BOS-NYI, M1: Pastrnaks andra slutspelshattrick

Två matcher spelades under lördagen. Den första rundans sjätte match mellan Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs krävde övertid för att avgöras. Den första matchen i andra rundan mellan Boston Bruins och New York Islanders krävde däremot inte det, då Boston seglade ifrån i den tredje perioden.

Boston Bruins tog ledningen med 1-0 i matchserien mot New York Islanders i den andra rundan, mycket tack vare David Pastrnak.
Gästerna tog dock ledningen i matchen genom en styrning från Anthony Beauvillier knappt tolv minuter in i den första perioden. Mot slutet av den första perioden ökade Bruins trycket och laget kunde genom två spelvändningar skapa farligheter - men fina räddningar från Ilya Sorokin stoppade båda. Men 24 sekunder från första paus fick Sorokin kapitulera när Pastrnak, i powerplay, skickade in kvitteringen. Elva minuter in i den andra perioden snappade Pastrnak upp en ny retur från i princip samma position och dundrade in 2-1, men bara minuten senare drog Mathew Barzal igång ett anfall och stod sånär för ett drömmål när han vände ut-och-in på en försvarare och nästintill överlistade Sorokin från nära håll. Spelet fortsatte och pucken hamnade hos Adam Pelech som skickade in kvitteringen från distans.

BOS-NYI, M1: Pelech hittar rätt

Men Boston var numret större än New York. Efter 40 minuter ledde Bruins skotten med 30-12. Även om det blev helt jämnt i skotten sett över den tredje periolen, 10-10, var det då Bruins målmässigt seglade ifrån motståndet. Curtis Lazar skapade den första riktiga farligheten drygt tre minuter in i perioden och tre minuter senare sköt Charlie McAvoy det matchvinnande 3-2-målet från distans. Med fyra minuter kvar att spela snappade Pastrnak upp pucken vid mittlinjen. Han tog sig enkelt förbi en motståndare ute till vänster, bröt in i mitten och placerade från distans in 4-2 till höger om Sorokin. Målet innebar att Pastrnak fullbordade sitt hattrick - hans andra någonsin i Stanley Cup-sammanhang.
- Han (Pastrnak) har känslan just nu. Han bröt igenom sent mot Washington och det var goda nyheter. Det var en fråga om tid. Den kedjan brummar på, sa Bostons tränare Bruce Cassidy om Pastrnak, Brad Marchand och Patrice Bergeron.
Taylor Hall fastställde slutresultatet till 5-2 i tom bur med 1:25 minut kvar att spela.
- De (Bruins) har mycket eldkraft framåt och vi måste försvara bättre och skapa mer framåt själva, sa Anthony Beauvillier efteråt.
Kotkaniemi tvingade fram Match 7 för Montreal
I Kanada har Torontos 3-1 i matcher mot Montreal Canadiens förvandlats till 3-3. Detta tack vare två övertidssegrar för Canadiens. I vad som var den första matchen inför publik (2500 fans) sedan den 11 mars 2020, inledde Montreal bäst och ledde skotten med 15-9 efter 20 minuters spel. Efter 40 minuter var det 21-15 till de rödklädda men målvakterna Jack Campbell och Carey Price höll tätt. I den tredje perioden fick de två dock kapitulera. Efter att William Nylander dragit på sig en interference-utvisning kopplade Canadiens greppet direkt i powerplay och man behövde bara tio sekunder på sig att utnyttja det när Corey Perry rakade in en retur. Knappt sju minuter i i perioden utökade Tyler Toffoli när Leafs hade två man i utvisningsbåset. Toffoli direktsköt från nära håll och fick in den under Campbells vänstra benskydd.
Därefter ökade gästerna trycket och när krutröken lagt sig skulle det vara kvitterat. Jason Spezza reducerade efter att Leafs vänt spelet. Alex Kerfoot stod för förarbetet och Spezza prickade in 2-1 högt till vänster om Price från nära håll. T.J. Brodie kvitterade med ett välplacerat slagskott från högerkanten med drygt tre minuter kvar av perioden. Matchen gick till förlängning. Efter åtta minuter var Auston Matthews nära att lyfta in en backhand från nära håll. Men Carey Price stoppade pucken liggandes i split. Istället kunde Jesperi Kotkaniemi avgöra med ett välplacerat skott från skottsektorn genom en försvarare; 3-2 till Montreal och 3-3 i matcher.

MTL-TOR, M6: Kotkaniemi hittar luckan på övertid

• Det var en mäktig känsla, speciellt med fansen på läktarna, sa Kotkaniemi efteråt.
    Shea Weber hyllade laginsatsen:
    - Den här gruppen ger inte upp. Även om vi har tappat ledningen under de senaste matcherna har vi kämpat vidare. "Pricey" var riktigt bra ikväll. Han höll oss kvar i matchen, speciellt under övertid när de tryckte på.
    Och Prices spel ställer till det för Toronto.
    - Price är ryggraden i deras lag. Det visste vi. Men vi får inte många lägen mot målvakten, speciellt inte ikväll. Vi måste komma in på honom bättre och göra det svårt för honom, sa lagets tränare Sheldon Keefe efteråt.
    Canadiens är första laget i NHL's historia ett tappa en ledning med flera mål i tredje perioden i raka matcher där man riskerat att bli utslagna och ändå vinna matchen. Den sjunde matchen spelas i Toronto under natten mot tisdag, svensk tid. Nedsläpp sker 01:00..