Avalanche fem mål i första perioden leder till vinst

Colorado Avalanche håller matchserien mot Dallas Stars vid liv. Efter en våldsam anstormning med hela fem mål i första perioden på tisdagsmorgonen, svensk tid, reducerade Avalanche till 3-2 i matchserien efter seger med 6-3 i matchen.

Fransmannen Pierre-Edouard Bellemare, 35, gjorde första målet, hans andra i slutspelet:
- Vi visste att det bara handlade om att visa vad vi kunde; vi var ju inte nöjda med senaste matchen. Vi hade bestämt oss för att visa vårt sanna jag i kväll, sade Bellemare. Jag är jättenöjd med starten; önskar bara att vi spelat på det viset hela matchen.
Drygt sju minuter efter Bellemares mål slog Andre Burakovsky till med sitt femte slutspelsmål, och den 25-årige skåningen hann också göra sitt sjätte, drygt 18 minuter in på andra perioden. Lägg till det en framspelning till Mikko Rantanens 5-0-mål i slutet av första.
Burakovsky har nu gjort 14 poäng (6+8) på de 13 matcherna i slutspelet hittills, därav tre mål och tre målpass på de fem matcherna mot Dallas.

COL-DAL, M5: Avalanche går ifrån till 5-0

Andre Burakovsky anförde poängmässigt ett Avalanche som såg ut som det brukar: laget slog an tonen direkt i en totaldominant första period med den offensiv som gjort Colorado till ett topplag i Western Conference. Fem mål blev det totalt och med en sådan ledning etablerad tidigt kunde Avalanche lugnt guida matchen i hamn. Dallas reducerade visserligen två gånger om i andra perioden, men Colorado svarade direkt genom att göra 6-2. Jamie Benn reducerade ytterligare en gång i tredje perioden, vilket fastställde slutresultatet till 6-3.
Avalanche stod inför risken att bli utslaget ur playoff, men reste sig och tvingade fram minst en match till. Det trots att laget saknade båda de ordinarie målvakterna, Philipp Grubauer och Pavel Francouz. Istället fick Michael Hutchinson chansen mellan stolparna med Hunter Miska som backup. Miska, 25, från Stacey i Minnesota har inte spelat en enda NHL-match. Hutchinson, 30-åringen från Barrie i Ontario, gjorde sin första playoffmatch från start. Det är första gången sedan 2014 som ett lag använt tre målvakter i slutspelet. Då var det Anaheim Ducks som använde i tur och ordning Jonas Hiller (match 1-2), Frederik Andersen (3) och John Gibson (4-7).
Hutchinson spelade drygt nio minuter i den fjärde matchen och direkt efter den fick han veta att han skulle stå i matchen på onsdagsmorgonen.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Avalanche-Stars\]
- Det var spännande att få det beskedet. Det är ju något man drömmer om som grabb, att få spela en match i Stanley Cup-slutspelet. Så det var väldigt spännande, sade Hutchinson.
Också Dallas hade en överraskning i mål: 33-årige Ben Bishop som inte spelat en enda match på tre veckor.
- Han hade ju inte spelat på ett tag, så vi visste väl att vi skulle skicka många skott mot honom direkt, och låta honom jobba. Vi kom ut starkt och vi gjorde det tufft för honom, sade Andre Burakovsky. Där gjorde vi ett väldigt bra jobb.
Förutom de två målvakterna saknades tongivande spelare som anfallarna Joonas Donskoi och Matt Calvert i Avalanche liksom backen Erik Johnson. In kom unga spelare som slutspelsdebuterande backen Connor Timmins, 21, med bara två NHL-matcher på meritlistan.
- Alla de som kom in gjorde väldigt bra insatser, även om de saknade både NHL- och slutspelserfarenhet. Alla visste vad vi måste göra, och vi lade all fokus på den här matchen, sade Burakovsky. Alla gjorde ett bra jobb, alla var beredda att spela.
Colorados tränare Jared Bednar är glad men inte förvånad över Burakovskys framsteg. De ger Bednar lite friare händer att flytta om i kedjorna när det känns nödvändigt. Nu gick både Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon runt i laget.
- Jag gillar Burakovskys engagemang. Hans senaste matcher har visat att han är en skicklig spelare: han vinner kamper, han vinner skridskodueller, han skjuter bra… när han jobbar på det viset, då är han en väldigt tuff spelare att möta, sade Bednar. Och det är det vi har sett de senaste matcherna; han kliver fram i rätt ögonblick och det måste han fortsätta att göra.

COL-DAL, M5: MacKinnon överlistar Bishop

Matcherna i serien har varit målrika. Tillsammans har Dallas och Colorado gjort 43 mål i matchserien, fördelade på 22 för Stars och 21 för Avalanche. Och målen har kommit i skurar: i den första matchen (5-3 med Stars siffror först) följdes lagen hyfsat åt, men i den andra (5-2) gjorde Dallas fem raka mål sedan Colorado tagit ledningen med 2-0. I den tredje matchen (4-6) tog Dallas ledningen med 1-0 innan Colorado kom tillbaka med tre raka mål. Dallas svarade med lika många på raken - innan Colorado gjorde tre till. I den fjärde matchen (5-4) gjorde Dallas tre raka mål innan lagen varvade med tvåmåls-skurar matchen ut.
Och så i den femte matchen: Colorado kom ut och körde över Dallas med fem raka mål.
Dallas har dock, trots allt, fortfarande matchboll och chans att avgöra när den sjätte matchen spelas i Roger Place i Edmonton, värdstad för lagen från Western Conference, på torsdag morgon. Nedsläpp klockan 02.00, svensk tid.