Islanders tog hem match 3 efter Nelsons avgörande

New York Islanders vann match 3 I Eastern Conference-finalen mot Tampa Bay Lightning med 5-3 och reducerade matchserien till 2-1. Brock Nelson gjorde det matchvinnande målet sent i den tredje perioden.

• Varje match kommer se olika ut. I de första två låg vi inte tillräckligt nära dem. Idag var vi bättre på att jaga ikapp puckar, hjälpa varandra på nära håll och få igenom skotten från blålinjen, säger matchhjälten Nelson till NHL.com/sv.
    Match 4 spelas under söndagskvällen (21:00 VSport Hockey/Viaplay) i Rogers Place, Edmonton där Conference- och Stanley Cup-finalerna spelas.

NYI-TBL, M3: Clutterbuck hittar rätt för Islanders

Den första perioden i match 3 var både jämn, fartfylld och chansrik, och innehöll två mål. Islanders nätade först. Efter 12:58 satte Cal Clutterbuck 1-0 efter att Islanders satt press på Lightnings kasse. Clutterbuck samlade upp en retur och skickade in pucken högt.
Islanders hade bara kort efter möjligheten att öka på till 2-0 när Mathew Barzal kom fri med Lightnings målvakt Andrei Vasilevskiy. Men ryssen stoppade Barzals försök.
Istället kvitterade Lightning till 1-1. Efter 16:31 hittade Yanni Gourde backen Mikhail Sergachev som lyfte in en backhand i nättaket.
- Gourde fick pucken och började åka mot mig. Han såg att min gubbe hade mig, så jag smög bakom honom. Han slog en fin passning och allt jag behövde göra var att skjuta, säger Sergachev in sitt andra mål i årets slutspel.
Även mittperioden blev tät och chansrik. Lightning vann skottstatistiken med 11-10, men det var Islanders som gjorde målen. Backen Adam Pelech satte sitt första slutspelsmål i karriären efter 11:50. Och två minuter senare gjorde Islanders skyttekung i slutspelet, Anthony Beauvillier, sitt nionde när han skickade in pucken från slottet efter förarbete från Nelson,
Den tredje perioden tillhörde inledningsvis Lightning. Islanders Jordan Eberle visades ut efter 1:53 och i det efterföljande powerplay-spelet styrde Ondrej Palat in Nikita Kucherovs passning till 3-2.
Lightning skulle dessutom kvittera matchen. Med 7:56 kvar klev Tyler Johnson in framför kassen och styrde in Erik Cernak skott till 3-3. Målet kollades för hög klubba, men godkändes och Lightning var tillbaka i matchen.

NYI-TBL, M3: Johnson styr in kvitteringen

• Vi hade inte så mycket frustration eller så. Det är givetvis en besvikelse när man leder inför tredje, kan vinna matchen och komma in i serien. Men vi höll i och kom tillbaka igen, säger Nelson.
    Ja, Islanders reste sig. Med 3:25 kvar att spela fick Brock Nelson pucken av Beauvillier till höger i anfallszon och skickade in den bakom Vasilevskiy. Nelsons har nu gjort tre matchvinnande mål under slutspelet. Bara två Islanders spelare har gjort fler genom tiderna: Mike Bossy, fem 1983 och Clark Gillies, fyra 1977.
    - Kul att studsa tillbaka och vinna. "Beau" slog en fin passning. Han höll i pucken och hittade mig, skönt att få den här segern, säger Nelson.
    Lightning gick för en kvittering och plockade ut Vasilevskiy för att förbättra sina chanser. Men istället för 4-4 satte Jean-Gabriel Pageau 5-3 till Islanders i tom kasse och punkterade matchen.
    - Vi var tvungna att ta oss in framför deras spelare i anfallszon. Vi spenderade alldeles för mycket på utsidan i de första två matcherna. Vi visade starkare vilja att ta oss in framför ikväll och det gav resultat, säger Islanders coach Barry Trotz.

NYI-TBL, M3: Nelson hittar rätt i slutet av match 3

Andrei Vasilevskiy gjorde 31 räddningar i matchen för Lightning, medan Semyon Varlamov räddade 34 skott för Islanders.
Lightning kom till spel utan sin poängkung i slutspelet, Brayden Point (unfit to play) samt avstängde Alex Killorn. Killorn kommer vara tillbaka i match 4.
- Vi hade andra spelare som klev fram i dag. Jag är nöjd med det mesta, speciellt spelet i tredje i underläge med två mål. Vi spelade bra. Det säger att fler måsta ta ansvar. Det gjorde vi idag, tog ansvar för mer istid och fick spela i mer offensiva situationer. Resultatet var inte vad vi ville, men vi laddar om och är bättre på söndag, säger Lightnings Victor Hedman.