MTL-WPG M4: Toffoli avgör i sudden

Under nattens två matcher blev Montreal Canadiens klara för semifinal efter övertidssegern mot Winnipeg Jets. New York Islanders tog en blytung bortaseger och är nu en seger ifrån att göra Montreal sällskap i nästa runda.

Montreal Canadiens är klart för Stanley Cup-semifinal efter att man under måndagen fullbordat svepen av Winnipeg Jets. Canadiens vann med 3-2 efter sudden sedan Tyler Toffoli avgjort.
Efter åtta minuter gjorde Erik Gustafsson 1-0 i powerplay efter att han vackert fintat bort sin försvarare. Målet var hans första någonsin i Stanley Cup-slutspelet och hans första som en Canadien. Samme man låg bakom nya farligheter med knappt fyra minuter kvar när Canadiens etablerade tryck på nytt i powerplay. Jets redde dock ut det men med knappa minuten kvar styrde Artturi Lekhonen in 2-0.

MTL-WPG M4: Gustafsson ger Canadiens ledningen i PP

Jets reste sig i mittperioden och reducerade redan efter 1:42 genom Logan Stanley. Stanley var inte färdig och skickade in ett slagskott till 2-2 efter 5.29 i en spelvändning. Stanley kom in från bänken, tog fyra-fem skär och dunkade in kvitteringen. Men Canadiens var numret större spelmässigt. En pigg Gustafsson hade kunnat bli tvåmålsskytt även i mittperioden när han prickade ribban i en spelvändning efter fint förarbete av Corey Perry.
- Vi har en bra grupp. Vi jobbar bra och efter Toronto ville alla ha mer och alla fortsatte jobba hårt, sa Philipp Danault om laginsatsen efter matchen.
I den tredje perioden behöll Canadiens trycket men Hellebuyck stod pall. Framåt sköt Jets tre skott, av vilka ett från Paul Stastny sånär överlistade Carey Price. Det hade i så fall varit första gången som Jets tog ledningen i serien. Så blev det inte, och så skulle det inte bli. Matchen gick till förlängning. Klockan hann bara ticka en och en halv minut, sedan hände saker snabbt: Canadiens vann pucken i mittzon, dumpade in den. De följde upp och vann duellen vid sargen. Cole Caufield hittade en omarkerad Tyler Toffoli som satte 3-2, och Montreal är klart för semifinal
\[De senaste nyheterna från serien mellan Jets-Canadiens\]
- Det är en fantastisk känsla, helt klart.Jag kommer nog att njuta mer av det imorgon när vi är lediga. Det här laget betyder mycket för mig. Att nå tredje rundan gör mig väldigt glad och jag är stolt över mitt lag, sa Montreal-födde Canadienstränaren Ducharme. Vi spelade inte perfekt men vi det var en stabil math.
Jets Blake Wheeler:
- De spelar riktigt bra hockey nu och när de väl släpper igenom något har de en väldigt bra målvakt som räddar dem. Från match 2 och framåt kunde vi inte bryta igenom och göra det där första målet, sa Jets kapten.
ISLANDERS FÄLLDE BRUINS
New York Islanders är en seger från Stanley Cup-semifinal efter nattens 5-4-vinst mot Boston Bruins i Boston. Det var dock hemmalaget som öppnade matchen bäst. Redan efter dryga minuten drog David Pastrnak igång ett anfall på högerkanten. En hög forecheck efter ett skott från just Pastrnak gav till slut Charlie McAvoy pucken vid blålinjen. Han hittade Pastrnak ute till vänster och denne skickade in 1-0 efter 1:25 minut och därmed släppte Semyon Varlamov in ett skott inom matchens första sex minuter för tredje gången på de senaste fyra. Hemmalaget skapade fler chanser kort därefter, utan att näta. Istället kvitterade Mathew Barzal i powerplay med dryga minuten kvar av perioden, med sitt tredje mål på de tre senaste matcherna.

BOS-NYI M5: Barzal stänker in pucken i PP

• Det var viktigt. Vi förtjänade inte 1-1, de tryckte på bra. De kunde ha gjort tre, fyra i första. Men att få 1-1 och kunna ta ett djupt andetag var väldigt viktigt, sa Barzal efteråt.
    Kyle Palmieri gav Islanders ledningen fem minuter in i mittperioden när han tryckte in en puck från nära håll i powerplay. Brad Marchand kvitterade, assisterad av Pastrnak, med en vacker prestation två minuter senare när han tog sig förbi en back och rundade Varlamov och likt den första perioden skapade Bruins snabbt fler chanser men Varlamov stoppade även dessa. En snabb spelvändning från Islanders gav till slut Josh Bailey tid och rum framför Tuukka Rask: 2-3. Två minuter senare, med 16:38 spelat av perioden, gjorde Jordan Eberle 2-4 när han i powerplay träffade första krysset från vänsterkanten.
    Två minuter in i slutperioden blev Brock Nelson matchvinnare. Adam Pelech bröt ett uppspel när han hoppade vid blålinjen och tog ner pucken med handen. Han hittade Anthony Beauvillier som i sin tur hittade Nelson i slottet; 2-5. Pastrnak direktsköt 3-5, hans tredje poäng för kvällen, i powerplay innan David Krejci reducerade på nytt med drygt fem minuter kvar: 4-5. Boston tryckte på och dominerade spelet i den tredje perioden, där man vann skotten med 18-3. Men Varlamov stoppade 16 av dessa, Totalt räddade ryssen 40 av 44 skott.
    \[De senaste nyheterna från serien mellan Bruins-Islanders\]
    - Det är frustrerande, men vi måste släppa det och göra oss redo till match 6. Jag tycker att vi var det bättre laget, det gick bara inte vår väg, sa Pastrnak.
    Framåt fick Islanders iväg 19 skott, men nätade på tre av fyra powerplay:
    - Vårt powerplay har varit konsekvent hela slutspelet. Det har hjälpt oss i många matcher, antingen genom att ge oss ledningen eller ta oss tillbaka i matcher, sa Barzal.