ovi-sad

Washington Capitals är uppe mot repen efter att ha förlorat med 3-2 borta mot Tampa Bay Lightning i match 5 av Eastern Conference-finalen natten till söndag. Nu krävs det seger hemma i Capital One Arena i nästa möte för att hålla serien vid liv och tvinga fram en avgörande match i Tampa.

Capitals var inte riktigt på tårna i början av perioderna, något som skulle stå dem dyrt i match 5 trots att man återigen var laget med mest flest skott på mål. Capitals fann sig själva i ett tidigt underläge då Cedric Paquette gav hemmalaget ledningen endast 19 sekunder in i den första perioden med matchens första skott på mål. Ondrej Palat utökade sedan ledningen till 2-0 efter 09:04, vilket gav Lightning lite andrum när Capitals forcerade för en reducering.
Än värre blev det för bortalaget i inledningen av den andra perioden då Ryan Callahan stötte in 3-0 efter endast 33 sekunder. Tampa Bay var rejält på hugget i starten av perioderna, och det kändes som att Capitals inte hade den mentala skärpan som krävs direkt från nedsläpp. Att släppa in två tidiga mål på det sättet gjorde att uppförsbacken blev för lång för huvudstadslaget. Man fick in en reducering till 3-1 genom Evgeny Kuznetsov efter 04:21. Head coach Barry Trotz beslutade sig för att flytta ner Kuznetsov till andrakedjan med T.J. Oshie och Chandler Stephenson och sätta Nicklas Bäckström med Alexander Ovechkin och Tom Wilson efter att toppkedjan haft stora problem i den inledande perioden.
I tredje perioden så satte Ovechkin 3-2 med drygt en och halv minut kvar att spela efter att man plockat ut Braden Holtby ur kassen för en extra utespelare. Men närmre än så kom Capitals inte,och nu är laget tvungna att vinna på hemmais i match 6 för att hålla serien vid liv.

• Jag tycker det är viktigt att visa dem att vi inte tänker lägga oss ner, sa T.J. Oshie om forceringen i slutet av matchen. Dem hade en riktigt bra första period, men efter det så tycker jag att vi pressade. Deras målvakt gjorde ett par viktiga räddningar. Vi träffade ett par stolpar. Inte för att det är något som vi kommer grubbla över och tycka synd om oss själva för, men jag tror vi kan gå in med självförtroende i nästa match med att om vi får igång alla, så kommer vi göra ett bra jobb.
    Capitals genererade en del chanser i match 5, och man har vunnit skotten i samtliga fem matcher i serien mot Tampa Bay. Däremot så har man inte råd att inte vara på tårna från allra första nedsläpp när man går upp mot ett lag som Lightning som har en extremt djup forwardsuppsättning där alla kedjor har offensiva hot i sig.
    Matt Niskanen hade en tuff kväll på jobbet då han var inne på samtliga tre baklängesmål för Capitals och den 31-årige amerikanske backen var hård i bedömningen av den egna insatsen efter slutsignalen.
    - Pucken studsade runt i mittzon, jag gick upp men fick inte tag på varken spelaren eller pucken och dom fick ett två-mot-ett läge och gjorde mål, sa Niskanen om det inledande målet i matchen för Lightning. Alla tre första målen är mitt fel. Jag hade jobbiga första 20 minuter och 30 sekunder, så jag måste vara bättre i nästa match.
    Relaterat material: [Tampa Bay visade prov på rutin, erfarenhet]
    - Många räknade bort oss när vi låg under med 2-0 i matcher i första rundan (mot Columbus Blue Jackets). Det blev tufft även i förra rundan (mot Pittsburgh Penguins) där det fanns lägen då vi kunde ha imploderat, men vi bara fortsatte att spela. Så det är vad vi måste göra igen. Göra vårt bästa i match 6 på hemmais och sen ta det därifrån. Men vi siktar på att göra vår bästa match i match 6.
    Capitals coach Barry Trotz hade ingen riktig förklaring till den svaga starten i matchen, men han tyckte att laget spelade upp sig efter den inledande perioden.
    - Jag kan inte (förklara det), sa Trotz under sin presskonferens efter slutsignalen. Jag kände bara att vi inte kom igång och när dem gjorde det tidiga målet inom en minut är du på hälarna direkt från start. Jag trodde vi skulle få ett powerplay i början av andra perioden, men istället så blir det mål direkt igen.
  • I den andra och tredje (perioden) så tyckte jag vi var riktigt bra. Vi började åka skridskor och spelade snabbt och hade en hel del chanser, men vi kunde inte komma tillräckligt nära. Vi plockade "Holts" (Holtby) och hade en riktigt bra chans till kvittering, men vi förlorade mycket i första. Vi gav upp fler chanser än vad vi gjort under hela matcher.
    Ska Capitals undvika eliminering så krävs det att Trotz får sina mannar att spela på samma sätt som de gjorde i de två inledande matcherna mot Lightning där det var full fokus från första nedsläpp och en aura av självförtroende. De rödklädda har inte råd med ytterligare en svag inledning i match 6 för då pekar nog det mesta på att Alex Ovechkin och kompani kommer få kolla på semesterresor istället för att ladda inför en avgörande match 7 i Tampa.
    Match 6 spelas natten till tisdag (nedsläpp 02:00 svensk tid).