TBL-COL, M6: Kapten Landeskog tar emot Stanley Cup

Stanley Cup-slutspelet är över och Colorado Avalanche är, som bekant 2022 års mästare. Slutspelet bjöd på många höjdpunkter längs vägen. NHL.com/sv har tagit ut tio höjdpunkter att titta närmare på.

10. Cale Makars uppvisning mot Oilers
När blivande mästarna Colorado Avalanche säkrade finaplatsen gjorde man det genom att svepa Edmonton OIlers med 4-0 i matcher och när konferensfinalen avgjordes stod Cale Makar för showen. Av Avalanches sex mål i 6-5-segern låg Makar bakom fem. Han gjorde själv 1-0 innan han assisterade Gabriel Landeskog till 2-3-reduceringen. Därefter låg han bakom 4-3 och 5-3 innan han serverade Artturi Lekhonen till övertidsavgörande 6-5.
9. Evander Kanes hattrick i Flames urladdning
Evander Kane och hans Edmonton Oilers nådde konferensfinal, mycket tack vare Kanes målskytte. Kane noterades till slut för 13 mål, men den stora höjdpunkten var kanske när Kane på egen hand sänkte Calgary Flames i den tredje matchen av slutspelets andra runda. Kane gjorde matchvinnande 2-0 följt av 3-0 och 4-0 i 4-1-segern där Oilers smällde in fyra mål på drygt tolv minuter av den andra perioden.
8.Igor Shesterkins 79 (!) räddningar - i marathonsmatchen
Det krävdes 102 minuters hockey när Pittsburgh Penguins till slut övertidsbesegraed New York Rangers med 4-3 i slutspelets allra första match. Det krävdes hela 83 skott för Pittsburgh att göra de fyra målen och Igor Shesterkin, som skulle visa sig formidable genom stora delar av slutspelet, stoppade hela 79 skott. Det är näst flest någonsin i en slutspelsmatch bakom Joonas Korpisalos 85 räddningar mot Tampa Bay Lightning den 11 augusti 2020.
7. Eriksson Eks kyla
Joel Eriksson Eks framfart under säsongen har inte passerat obemärkt och i slutspelet bjöd svensken på totalt fem poäng på sex matcher mot St Louis Blues. Det som är fastnaglat på den här skribentens hornhinna är det kyliga avslutet för 4-0 i det andra mötet lagen emellan. Svensken vann pucken framför mål, höll inne avslutet och rundade Blues målvakt Ville Husso innan han retfult enkelt la in pucken i tom bur. Eriksson Ek låg för övrigt bakom det mesta i den matchen och noterades för två mål och en assist.
6. Zibanejads fyrverkeri
Mika Zibanejad hade en härlig afton när hans New York Rangers besegrade Pittsburgh Penguins med 6-3 i seriens sjätte match. Svensken sköt själv 1-2 och 2-2 innan han assisterade till Chris Kreiders 3-2 och matchvinnande 4-3 i vad som blev en 5-3-seger.
5. McDavids 90-graders dragning
Ingen höjdpunktslista utan Connor McDavid och bland mycket ögongodis från nummer 97 sticker dragningen han gör i den andra matchen mot Calgary Flames ut lite extra. McDavid får pucken vid kanten, släpper den till Duncan Keith som kvickt ger tillbaka den. Från någon halvmeters avstånd lurar sedan McDavid Jacob Markström åt ett håll innan han blixtsnabbt går 90 grader åt vänster och lägger in pucken i tom bur.
4. Nazem Kadris hattrick
Få spelare har gått igenom så mycket som Nazem Kadri under sin karriär när det gäller saker på och utanför isen men när det gällde som mest klev Kadri fram med ett hattrick mot St. Louis Blues i lagens fjärde möte. Kadris mål betydde 2-1, matchvinnande 4-1 och 5-3 i 6-3-segern och var hans första hattrick i slutspelssammanhang.
3. Palats sista-minuten-mål väckte Lightning
Ondrej Palat växte än en gång fram som en stor frontman för Tampa Bay i slutspelet och när han behövdes som mest klev han fram. Det var han som avgjorde den tredje matchen mot New York Rangers med blott 42 sekunder kvar att spela. Två matcher senare var det dags igen när Palat tryckte in matchvinnande 2-1 1:50 minuter kvar att spela.
2. Battle of Alberta
Bara en film med Jason Bourne tycks ha fler ingridienser än det vi fick se när Calary Flames och Edmonton Oilers drabbade samman i slutspelets andra runda. Serien hade allt; Närkamper, hårda tacklingar, bröder från andra lag som visade sin kärlek till sin släkt på isen, mål och högoktanig hockey i fem matcher.