Eberle, Islanders tog hem match 5 mot Lightning

New York Islanders vann match 5 mot Tampa Bay Lightning med 2-1 i Eastern Conference-finalen under natten mot onsdag. Jordan Eberle blev stor matchvinnare i den andra övertidsperioden och nu väntar en sjätte match i serien som Lightning leder med 3-2.

• Killarna kämpade hårt ikväll. Vi hade några byten i egen zon, speciellt i sudden, vi fick en knäckt klubba och var tillbakatryckta, men vi höll i. Vi väntade på vår chans. Att få göra det målet och försätta ha en chans att gå vidare var stort, säger matchhjälten Eberle till NHL.com/sv.
    Match 6 spelas natten mot fredag (02:00, VSport Hockey/Viaplay). Matchen spelas i Rogers Place i Edmonton, som är hubstad för conference- och Stanley Cup-finalerna.
    - Det var jämt hela matchen, säger Lightning Victor Hedman.
    - Båda lagen och båda målvakterna spelade bra. Det var en situation som avgjorde det. Det är tufft för oss såklart, men det här är hockey. Det är hur man svarar på något sånt här som definierar ett lag. Jag är inte orolig för hur vi kommer svara. Vi missade ett läge idag, men vi får en ny chans.

TBL-NYI, M5: Hedman kvitterar för Lightning

Eberle avgjorde 12:30 in i förlängningen efter att han fått pucken av Anders Lee i en två-mot-en-situation. Innan målet snappade Lee upp pucken i egen zon efter en tekning vilket gjorde att Islanders-spelarna kunde gå till anfall. Eberles mål var hans femte i slutspelet.
- Våra spelare vacklade inte. De fortsatte bara att köra på. Vi jobbade och jobbade. Vi fick energi från det, det råder det inga tvivel om, säger Islanders tränare Barry Trotz.
Med underläge 3-1 i matcher visste Islanders-spelarna att seger var ett måste i det femte mötet av East-finalen. Och New York tog också ledningen i den första perioden. Efter 15:41 hittade Ryan Pulock rätt med ett direktskott från sin backposition i powerplay. Målet var Islanders första i numerärt överläge sedan den första perioden i match 1 av matchserien (13 försök).
Islanders ledningsmål stod sig fyra minuter in i den andra perioden. Då kvitterade Lightning genom Victor Hedman. Svensken fyllde på i ett Lightning-anfall och direktsköt in sitt åttonde slutspelsmål efter en retur. Bara fyra backar har genom tiderna gjort fler mål i ett och samma slutspel; Bobby Orr, 9 stycken (1970), Brady Park, 9 (1978), Brian Leetch, 11 (1994) och Paul Coffey, 12 (1985)
Hedmans mål blev det sista under ordinarie tid. Carter Verhaege såg dock ut att ha givit Lightning ledningen efter 10:01men Cedric Paquette dömdes vara offside efter att Islanders coach Barry Trotz utmanat domslutet.
Lightning hade ett fyra minuter långt powerplay, som sträckte sig från slutet av den tredje perioden in i förlängningen, men Lightning lyckades bara få iväg två skott på mål när Islanders Anthony Beauvillier satt utvisad för hög klubba. Efter ordinarie speltid var skottstatistiken 25-16 till Lightnings-fördel. Den slutade till slut 37-24 till Tampa Bay vars målvakt Andrei Vasilevskiy räddade 22 skott i matchen. Islanders Semyon Varlamov räddade 36 skott.

TBL-NYI, M5: Eberle avgör i andra suddenperioden

• Vi måste skjuta lite mer. Vi gjorde inte det idag. Vi hade några bra chanser, som jag sa båda målvakterna spelade bra. Men vi måste skapa mer mål, men vi gjorde en bra match totalt sett. Vi får ladda om, säger Hedman.
    För Lightning var det första övertidsförlusten i årets slutspel. De hade tidigare fem raka suddensegrar. Lightning saknade Brayden Point (unfit to play). Forwarden spelade i match 4, men stod över match 3. Efter matchen sa Lightnings coach Jon Cooper att han ännu inte visste Points status inför match 6.
    - Han har varit så bra under slutspelet. Det är en möjlighet för andra att kliva fram. Han är en stor del av vårt lag, och driver laget med sin energi. Men vi har många spelare i vårt lag, vi har varit med om det tidigare. Nästa spelare får kliva in. Vi gjorde ett bra jobb idag, men det studsade inte vår väg, säger Alex Killorn.
    Inför match 6 riskerar Islanders fortfarande att åka ut, och måste vinna ytterligare två matcher för att ta sig vidare till Stanley Cup-final. Lightning går vid seger på torsdag natt vidare till sin tredje Stanley Cup-final i klubbens historia (2004, 2015).