Eberle, Lehner hjältar för Islanders i match 2

Pittsburgh Penguins befinner sig i sitt första 0-2-underläge i en slutspelsserie för första gången sedan 2013. Detta sedan New York Islanders vunnit lagens andra möte med 3-1 inför ett kokande Nassau Coliseum.

Den första perioden blev mållös trots bra lägen, inte minst för hemmalaget. Devon Toews skickade en puck i stolpen efter drygt nio minuters spel och bara halvminuten senare fick Brock Nelson ett bra läge men Matt Murray räddade hans slagskott med en snabb benparad. Därefter hade Anders Lee ett skott som gick via Murray i stolpen. Robin Lehner fick å sin sida bekänna färg med fina parader för att freda sin målbur.
Knappt halvvägs in i mittperioden bröts dödläget när gästernas Erik Gudbranson laddade ett slagskott som från blålinjen gick in via ribban bakom en chanslös Lehner. Men Islanders malde på:
- VI höll oss till vår matchplan. Alla var involverade och alla spelade sitt spel. Vi var tålmodiga och strukturerade. De är ett riktigt bra lag och de kommer att skapa lägen, sa Lehner efteråt.

NYI-PIT, M2: Lehner stoppar Cullen från nära håll

Islanders tålamod betalade sig. Drygt tre minuter efter Gudbransons lednings-missil, med 13:25 minuter spelade av mittperioden, samarbetade Anthony Beauvilier och Matt Barzal i ett växelspel. Barzal avslutade men stoppades av en fin parad från Murray. På returen dök Beauvilier upp och skickade in kvitteringen.
- Vi måste vara lite mer noggranna. Vi skapade några bra chanser men vi måste se till att vi utnyttjar de lägen vi får, sa Sidney Crosby efteråt.
Hans Penguins konverterade inte några fler målchanser till mål. Men det gjorde Islanders. Knappt åtta minuter in i slutperioden gav Jordan Eberle, assisterad av Barzal, Isles ledningen med en vacker prestation där han bröt in från högerkanten och lyfte upp en backhand i bortre hörnet. I powerplay kunde sedan Josh Bailey lyfta in slutresultatet 3-1 från nära håll. Närmast en reducering kom Phil Kessel men hans rappa handledsskott med dryga minuten kvar att spela stoppades tryggt av Lehenrs plockhandske inför jublande fans.