r1 win

Vancouver Canucks och Philadelphia Flyers blev under fredagsnatten de två sista lagen att gå vidare till den andra omgången av årets Stanley Cup-slutspel.

Flyers vann med 3-2 och slog ut Montreal Canadiens med 4-2 i matcher medan Canucks vann med 6-2 och totalt 4-2 i matcher mot St. Louis Blues. Det innebär att den andra slutspelsrundan, som börjar under lördagsnatten, ser ut som följer (seedning):

Eastern Conference:
Philadelphia Flyers (1) - New York Islanders (6)
Tampa Bay Lightning (2) - Boston Bruins (4)

Western Conference:
Vegas Golden Knights (1) - Vancouver Canucks (5)
Colorado Avalanche (2) - Dallas Stars (3)

Här är summeringen från nattens matcher:

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 6-2 (4-2 i matcher till VAN)
St. Louis Blues får inte försvara sin Stanley Cup-titel från ifjol. Vancouver Canucks var det starkare laget i match 6 och avslutade matchserien med en 6-2-seger och totalt 4-2 i matcher.

Det var ett effektivt Canucks som till slut stod som segrare i match 6. Trots en jämn skottstatistik under de två första perioderna (21-23) stod det 4-0 till Canucks. Jay Beagle öppnade målskyttet i den första perioden. Efter att han stolt pucken ovanför den vänstra tekningscirkeln vandrade han in i slottet och sprätte upp pucken bakom Blues målvakt Jordan Binnington. Målet kom efter 3:45.

Canucks ökade på sin ledning i mittperioden. 2-0 satte Antoine Roussel efter 2:09. Troy Stretcher avslutade ett snabbt passningsspel fram till 2-0, där Elias Pettersson noterades för en assist. Pettersson låg också bakom Brock Boesers 4-0-mål i powerplay där han och Quinn Hughes satte upp målskytten i den vänstra tekningscirkeln.

Canucks vidare till andra rundan

Målet fick Blues lagledning att byta ut Binnington mot Jake Allen.

St. Louis fick viss kontakt i den tredje perioden. Jaden Schwartz reducerade två gånger om. Men mellan forwardens tredje och fjärde mål i slutspelet hann Tyler Motte med att sätta en puck för Canucks. Motte avslutade sedan också matchens målskytte med att göra 6-2 i tom kasse med 50 sekunder kvar att spela.

Alexander Edler gjorde sin 75:e slutspelsmatch i karriären med Vancouver och passerade Sami Salo för flest i klubbens historia. Elias Petterssons två assist gör att han nu har 13 poäng i slutspelet (4+9). Det är delat flest av en Canucks-spelare under sina tio första slutspelsmatcher tillsammans med Mikael Samuelsson (8+5).

Canucks får nu möta Colorado Avalanche som besegrade Arizona Coyotes i den första omgången. Canucks har inte spelat en andra runda i ett slutspel sedan de gick till Stanley Cup-final 2011.

Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 2-3 (4-2 i matcher till PHI)

Philadelphia Flyers lyckades hålla undan mot Montreal Canadiens och är nu vidare till den andra rundan av årets Stanley Cup-slutspel.

För första gången sedan 2012 och segern mot Pittsburgh Penguins Eastern Conference kvartsfinal lyckades Flyers vinna en slutspelsserie. Nu väntar sjätteseedade New York Islanders, som slog ut Washington Capitals med 4-1 i matcher. Flyers är seedat etta i Eastern Conference.

Flyers inledde match 6 med att göra 1-0 efter bara 28 sekunder. Backen Ivan Provorov hittade rätt med viss hjälp av Montreal-backen Shea Webers klubba. Målet var Provorovs första i slutspelet.

Flyers gjorde också 2-0. Efter 5:28 hittade Kevin Hayes rätt, även den här gången hittade pucken in med hjälp av en Montreal-spelare efter att Artturi Lehkonen oturligt rört pucken. Av Flyers totalt elva mål i serien gick sex i mål via en Canadiens-spelare.

Montreal vann skotten i den första perioden med 10-6 och med totalt 33-17 i matchen. De fick tillbaka hoppet efter 10:23 när Nick Suzuki gjorde 2-1 i powerplay.

I mittperioden drygade Flyers ut sin ledning. Efter 4:26 styrde Michael Raffl in Travis Sanheims skott fram till 3-1 och gjorde uppförsbacken brantare för Canadiens. Men Montreal gav sig inte och för andra gången i matchen reducerade Suzuki. Den här gången hittade han rätt från snäv vinkel och blev tvåmålsskytt för första gången i sin NHL-karriär.

Montreal skulle dock inte komma närmare. Flyers målvakt Carter Hart stängde nämligen igen efter Suzukis andra mål i matchen. Hart, som räddade totalt 31 skott, stoppade Canadiens resterande 19 skott på mål, 13 av dem kom i den tredje perioden.