem till tio olika svenska målskyttar - så stark är den blågula närvaron i världens bästa hockeyliga. Nattens omgång blev ett undantag till den regeln. Utöver Calle Järnkrok var det nämligen bara en enda svensk som noterades för ett mål, Minnesota Wilds back Jonas Brodin.
25-åringen är inte känd som någon vidare målskytt, eller poängplockare för den delen. Men den som sett Brodin spela vet att han sitter inne på ett både tungt och träffsäkert slagskott. Vid ställning 4-1 i början av tredje perioden fick han möjlighet att avlossa det och fastställa slutresultatet till 5-1. Fullträffen var Brodins fjärde den här säsongen och med det är han halvvägs till personbästat på åtta mål. Ett personbästa som sattes säsongen 2013-14.
Brodins mål var en i raden av offensiva insatser från Wilds backar. Mot Florida noterades Matt Dumba för en assist, Jared Spurgeon för två assist och Ryan Suter för mäktiga tre assist.
För Minnesotas del var segern den andra imponerande sådana i rad. Innan segern mot Florida besegrades Montreal med 7-1.
- Vi har kul just nu, förklarar Zach Parise. Vi rör på fötterna, vi kommunicerar med varandra och resultaten går vår väg.
Onekligen.

MIN-FLA: Brodin överlistar Reimer

Karlsson och Sörensen vassa när det behövdes
En kritik som riktats mot San Jose Sharks 2018-19 är att de inte lever upp till den potential som finns i laguppställningen. Att det inte alltid känns som alla i truppen ger hundra procent. Frågan är om dessa kritiker blev mycket klokare på laget efter nattens 3-2-seger hemma mot Dallas Stars.
Efter att ha uppträtt relativt håglöst genom matchens första 35 minuter fick hajarna blodvittring då Timo Meier kvitterat till 1-1 16:20 in på andra perioden. I början av tredje var det sedan som att hemmalaget äntligen började ta i, vilket ledde till både 2-1 och 3-1.
Vid 2-1-målet stod Erik Karlsson för en delikatess då han i en och samma rörelse, genom att slå ner pucken i luften, avbröt ett Stars-anfall och skickade iväg Logan Couture och Timo Meier i ett flygande anfall.
Marcus Sörensen skrev även han in sig i poängprotokollet efter att ha jobbat fram pucken i sarghörnet inför Joe Thorntons 3-1-mål.