NSH

Calle Järnkrok hade en alldeles utmärkt lördagskväll. Svensken stod för ett hat trick när Nashville Predators besegrade Los Angeles Kings med 5-3 hemma i Bridgestone Arena.

Hat tricket var hans första i karriären
- Det var skönt, speciellt att få vinna här hemma efter några tunga förluster på bortaplan, sade Järnkrok till NHL.com/sv.
Den förre Brynäsarens första mål kom i mitten av andra perioden och betydde 1-1. I spel fyra-mot-fyra fick han yta i slottet och fyrade av ett skott som Cal Petersen inte kunde rädda. Nästa mål från svensken innebar 3-3 och kom från den högra tekningscirkeln i powerplay med drygt 14 minuter kvar att spela.
- Det var kul att få spela powerplay. Jag vill vara med där ute, absolut. Jag gör bara mitt bästa, sade Järnkrok.
Han fastställde sitt hat trick och dubblerade säsongens målskörd när han i numerärt underläge återigen visade prov på sitt skott.
Järnkrok är den sjunde spelaren sedan 2013-14 som gör ett hat trick som inkluderar ett mål i powerplay, boxplay och med lika många spelare på isen.

NSH-LAK: Järnkroks skytte ger första hat tricket

• Han är en viktig spelare här, både i offensiven och defensiven. Han fick chansen i powerplay och visade vad han kan. Han fick igång oss när vi behövde det, och gjorde några viktiga mål, säger Ryan Ellis.
    Får Predators var segern den första efter tre raka förluster. För Kings går säsongen fortsatt i moll. Förlusten var deras fjärde på sina fem senaste och totalt 12:e för säsongen.
    Här är summeringen från nattens matcher:
    San Jose Sharks - St. Louis Blues 4-0 (0-0, 3-0, 1-0)
    Så har Erik Karlsson till slut gjort sitt första mål för San Jose Sharks. Det kom 3:34 in i den andra perioden. På en retur dunkade den svenske backen in pucken med ett slagskott fram till 1-0. Det tog Karlsson 21 matcher att hitta nätet för första gången sedan klubbytet tidigare i höstas.
    Karlssons mål gav honom möjligtvis en dos självförtroende. Efter att Joe Pavelski gjort 2-0 spelade svensken nämligen elegant fram Evander Kane till 3-0.
    Sharks punkterade matchen helt i den tredje perioden när Pavelski hittade rätt för andra gången. Aaron Dell räddade 30 skott och höll sin fjärde nolla i karriären.

SJS-STL: Karlsson gör första målet i Sharks-tröjan

Minnesota Wild - Buffalo Sabres 2-3 (2-1, 0-0, 0-2)
Rasmus Dahlin stod för karriärens andra NHL-mål och spelade dessutom fram till ett när Sabres vände och vann i Xcel Energy Center. Den svenske rookiebacken lirkade fram pucken till Jake McCabe som satte 2-1 i slutet på den första perioden, Dahlins åttonde assist för säsongen.
I den tredje kvitterade han sedan när han påpassligt slog in en lös puck i en rörig situation framför mål. Dahlin fick sedan se Jason Pominville sätta segermålet för Sabres med 1:30 kvar att spela. Vinsten var Buffalos femte i rad, något klubben inte mäktat med sedan våren 2012.
Linus Ullmark vaktade Sabres målbur, och räddade 37 skott. Bara Zach Parise och Matt Dumba lyckades överlista honom.

MIN-BUF: Dahlin kvitterar för Buffalo

Vancouver Canucks - Montreal Canadiens 2-3 (0-0,1-1, 1-2)
Efter fem mållösa matcher fick Elias Pettersson näta igen för sitt Canucks. 20-åringen dundrade in ett slagskott i powerplay fram till 2-1 i mitten av den tredje perioden. Målet var Petterssons elfte för säsongen, men det räckte inte till seger.
Canucks tappade nämligen matchen. Andrew Shaw kvitterade efter 11:41 och i numerärt överläge med 2:44 kvar satte Jonathan Drouin 2-3 och såg till att Vancouver förlorade för femte matchen i rad.

VAN-MTL: Pettersson dunkar in pucken i powerplay

Ottawa Senators - Pittsburgh Penguins 6-4 (3-1, 2-0, 1-3)
Matt Duchene var på spelhumör hemma i Canadian Tire Centre. Kanadensaren svarade för två mål och en assist, och var kvällens stora segerorganisatör för Senators. Duchene satte 3-1 i slutet av den första perioden, spelade fram Cody Ceci till 5-1 i den andra. Och när Penguins hade reducerat till 5-3 och var på väg in i matchen igen klev han fram och satte 6-3.
Därför gjorde det inte så mycket att Patric Hörnqvist snyggade till siffrorna i slutet av matchen med sitt åttonde mål för säsongen.
Matt Duchene har gjort nio poäng på sina fem senaste matcher. Hans mål betydde nummer sju och åtta för säsongen.
New York Rangers - Florida Panthers 4-2 (2-2, 1-0, 1-0)
Henrik Lundqvist fortsatte att klättra på segerlistan för alla NHL:s målvakter genom tiderna. Med sina 39 räddningar vann han sin 438:e match och är nu den sjunde mest vinstrika målvakten genom historien.
- Jag känner mig stolt, sade Lundqvist som också hade en assist i Rangers tionde seger för säsongen.
Även Lias Andersson och Mika Zibanejad noterades för varsin framspelning. För Andersson var det säsongens första.
Hos gästerna fortsatte Mike Hoffman sin poängsvit som nu sträcker sig över 15 matcher. Nyförvärvet inför säsongen stod för ett mål och en assist och har totalt 18 poäng under den mäktiga poängrakan.

Rangers1

Carolina Hurricanes - Columbus Blue Jackets 1-4 (0-1, 1-3, 0-0)
Kvällens andra hat trick stod Blue Jackets Cam Atkinson för. Amerikanen stod för 0-1, 0-2 och 1-4-målet vilket innebar 29-åringens femte hat trick i karriären.
Alex Wennberg spelade fram till ett av målet, medan Artemi Panarin noterades för passningar på de två andra, och på Zach Werenskis 1-3-mål. Blue Jackets tog i och med segern poäng för sjunde matchen i rad och befäste sin ledning i Metropolitan Division, även om de har två matcher mer spelade än närmast jagande New York Islanders .
Sebastian Aho gjorde Carolinas mål.

CAR-CBJ: Karriärens femte tremålsmatch för Atkinson

Arizona Coyotes - Boston Bruins 1-2 (0-2, 1-0, 0-0)
Bruins ordnade segern redan i den första perioden i Gila River Arena. Svenske Jakob Forsbacka-Karlsson gjorde sitt första NHL-mål när han högg på en lös puck framför Arizonas kasse. Bostons andra mål satte Jake DeBrusk, och det skulle säkra Bruins 13:e raka seger mot Coyotes.
Hemmalaget reducerade till 1-2 genom Brad Richardson i mittperioden, men det var det enda av totalt 33 skott som smet förbi Jaroslav Halak i gästernas mål.
Calgary Flames - Edmonton Oilers 4-2 (0-1, 1-1, 3-0)
Trots ledning med 2-0 efter mer än halva matchen lyckades Oilers inte knyta ihop säcken i "Slaget om Alberta". Matchvinnare för Flames blev Elias Lindholm som med sitt tionde och elfte mål för säsongen fullbordade upphämtningen i den trejde perioden.
Lindholm satte avgörande 3-2 med knappt elva minuter kvar av den tredje perioden. Han punkterade sedan matchen i tom kasse med 42 sekunder kvar.
Alex Chiasson och Connor McDavid gav Edmonton sin tvåmålsledning. Derek Ryan satte viktiga 1-2 i slutet av andra perioden. I början av den andra gjorde Sean Monahan mål nummer tio för säsongen och 2-2 var ett faktum.
Segern var Calgarys första efter att ha förlorat två i rad. Edmonton har i och med nattens torsk bara en seger på sina senaste sex matcher.

CGY-EDM: Draisaitl hittar McDavid i powerplay

New Jersey Devils - Detroit Red Wings 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)
Trots underläge med 2-0 sent i den andra perioden hämtade Red Wings ikapp och vann i Prudential Center. Luke Glendening reducerade till 1-2 med 1:34 kvar av mittperioden och efter 13:37 av slutperioden såg Michael Rasmussen till att kvittera för gästerna när han satte sitt femte mål för säsongen.
Dylan Larkin blev sedan matchhjälte när han avgjorde med bara 51 sekunder kvar av övertiden. Red Wings tog därmed sin femte seger på sina sex senast spelade matcher och sin åttonde på sina tio senaste. Ett betydligt ljusare facit än 1-7-2 som de inledde säsongen med.

NJD-DET: Mantha till Larkin till matchvinnande mål

Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 5-6 (0-0, 1-3, 4-2, 0-1)
Med 10:52 kvar att spela av den tredje perioden ledde Tampa Bay med tillsynes betryggande 1-5. Två powerplaymål inom loppet av elva sekunder från Tyler Johnson och Brayden Point hade gett dem det fina avståndet.
Men det går snabbt i hockey. För bara 7:20 senare stod det 5-5 efter en mäktig upphämtning av Flyers. Travis Konecny satte två mål, Sean Couturier ett och till slut kunde Wayne Simmonds också kvittera och se till att Flyers blev det första laget att ligga under med fyra mål med tio minuter kvar och ändå ta poäng.
För det blev bara en poäng. I förlängningen fixade Anthony Cirelli nämligen bonuspoängen för Tampa och satte punkt för den svängiga tillställningen.
James van Riemsdyk gjorde sitt första mål för säsongen. Claude Giroux hade två assist och passerade därmed 700 poäng i NHL.
Så gick snacket:
"Det är enkelt att spela i det här laget för vi vet att vi kommer hämta ikapp även om vi ligger under med två mål. Jag älskar den känslan" - Rasmus Dahlin.
"Jag har haft matcher där jag inte skapat så mycket. Det var skönt att få sätta ett här. Vi måste bara hitta sätt att vinna" - Elias Pettersson.
"Det är när man kommer in på topp-10 som man för först gången böjar titta på listan över väldigt bra målvakter som spelat en stor del av hockeyhistorien. Det betyder mycket för mig" - Henrik Lundqvist.