Ducks_Preds_519

Under hela slutspelet har det varit något av Ducks främsta styrka, att aldrig vara uträknade i matcherna och alltid ha en förmåga att studsa tillbaka. Med dryga sju minuter kvar av den fjärde konferensfinalen såg segern kassaskåpssäker ut för Anaheim, som genom större delen av matchen varit det bästa laget och tycktes ha segern under kontroll. Rickard Rakell sköt sitt sjunde mål i slutspelet i den första perioden, och i den andra fyllde Nick Ritchie på med ytterligare ett viktigt slutspelsmål.

Faktum är att Anaheim var så bra i den första perioden att de satte ett nytt klubbrekord. Efter att själva ha skjutit 14 skott på mål och bara låtit Nashville skjuta två ynka, slog man sitt tidigare rekord med tre tillåtna skott. Därmed lyckades man också få ner ljudnivån i ett fullsatt Bridgestone Arena, där det också slogs nytt rekord i afton med 17 423 åskådare.
- Matcherna böljar fram och tillbaka. Vi ville se till att göra vara att få en bra start, och det fick vi med ett utropstecken. Förra matchen kände vi oss avslagna och hade inte tillräckligt med känslor och energi att spela på deras nivå, säger Ducks tränare Randy Carlyle till NHL.com.
Med 2-0 i ryggen var det mycket lite som tydde på annat än att Anaheim skulle åka hem till Kalifornien med serien kvitterad. Men då fick de känna på sin egen medicin. En serie om fyra utvisningar höll så när på att ställa till det rejält.

• Det var frustrerande, men vi fick nollställa oss själva. Domslut är något du inte kan påverka, när de väl fattats kan du inte göra något åt dem. Du kan bara kontrollera hur du agerar som lag och tar dig vidare från det, säger Carlyle till NHL.com.
    Och något fel på Anaheims boxplay var det inte. Nashville misslyckades med att utnyttja sina powerplay, bland annat en lång sekvens i fem mot tre, men de fick däremot upp energin på sig själva och publiken rejält och parkerade i Anaheims zon de sista minuterna. Till sist gav det resultat.
    P.K. Subban sköt in reduceringen med dryga sex minuter kvar. Och med bara halvminuten kvar på klockan petade Filip Forsberg in kvitteringen, och Bridgestone Arena kokade. Enligt NBC mättes ljudnivån upp till över 129 decibel. Plötsligt var det 2-2 och hemmalaget hade chans att ställa Anaheim rejält mot väggen.

Och från början var det också Nashville som hade det mesta och det bästa i förlängningen. Filip Forsberg och Viktor Arvidsson hade ett par bra chanser, och Pontus Åberg var bara någon centimeter ifrån att slå in avgörandet, men John Gibson lyckades precis toucha pucken och få den över ribban.
- De senaste tre-fyra åren har vi gått igenom mycket, mest besvikelser i slutspelet. Men jag tror vi lär oss av det och tror att vi har ett annat lugn nu och en förmåga att gruppera om. Oavsett om vi leder eller om det går som det gick i slutet ikväll, så har vi tro på oss själva i omklädningsrummet och kan komma tillbaka från många olika situationer, säger målvakten John Gibson till NHL.com.
Men det skulle till slut bli Ducks som fick det sista ordet. I mitten av förlängningsperioden hade först Rickard Rakell en superchans, helt ren med Pekka Rinne. Och strax därefter skickade Corey Perry in en puck mot Nate Thompson framför mål, som turligt nog studsade via P.K. Subbans klubba och in i mål bakom Pekka Rinne.

Så vitt jag kunde se studsade den in via Subban. Jag försökte bara skapa trafik och lite kaos framför mål. Och det är ju så de säger i förlängningar, skicka pucken på mål så vet du aldrig vad som kan hända, säger segerskytten Corey Perry till NHL.com.
Matchhjälten pekar också på Anaheims mentala förmåga som en nyckel bakom att komma tillbaka från det tunga i att tappa segern i slutminuten av ordinarie tid.
- Jag har sagt det hela slutpelet, vi har en checklista vi går igenom varje dag. Det spelar ingen roll i vilket läge matchen är, du måste gå tillbaka och fundera på vad som finns på den listan och där finns bland annat motgångar. När vi klev ut i övertiden så handlade det om att ta på sig matchtröjan, spela tufft, få ner puckar på djupet. Vi ändrade momentum, fick några chanser och hade flytet, fortsätter Perry.
Anaheim tog därmed sin fjärde övertidsseger i detta slutspel, och pendeln i serien svängde med det återigen över till Ducks fördel. Nu flyttar serien tillbaka till Kalifornien i ställning 2-2, och plötsligt har Ducks två av tre matcher på hemmaplan i en bäst av tre.
Matchen spelas lördag eftermiddag i Honda Center, 01.15 natten till söndag svensk tid.