islanders1

New York Islanders är framme i final i Eastern Conference. Detta efter att laget vunnit match 7 mot Philadelphia Flyers med 4-0 under natten mot söndagen, svensk tid.

Efter två raka Flyers-segrar som tagit matchserien från 3-1 till 3-3, skulle allt avgöras i en sjunde avgörande match. Senast Flyers spelade en match 7 var 2011, medan Islanders inte upplevt det sedan 1993.
Islanders coach Barry Trotz valde Thomas Greiss före Semyon Varlamov som målvakt i den sjunde och avgörande matchen. Greiss gjorde sitt tredje framträdande i matchserien, och bevisade för sin tränare att han tagit rätt beslut. Greiss stoppade samtliga 16 skott han fick emot sig i matchen och blev den andra Islanders-målvakten genom tiderna att hålla nollan i en sjunde och avgörande match.
- Det är roligt. Jag är glad att vi går vidare. Det var en viktig seger och jag är glad över hur laget spelade, säger Greiss till NHL.com/sv som gjorde sin andra start i slutspelet.
Flyers inledde bäst i Scotiabank Arena i Toronto, staden där lagen i Eastern Conference hållit till under den första delen av slutspelet. Redan i matchens första byte hade Jakub Voracek en styrning i stolpen, och Flyers hade dessutom matchens första powerplay. Men puckarna ville inte passera Greiss i Islanders-kassen.

PHI.NYI, M7: Mayfield prickskjuter pucken i krysset

Islanders växte istället in mer och mer i matchen, och gjorde matchens första mål. Efter 9:27 fick backen Scott Mayfield pucken till höger i anfallszon, närmade sig målet och från den högra tekningscirkeln hittade han sedan krysset hos Flyers-målvakt Carter Hart.
- Det var nog inte många som trodde att jag skulle göra det avgörande målet i en match 7. Men jag fick läget, säger Mayfield.
Efter ledningsmålet behöll Islanders momentum i matchen. Efter 13:27 kom också 2-0. Derick Brassard hittade backen Andy Greene på den bortre stolpen och 37-åringens andra mål i årets slutspelsmål var ett faktum.
- Vi tyckte att vi gjorde bra matcher tidigt. Senast tyckte vi art vi var bättre man vet inte vad man kan förvänta sig av en match 7. Vi fick en bra start och gick därifrån, säger Greene.
Mittperioden såg ut som den första. Flyers inledde med att träffa målramen, men sedan tog Islanders över allt mer. Islanders sköt totalt nio skott i perioden, och lyckades öka på sin ledning till 3-0. I en spelvändning hittade Josh Bailey fram till Brock Nelson som avslutade behärskat för sitt sjunde slutspelsmål. Baileys assist var hans 14:e i slutspelet så här långt.

PHI-NYI, M7: Bailey hittar Nelson i ett 2-mot-1-läge

Flyers testade bara Greiss tre gånger i den andra perioden, och genom de första två perioderna hade de bara fått iväg nio skott på mål mot Islanders 19.
I den tredje perioden höll Islanders sig till den matchplan som gett laget framgång under slutspelet. De spelade defensivt och höll Flyers på utsidan. Philadelphia tog ut målvakten Hart med sju minuter kvar att spela, men då gjorde Anthony Beauvillier 4-0 och fastställde slutresultatet.
- Det är ett välstrukturerat lag. Man får jobba hårt för sina chanser. Vi hade några chanser, men det var inte tillräckligt bra i dag, säger Flyers forward Sean Couturier.
Islanders är framme i Conference-final, lagets första sedan 1993. I den väntar Tampa Bay Lightning som besegrade Boston Bruins med 4-1 i matcher. I Western Conference-finalen möts Vegas Golden Knights och Dallas Stars.
- Vi är glada. Vi har förtjänat det här. Vi får njuta ikväll och sedan är vi tillbaka på måndag. Vi reser imorgon och sedan är det dags igen. Vi får fokusera om och göra oss redo för måndag, säger Greene.
Match 1 av Eastern Conference-finalen spelas under natten mellan måndag och tisdag (02:00, VSport Hockey/Viaplay).