Preds_54

Det har varit en minst sagt vild serie så här långt. Efter fyra matcher, två i varje stad, står det 2-2 i den tuffa duellen mellan Nashville Predators och Winnipeg Jets och de båda lagen har milt sagt visat upp sin förmåga att vinna matcher på olika sätt.

Winnipeg stängde ner den första matchen, spelade snålhockey och förlitade sig på kontringar och spelvändningar för att sänka ett storspelande Nashville och chocka med en seger i Bridgestone. I matinén i match två blev det fullständig rock n' roll-hockey som svängde åt båda håll och varade långt in på kvällen innan Kevin Fiala slog in det avgörande målet i den femte perioden. I den tredje matchen tog Nashville ledningen på bortaplan med 3-0, tappade konceptet fullständigt till 3-4, kvitterade till 4-4 och drog sedan på sig ett par onödiga utvisningar som gav Jets segern med 7-4.
Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
I den fjärde matchen fanns det ändå en känsla av att Predators, fjolårsfinalisten och mångas favorit till Stanley cup-segern, till slut hade listat ut hur tunga, starka, snabba och pardonlösa Winnipeg Jets skulle besegras.
Receptet stavas tålamod, disciplin och ett omutligt försvar.
I ledning 2-0 efter två perioder förväntade sig alla en furiös anstormning av hemmalaget i den tredje perioden. Men tiden bara rann iväg, och plötsligt var det bara ett par minuter kvar av matchen. Patrik Laine sköt sitt första mål i serien och reducerade till 2-1 med 54 sekunder kvar, men det räckte inte den här kvällen. Ett disciplinerat och tight spelande Nashville tog bara tre utvisningar, gav aldrig Jets vassa anfall mycket till chanser och i kassen stod Pekka Rinne återigen för en glimrande insats. Han har fortfarande inte förlorat två matcher i rad i ett slutspel den här säsongen.

• Det är något vi verkligen fokuserade på, att spela stabilt defensivt. Det här var en fantastisk laginsats. Vi spelade en mycket stabil match i 60 minuter och det är givetvis en mycket viktig seger för oss, säger Pekka Rinne efter matchen.
    På de första tre matcherna hade Nashville släppt in hela 15 mål mot ett offensivt sylvasst Winnipeg Jets. I torsdagens match blev det alltså bara ett, och när serien nu förvandlats till en bäst av tre, med första och potentiellt sista matchen i Nashville, så finns det många intressanta frågor omkring vad som kommer att hända i den femte matchen på lördag.
    Inte minst hur Predators kommer att matcha laget. På torsdagen var till exempel förra veckans övertidshjälte Kevin Fiala bänkad, till förmån för rutinerade 36-åringen Scott Hartnell. Veteranen bidrog med nyttig fysik och rutin i andrakedjan tillsammans med Kyle Turris och Craig Smith.
    - När Scott kom in i laguppställningen, i den här arenan mot det lag vi möter, så såg jag en spelare med rätt mycket erfarenhet, mer storlek, fler kilon, mer fysik, men som ändå har förmågan att göra mål om han får chansen och då såg den kedjan lite annorlunda ut. Vi gjorde det bytet och jag tycker "Hartsy" gjorde ett bra jobb, han hade några skott på mål och fyra tacklingar, så det var det vi var ute efter, säger Predators tränare Peter Laviolette om valet att ersätta 22-årige schweizaren Kevin Fiala med Hartnell.
    Hur Predators kommer att matcha under lördagens match står skrivet i stjärnorna, men oavsett vilket beslut coachen fattar så förefaller det tämligen uppenbart efter de första fyra matcherna att Winnipeg inte är ett lag man vill utmana i en skytteduell. Att dra ner tempot, spela snålt och täppa till ytorna verkar vara en mer välfungerande strategi. Men det finns också andra frågetecken: Calle Järnkrok spelade inte heller den fjärde matchen, och verkar fortfarande vara ett osäkert kort inför den femte matchen.

Men att Hartnell får chansen igen är nog inte osannolikt.
- Han är den perfekta lagspelaren. Bra i omklädningsrummet, hans närvaro och hans erfarenhet tror jag gör alla mycket lugnare. Han är en krigare där ute på isen och det var så han spelade igår, säger Pekka Rinne om lagkamraten Hartnell.
En spelare som verkligen lär komma ut taggad i Bridgestone Arena på lördagen är P.K. Subban. Han har varit inblandad i det mesta i den här serien så här långt och torsdagen var inget undantag. Det var han som sköt 2-0 till Predators i powerplay i den andra perioden, passande nog när seriens ärkefiende Dustin Byfuglien satt utvisad. Det var förvisso också han som drog på sig en utvisning med två minuter kvar, men tveklöst är han en av Predators bästa och viktigaste spelare så här långt.
Relaterat material: [Jets ska spela enklare i match 5]
- Nu ska vi åka hem och spela en superviktig match på hemmaplan inför våra egna fans. Vi vet att Jets kommer att bli bättre ju längre serien går. Just nu är det precis vad alla förväntade sig att det skulle bli, en lång serie. Men nu har vi vunnit tillbaka vår hemmafördel, säger P.K. Subban till NHL.com/sv efter segern i Winnipeg.
Även om Nashville nu fått en bra inblick i hur Winnipeg ska besegras, så är det nog svårt att förutse vilken typ av match vi kommer att få.
- Jag tror helt enkelt att man bara måste njuta av det här och ta det för vad det är. Det går upp och ner, matcherna svänger och idag red vi på vår våg och vi var svåra att spela mot, vilket började med den store killen i målet. Otroligt, säger Predators forward Austin Watson.
Match fem spelas i Bridgestone Arena i Nashville, klockan 03.30 natten till söndag svensk tid.