swedish performers

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under lördagen var några svenskar i händelsernas centrum.

Los Angeles Kings kräftgång fortsätter men det finns blågula ljuspunkter i Änglarnas Stad. Under natten föll Kings visserligen med 4-2 borta mot slutspelsjagande Arizona Coyotes, där Oliver Ekman-Larsson noterades för en assistpoäng, men Kings fullträffar var båda blågula:
Adrian Kempe gjorde sitt elfte mål för säsongen när han bröt in från kanten och petade dit Kings 1-2-puck i mitten av den första perioden och Kings skulle komma tillbaka till 2-2. Carl Grundström gjorde sin NHL-debut under kvällen och firade detta genom att trycka in kvitteringen när han snappade upp returen från Derek Forborts skott från nära håll i inledningen av slutperioden.

ARI-LAK: Kempe med imponerande individuell insats

• Det känns fantastiskt, så klart. Tyvärr vann vi inte idag men det var väldigt roligt att får göra debut och göra mål, sa han efter matchen. Jag försökte bara dyka på mål och fick tag på returen. Det var bara att skicka in pucken. En fantastisk känsla.

Med 28 poäng kvar att spela om har Kings rent matematiskt fortfarande chansen på slutspel. Men med tre raka förluster och 13 förluster på de 14 senaste matcherna ser verkligheten annorlunda ut för det forna storlaget. Och i ett lag som bygger om har Grundström en chans att göra ett avtryck:
- Jag försöker bara att göra det mesta av möjligheten jag har här. Jag vill inte tänka så mycket och försöker bara att spela mitt spel, avslutade han.
Det började ju i alla fall bra.
Här följer en genomgång av den blågula lördagen

ARI-LAK: Grundströms första NHL-mål

\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
TRE BACKPOÄNG MELLAN WINGS OCH BOLTS
Niklas Kronwall stod för två assist när hans Red Wings föll med 2-3 mot Tampa Bay Lightning. Det var första gången på drygt ett år (2 mars 2018 mot Winnipeg Jets) som Kronwall gjorde två poäng i samma match. I segrande Bolts stod Victor Hedman för en assistpoäng, hans 34:e för året.
BLÅGULA POÄNG I KLASSIKERMÖTE
Oscar Klefbom gjorde sitt femte mål för säsongen när hans Edmonton Oilers tog emot Toronto Maple Leafs. Han reducerade till 2-3, vilket också blev slutresultatet med 53 sekunder kvar. I segrande Leafs noterades William Nylander för en assistpoäng - hans tolfte för året - när han med en klassisk flippmacka serverade Jake Muzzin till de blåvitas tredje för aftonen.

EDM-TOR: McDavid spelar fram Klefbom

SVENSK ASSIST NÄR SHARKS VANN
Tim Heed noterades för en assistpoäng när San Jose Sharks besegrade St Louis Blues med 3-2 på övertid. Det var fjärde poängen för Heed på fem matcher (1-3--4) och totalt har det blivit två mål och sju assist under säsongen. Segern gjorde att Sharks tog över förstaplatsen i Pacific Division. Heeds personbästa notering i NHL är elva poäng. Än så länge i år har det blivit nio.

\\\
ANDRA NOTERBARA INSATSER
\
Lucas Wallmark, Carolina Hurricanes, 16:14 minuters istid, 1 skott på mål, 1 assist, plus-1
* Viktor Arvidsson, Nashville Predators, 19:40 minuters istid, 1 skott på mål, 1 assist, minus-1
* Elias Pettersson, Vancouver Canucks, 17:14 minuters istid, 0 skott på mål, 1 assist, minus-1