Swedish GS Recap Primary

STOCKHOLM - Ett för andra dagen i rad fullsatt Ericsson Globe bjöds på NHL-hockey av högsta klass när Tampa Bay Lightning svepte Global Series mot Buffalo Sabres genom att följa upp sin 3-2-seger i första matchen med en 5-3-triumf i returmötet.

Inledningen på den första perioden blev i det närmaste en repris på gårdagens drabbning. Buffalo skruvade upp tempot från start och surrade som bålgetingar kring Curtis McElhinney i Tampa Bay-målet. McElhinney tvingades till flera kvalificerade räddningar i takt med att skotten haglade. Matchplanen från tränare Ralph Krueger tycktes ha varit: "puck på mål, hela tiden" och hans mannar var ivriga att leverera.
- Vi var ute efter en annan typ av match än igår, med annan inställning från vår sida, säger Krueger till NHL.com/sv. Det fanns sekvenser under matchen ikväll där vi kom väldigt nära att spela som det lag vi vill vara.
Till skillnad från gårdagens match fick dock Sabres utdelning för sin rivstart när Sam Reinhart direktsköt in pucken på en delikat backhandpassning från Marcus Johansson från tekningscirkel till tekningscirkel - Reinharts tredje mål under Stockholmsvistelsen. 1-0 till Sabres efter 9.30.
Kort därefter fick Sabres chansen att öka på sin ledning i powerplay när Nikita Kucherov tvingades till en hakningsutvisning. Tack vare fortsatt bra spel från McElhinney kunde Lightning hålla undan det numerära underläget och räta upp sitt spel något.
När Brandon Montour drog på sig en tvåminutare för roughing efter 15.07 kom också kvitteringen. Med första powerplayenheten vilandes på bänken efter ett långt byte skyfflade Yanni Gourde in pucken på mål och fick se den styras på Pat Maroons bröstplatta och in. 1-1 efter 17.02.
Perioden slutade i skottövertag 17-12 för Sabres.

TBL-BUF: Johansson spelar fram Reinhart

I andra perioden var det återigen Sabres som tog kommandot. Lightning-försvararen Ryan McDonagh tvingades tidigt agera extramålvakt när McElhinney simmade iväg, men Sabres lyckades inte placera pucken i nät.
Istället drog Marcus Johansson på sig en interference-utvisning vilket gav Lightning ytterligare möjlighet i numerärt överläge.
- Jag vet inte riktigt var domaren vill att jag ska ta vägen i den situationen, säger Johansson. Jag kan inte bara försvinna.
Utvisningen kom att bli kostsam då Lightnings förstaenhet bestående av Nikita Kucherov, Steven Stamkos, Brayden Point, Alex Killorn och helgens populäraste spelare Victor Hedman, gick ut och levererade.
Från sin backposition drog Hedman till för kung, fosterland och hemstaden Örnsköldsvik och skickade en raket till slagskott rakt upp i krysset - 2-1 till Lightning och backjättens andra poäng i årets Global Series.
- Jag såg inte att den gick in direkt, säger Hedman. Jag trodde kanske att Killorn hade styrt in den igen (som igår).
Sabres inledde omedelbart sin kvitteringsjakt men hade svårt att skapa kvalificerade målchanser. På andra änden isen fick istället lagets målvakt Carter Hutton det hett om öronen då Lightning sköljde över bortalaget i våg efter våg. Om än stående, liggande, sittande och glidande bjöd Hutton på den enda paraden efter den andra.

TBL-BUF: Hedman pangar in pucken från blå

Det räckte för att Sabres skulle komma undan från andra perioden med blotta förskräckelsen.
Nästan.
För när endast tre sekunder återstod att spela vräkte Pat Maroon in sitt andra mål för kvällen på en retur Sabres-försvaret misslyckades med att rensa undan.
Buffalo hämtade sig dock snabbt från det sena 3-1-målet och redan 4.14 in på den tredje perioden hittade Jack Eichel fram till Victor Olofsson med en delikat tvåzonspassning från egen zon till offensiv blålinje. I ursinnig kamp med Victor Hedman vräkte sig Olofsson fram och fick iväg ett skott mot Curtis McElhinney. När målvakten lämnade retur vispade Olofsson till med klubban och fick in pucken under benskydden - hans första mål i NHL som inte tillkommit i powerplay.
Målet kändes förmodligen extra skönt för Olofsson som bröt en nio matcher lång mållös svit.
- Jag har kämpat länge med det där första målet utanför powerplay, säger Olofsson. Jag kunde väl egentligen inte ha valt ett bättre tillfälle än att göra det här på hemmaplan. Det var bara synd att vi inte kunde ta oss tillbaka in i matchen ordentligt.
Nej, det ville sig inte för Sabres i afton heller.
9.48 in på slutperioden klippte Yanni Gourde till direkt på tekning och ordnade 4-2.
En dryg minut senare utökade Lightning till 5-2 när Mathieu Joseph vräkte in en retur bakom Carter Hutton, som återigen lämnats ensam i målgården av Sabres-försvaret.
Tampa Bay backade hem under matchens avslutande tio minuter och lät Buffalo snurra sig trötta i sarghörnen, dock utan märkbara resultat. Ett sent tröstmål från Jack Eichel, assisterad av Rasmus Dahlin, med 38 sekunder kvar att spela snyggade till siffrorna, men närmare än så kom inte bortalaget.
Matchen slutade 5-3 till Lightning som därmed inkasserade fyra poäng av fyra möjliga från Sabres i samband med NHL Global Series-helgen i Stockholm 2019.
Gladast av alla över helgens bravader var tveklöst Victor Hedman.
- Den här upplevelsen vet man inte om den kommer igen. Jag kommer verkligen värdesätta den.