Mario-1984

Som en del av NHL:s 100-årsfirande tittar NHL.com tillbaka på några av de mest minnesvärda ögonblicken varje vecka.
Här är höjdpunkterna för veckan: 8-14 oktober.

14 oktober 1979: Wayne Gretzky gör sitt första NHL-mål när Edmonton Oilers spelar 4-4 mot Vancouver Canucks i Northlands Coliseum. Han överlistade målvakten Glen Hanlon i powerplay, sent i den tredje perioden.
13 oktober 1979: Gordie Howe gör sitt första NHL-mål på åtta år. Howe, nu 51, nätar i första perioden för Hartford Whalers i 3-3-matchen mot Pittsburgh Penguins i Civic Center. Det är han andra NHL-match med Whalers, en av de fyra lagen från WHA som kom till NHL 1979.
12 oktober 2016: Auston Matthews blir den första spelaren i modern tid att göra fyra mål i sin NHL-debut. Han gör dem i Toronto Maple Leafs öppningsmatch mot Ottawa Senators, en match som Senators till slut övertidsvinner med 5-4 i Canadian Tire Centre.

11 oktober 1984: Mario Lemieux gör intåg i ligan och gör mål på sitt första skott i sitt första byte för Penguins. Lemieux gör mål på friläge 2.59 in i matchen och noteras dessutom för en assist på Warren Youngs mål i matchen som Penguins förlorade med 4-3 mot Boston Bruins i Boston Garden.
10 oktober 1987: Doug Jarvis i Whalers spelar sin 964:e raka match i NHL. Rekord. Sviten bryts dock kvällen efter när hans lag skulle ha mött Boston på grund av skada. Han sänds till Binghamton i AHL som spelade tränare och spelar aldrig mer i NHL igen.
9 oktober 1982:Gretzky gör sitt 200:e NHL-mål i sin 242:a match, en 6-3-seger för Oilers mot Vancouver Canucks. Exakt 20 år senare, hissar Los Angeles Kings (om trejdade till sig Gretzky 1988) hans tröja nummer 99 innan premiären mot Phoenix Coyotes i Staples Center.
8 oktober 1946: Gordie Howes NHL-karriär tar sin början när han skriver på för Detroit Red Wings. 18-åringen from Floral, Saskatchewan, gör sin debut åtta dagar senare och stannar i Red Wings till och med säsongen 1970-71.