Preds

Nashville Predators hör till de stora favoriterna att ta hem årets Stanley Cup, men NHL-slutspelet är ingen dans på rosor och det fick President's Trophy-vinnarna känna på direkt.
Efter två spelade perioder i första matchen mot Colorado Avalanche hemma i Bridgestone Arena stod det 2-2, och gästande överraskningen Colorado hade haft ledningen två gånger och haft flera fina lägen mot Pekka Rinne.

Då klev Filip Forsberg fram, två gånger om, och visade var skåpet ska stå.
Först styrde han in 3-2 via benskyddet i kamp med landsmannen Gabriel Landeskog framför mål. Och sedan satte han fart från egen blålinje, lurade upp förre lagkamraten Samuel Girard på läktaren med en dubbel klubba-skridsko-fint och petade in 4-2 bakom Jonathan Bernier. Även när allt ska summeras i juni lär svenskens läckra kasse dyka upp på topplistorna över hela slutspelets läckraste mål. Frågan är om någon ens kommer att göra något snyggare.
- Det var helt outstanding, ett riktigt läckert mål. Han är kul att titta på. Han är en kille som har sån talang att han kan göra såna där dragningar. Och det är inte ovanligt att det lyckas när han gör dem, det är strålande, säger lagkamraten Craig Smith, som själv blev målskytt i matchen när han kvitterade till 2-2 på en läcker passning från Ryan Johansen.

• Jag ser såna där grejer på träning hela tiden, det är bara att plocka puckar ur nätet. Det var ett läckert mål. Man tänker på att det är första slutspelsmatchen, och han lyckas med en sån grej och gör dessutom mål. Det var en stor individuell prestation och för mig kändes det som målet som avgjorde ikväll, säger Predators målvakt Pekka Rinne om Forsbergs läckra mål.
    Med knappa två minuter kvar kunde Colton Sissons trycka dit 5-2 i tom bur och spika slutresultatet. Därmed vann storfavoriterna den viktiga första hemmamatchen, men det var knappast utan att behöva slita för det. Nashvilles coach Peter Laviolette hade trots Forsbergs läckra kasse en del att fundera på efter matchen.
    - Vi blev bättre för varje period. Jag tror inget lag kommer att gå igenom det här slutspelet och säga "vet du vad, vi spelade vår bästa hockey varje minut, precis som vi ville". Det här var första matchen, och vi vett att vi kan göra en del saker bättre och det ska vi jobba på. Samtidigt tyckte jag grabbarna stretade emot bra och kom tillbaka från underläge ett par gånger. Colorado är ett bra hockeylag och vi måste vara redo att möta dem, säger Peter Laviolette efter segern.
    Tvåmålsskytten Filip Forsberg var givetvis nöjd med målet och segern, men menar också att de fick ett ordentligt prov på vad Colorado Avalanche är kapabla att göra. Samtidigt pekar han också på att det är lite speciellt att kliva in i ett slutspel.
    Relaterat material: [Drömmål från Forsberg när Predators segrade]
    - Det är alltid lite nervöst att gå in till första matchen. Du skulle inte vara riktigt klok om du inte kände dig nervös inför en viktig slutspelsmatch. Vi kom igång i tredje perioden, säger Forsberg.
    På förhand var det inte många som gav Colorado en chans att störa Predators i den här serien och allra minst i den första matchen på hemmaplan, i ett Nashville som törstat efter framgångar ända sedan den nesliga förlusten i sjätte matchen mot Pittsburgh den 11 juni. Predators själva vet också vad det innebär att likt Colorado gå in i slutspelet som underdog. Men favoritstämpeln är ingenting som påverkar lagets inställning, menar han.
    [Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från @NHLsv]
    - Nej, inte så mycket tror jag. Vi är alla här för att spela om cupen, alla 16 lag som är här har gått till slutspel för att spela om cupen och alla har samma målsättning. Det kommer att bli riktigt tufft. Colorado har spelat bra hela året och de gjorde en bra match ikväll också. Vi tog första matchen, men vi kommer fortsätta jobba hårt, säger Forsberg.
    Men utan Forsberg-kedjans rejäla push i tredje perioden hade det lätt kunnat sluta annorlunda. Colorado gjorde en mycket bra bortamatch och Predators hade ofta svårt att få stopp på Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen.
    Även om det slutade med förlust så har Colorado fått med sig mycket självförtroende inför match två på lördag: nu vet de att de kan spela mot favoriterna Nashville och bjuda upp till kamp.
    - Det hade kunnat gå hur som helst i första matchen men det spelar ingen roll. De gjorde fem mål, vi gjorde två. Förhoppningsvis kan vi vinna imorgon, säger Nathan MacKinnon efter fredagens träning.
    Han får även medhåll av tränaren.
    - Jag är nöjd med sättet vi spelade. Jag känner att vi gjorde tillräckligt för att förtjäna ett bättre resultat, men nu måste vi hugga i ännu hårdare och se till att vi får det. Vi har kapaciteten. Vi spelade hårt. Det var en bra match från vår sida. Det kunde slutat på annat sätt men nu gjorde det inte det, och vi måste hitta ett sätt att bryta den cykeln och se till att vi vinner här i match två, säger Colorados Jared Bednar på presskonferensen efter matchen.
    Nästa möte mellan lagen spelas även den i Bridgestone Arena i Nashville, på lördag klockan 21.00 svensk tid.