SwedenCelebrates

KÖPENHAMN - Sverige är världsmästare i ishockey 2018. Detta efter att ha besegrat Schweiz i VM-Finalen med 3-2 efter straffar.

• Jag har spelat många finaler och tyvärr inte stått på den här sidan så många gånger. Att få göra det tillsammans med sina bästa vänner och spelare man spelat med länge är helt fantastiskt, säger segerskytten Filip Forsberg till nhl.com/sv.
    Jublet i en på nytt utsåld Royal Arena visste inga gränser när Tre Kronor tog sitt andra raka VM-guld efter straffar. VM-finalen blev så dramatisk som en final ska vara. Först efter straffar kunde dramat avgöras och då blev Filip Forsberg och Anders Nilsson matchhjältar. Forsberg satte sin straff distinkt i målvakten Leonardo Genonis vänstra hörn i den fjärde straffomgången samtidigt som Anders Nilsson räddade fyra av fem schweiziska straffar. Även Oliver Ekman-Larsson satte sin straff.
    - Det var riktigt riktigt skönt såklart. Jag tänkte göra en skottfint och gå backhand, men ändrade mig i slutet och det gick ju rätt bra ändå, säger Forsberg.
    SCHWEIZ ÖPPNADE PIGGT
    Schweiz kom ut stärkta av självförtroende från kvartsfinal- och semifinalsegrarna mot Finland respektive Kanada och satte full fart från första nedsläpp. De hade också chanser till att ta ledningen, men den svenska målvakten Anders Nilsson tillät sig inte överlistas. Sverige växte sedan in i matchen och tack vare en schweizisk utvisning kunde laget skapa en hel del farligheter framför målvakten Leonardo Genoni.
    Med 3:22 kvar av period ett kom matchens första mål. Roman Josis tappade puck framför offensiv målbur hamnade lämpligt nog hos Nino Niederreiter som kunde tråckla in den under Nilsson och 1-0 för Schweiz. Sverige svarade däremot snabbt och kvitterade efter 17:54 genom Gustav Nyquist som vispade upp 1-1 i taket bakom Genoni från skottsektorn.

KRAFTIG SVENSK PRESS
I den andra perioden chockade Timo Meier svenskarna. Schweiz vände spelet när svenskarna åkte och bytte, och med ett välplacerat skott i Nilssons högra hörn hängde han in 2-1. Efter det var det som om Sverige höjde sig två nivåer och i mitten av perioden trycket de blågula tillbaka Schweiz ordentligt i offensiv zon. Chanserna kom som på löpande band, men ett kompakt försvar och Genoni höll undan. En utvisning på Enzo Corvi blev dock för mycket och i powerplay drog Mika Zibanejad till från den högra delen av zonen och en skymd Genoni hade inte en chans.
Sverige fortsatte pressen in i den tredje perioden och fick hjälp av Schweiz Roman Josi som drog på sig två utvisningar efter varandra en bit in. Den första för fasthållning på en halvfri Mikael Backlund och den andra för att han inte helt hann ut från utvisningsbåset innan han rörde pucken efter att den första tvåan runnit ut. Trots fyra raka minuter med en man mer på isen kunde Sverige inte överlista Schweiz.
- Vi ville ha tagit den här under ordinarie tid, men vi visste det skulle bli en tuff match. De pressade alla sina motståndare i turneringen. De spelade riktigt bra defensivt och deras målvakt var suverän. Vi visste att det skulle krävas mycket för att vinna den här, säger Forsberg.
Resten av perioden blev en strategisk kamp. Sverige skapade de bästa chanserna, medan Schweiz inte var ofarliga i sina kontringar.
Med mindre än 30 sekunder kvar att spela fick Mattias Ekholm fritt fram mitt i banan och den bästa chansen att avgöra, men träffen blev inte tillräcklig för att gå in bakom Genoni som sedan kunde räkna ner sekunderna till förlängningen.
- Jag är så stolt över det här laget och vad vi gjort de senaste två veckorna. Men nu kan jag höra svenskarna jubla bakom mig, så det är jobbigt, sa Genoni.
I den bytte lagen chanser. Näst bäst chans att avgöra hade Kevin Fiala när han från nära håll testade Nilsson med fyra minuter kvar, men Nilsson hängde med i sidledsförflyttningen och räddade med sitt vänstra benskydd.
Bäst chans hade Adam Larssons som med två sekunder kvar träffade stolpen med ett rungande slagskott.
Det blev sedan alltså Forsberg, Nilsson och Ekman-Larsson som intog rollen som hjältar i straffläggningen.
- Det är helt fantastiskt. Det har varit en underbar grupp att leda. Alla spelar så himla bra och är kanon utanför. Vi har spetskompetensen och kylan och slutar aldrig köra, avslutar lagkaptenen Mikael Backlund innan han som siste man går mot omklädningsrummet för att fira ännu ett svenskt VM-guld.

KÖPENHAMN -Chris Kreider blev tvåmålsskytt när han och de andra amerikanerna besegrade Kanada med 4-1 och vann bronsmedaljen i VM 2018.
- Det känns alltid bra att slå Kanada, säger tvåmålsskytten till NHL.com/sv.
Tre år sedan bronspengen i Prag 2015 fick USA kliva upp på pallen i ett världsmästerskap i ishockey igen. Fejden mot den stora rivalen Kanada blev en ganska snäll och målsnål historia som USA till slut avgjorde i den tredje perioden då de satte tre puckar.
- Vi spelade med lite mer tålamod idag, vi litade på vårt spel och på varandra. Det var en skillnad mot igår (mot Sverige), menar Kreider som vann sin första VM-medalj i karriären.
USA var det spelmässigt bättre laget från start. Efter de första åtta minuterna ledde de skottstatistiken med 7-1, men några mål lyckades de inte göra på den kanadensiska målvakten Curtis McElhinney. Målnollan stod sig in i den andra perioden där USA fick börja i numerärt överläge då Connor McDavid visades ut i slutet av den första. Kanada lyckades freda sig, men fick nästan omedelbart en ny utvisning efter att de blivit fulltaliga. Kanada drog på sig en tredje utvisning och USA:s press fortsatte mot McElhinney. Till slut kunde Kanada inte hålla emot längre och New York Rangers-forwarden Chris Kreider kunde utnyttja kanadensiskt slarv och sätta 1-0 med en backhand.

• Det kändes så klart bra. I den här turneringen, på stor is med mera är det viktigt att få sätta första pucken. Det är roligare att ha ledningen än att jaga, säger Kreider.
    Men knappt två minuter kvar av mittperioden fick Nick Jensen chansen att utöka ledningen från nära håll efter ett fint amerikanskt anfall, men missade. Spelet vände sedan och Kanada kunde kvittera till 1-1 genom Marc-Edouard Vlasic som tog tillvara på en minst lika fin kanadensiskt attack efter assist från Bo Horvat.
    - Jag hörde Vlasic skrika på mig så jag försökte bara hitta honom, sen skötte han resten, säger Horvat som inte var nöjd med att sluta fyra.
    - Vi ville ha guldet såklart och vara i finalen. Jag får ta med mig en del positivt till nästa säsong.
    Med 6:39 kvar tog USA ledningen genom Nick Bonino. Den ledningen satte press på Kanada som med knappt tre minuter kvar plockade ut målvakten McElhinney. Det tillät Anders Lee att öka på till 3-1 i tom kasse innan Kreider fastställde slutresultatet, även det i tom målbur.
    Efteråt tillägnande Kreider bronsmedaljen till Jim Johannson, general managern för det amerikanska landslaget, som gick bort precis innan OS.
    - Ni såg en väldigt motiverad grupp som jobbade väldigt hårt hela tiden i alla lägen. Det säger en del om vad han betydde för gruppen. Titta bara på några av spelarna som kom över. Vi kan vara stolta över det, säger Kreider.