swedish performers 0308

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Andre Burakovsky och Niklas Bäckström gjorde varsitt mål för Washington Capitals då New Jersey Devils gästade Capital One Arena under fredagen.
Hemmalaget vann med 3-0 och för Burakovsky verkar det som om poängformen hittat ytterligare en växel de senaste matcherna.
Med nattens fullträff har 24-åringen gjort mål de tre senaste matcherna och totalt elva mål och tolv assist på 62 matcher den här säsongen.
- Det känns så klart riktigt bra att jag har kunnat sätta dit ett par mål de senaste matcherna och förhoppningsvis kan jag fortsätta så här, säger Burakovsky till NHL.com/sv efter matchen. Jag kommer i bra lägen nu och jag försöker komma till snabba avslut. Tidigare har jag kanske har letat efter en lucka eller en passning lite för mycket.

WSH-NJD: Burakovsky i flygande anfall

Målet kom då han avslutade ett fint Capitals-anfall i den första perioden och för Burakovsky ser ut att trivas i Capitals fjärdekedja tillsammans med Nic Dowd och Travis Boyd.
- Produktion från alla formationer är något vi behöver då vi kliver in i slutspelet, säger Burakovsky. Vi måste ha fyra kedjor som hela tiden är på hugget kan hota i matcherna. Det tycker jag att vi har nu.
Lagkamraten Niklas Bäckström gläds åt att Burakovsky fått fart på poängproduktionen de senaste matcherna.
- Jätteroligt för honom personligen och för oss i laget att han har fått fart på målskyttet, säger Nicklas Bäckström. Han har ett riktigt bra skott och det är kul att se att han har hittat självförtroendet. Han är den typen av spelare som behöver det och just nu spelar han riktigt bra ishockey för oss. Det är viktigt att alla kedjor kan vara med och bidra den här tiden på säsongen.
Bäckström styrde in 2-0 i början av den tredje perioden efter en listig passning från John Carlson vilket gav Washington möjligheten att bevaka ledningen och plocka sin sjätte raka seger.

WSH-NJD: Bäckströms PP-mål från nära håll

• Vi hade det lite kämpigt i den första perioden, säger Bäckström. Det kändes som om pucken hoppade och rullade hit och dit så det var skönt att ändå ha med sig 1-0 från den perioden. Sen kunde vi hålla undan och med hjälp av ett bra spel i "special teams" döda matchen i den tredje.
    - Det är starkt av oss att ta de två poängen trots att spelet inte var det allra bästa. Efter deadlinen har vi snackat ihop oss och vi vet nu att det är den här gruppen som ska göra det. Jag tycker alla i laget klivit fram sedan dess och spelet har fungerat mycket bättre. Vi vill vara ett riktigt svårt lag att möta framöver och det börjar nu, avslutar Bäckström.
    Capitals leder efter nattens seger Metropolitan Division två poäng före New York Islanders.
    \\\\\\
    ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER:
    Jacob Larsson dubblade poängskörden
    I Anaheims klara 7-2-seger mot Montreal Canadiens fanns 21-åriga backen Jacob Larsson tillbaka i uppställningen för andra gången den här veckan efter att ha kallats upp från AHL-laget San Diego Gulls.
    Larsson noterades för två assistpoäng då han från egen zon snabbt vände ett misslyckat Habs-uppspel med en rak passning till Daniel Sprong som nöp in 1-0 i den första perioden. I den andra perioden var han med i speluppbyggnaden till Troy Terrys 4-2-mål. Det var Jacob Larssons fjärde poäng (0+4) på 40 matcher den här säsongen.
    Rakell med elfte för säsongen
    I samma match gjorde Rikard Rakell sitt elfte mål för säsongen då han tjusigt vinklade in 6-2-målet på en fin passning från Jakob Söderberg i den tredje perioden. Rakell har nu gjort 30 poäng (11+19) på 55 matcher den här säsongen. Också Silfverberg innebar den målgivande passningen att han når 30 poäng den här säsongen. Han har svarat för 18+12 på 60 spelade matcher den här säsongen.

ANA-MTL: Rakell styr in Silfverbergs passning