FLA-COL: Burakovsky kvitterar med ett rappt skott

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Andre Burakovsky har fått en bra start i Colorado Avalanche. Under natten mot lördag iklädde han sig matchhjälterollen när han nya lag vände och vann med 5-4 efter sudden borta mot Florida Panthers.

"Cats" ryckte åt sig en 3-1-ledning i den första perioden. Avs reducerade genom Matt Nieto innan Burakovsky tog på sig superhjältemanteln. Bara sekunder efter Nietos mål flög skåningen fram längs Avalanches högerkant och pricksköt 3-3 med ett distinkt dragskott högt över Sergei Bobrovskys plockhandske.
- Burakovsky har självförtroende och swag runt sitt spel just nu, jag gillar det, berömde tränaren Jared Bednar efter matchen.
Självförtroende kommer på olika sätt. Bra spel är en faktor, målskyttet en annan. Och det kom fler mål från 26-åringen. Panthers återtog ledningen efter att Anton Strålman spelat fram Brett Connolly till 4-3 men Burakovsky kvitterade på nytt när han dök upp som gubben i lådan och slog in en retur på Joonas Donskois distansskott. 4-4 stod sig genom hela den tredje perioden. I förlängningen drog Avs det längsta strået - och Burakovsky var inblandad även där. Hans tredje poäng för aftonen blev en assist. Burakovsky gjorde förarbetet och krattade manegen för Nathan MacKinnons matchvinnande mål. Avs bärgade därmed sin sjätte seger på sju försök och laget har tagit poäng i samtliga matcher (6-0-1)
- Jag vet inte hur bra vi kan bli. Vi har ett fantastiskt lag. Vår start har varit fantastisk men jag tycker att vi gör många misstag. Om vi kan ta bort dom, kanske halvera dem, kan vi bli riktigt bra, sa svensken själv och fortsatte med att beskriva sitt eget spel:
- Jag har pratat mycket om, och tränat på, att skjuta mer. Tidigare har jag ofta tittat upp och letat passning istället för att skjuta. Det är något jag försöker ta bort. Jag har ett bra skott. Det var skönt att se pucken gå in.
Det var svenskens femte match i NHL med minst två poäng - andra i Avs. Han tangerade också sitt personbästa för antal poäng i samma match (3).

PIT-DAL: Klingberg sätter pucken i nättaket

KLINBERG OCH HÖRNQVIST I CENTRUM
Patric Hörnqvist hade en fin afton när hans Pittsburgh Penguins besegrade John Klingbergs Dallas Stars. Klingberg noterades för en assist på Stars, och matchens, första mål, innan Penguins tog över. Hörnqvist och Marcus Pettersson assisterade Jared McCann till 1-1. Hörnqvist styrde vackert in det matchvinnande 3-1-målet innan Klingberg reducerade med sitt patenterade höga distansskott. Från sargen fick backen iväg ett skott som smet in precis under ribban. Hörnqvist, "Bengan" kallad, assisterade sedan Kris Letang till 4-2.

PIT-DAL: Hörnqvist gör 3-1 med en styrning

BLÅGUL FANA I DUCKS
Anaheim Ducks nätade fyra gånger på Carolina Hurricanes och vann med 4-2. Och det bjöds även på fyra svenskpoäng. Rickard Rakell assisterade Adam Henrique till 1-0. 3-0 gjorde Jakob Silfverberg när han snappade upp sin egen retur från nära håll. Carter Rowney hängde fyran assisterad av Rakell och Hampus Lindholm. I Carolina Hurricanes spelade Lucas Wallmark 11:11 minuter.
Jakob Silfverberg gjorde i natt sin 500:e NHL-match.

ANA-CAR: Silfverberg gör mål i sin 500:e match

FYRA SVENSKASSIST I WASHINGTON
Mika Zibanejad stod för två nya poäng, båda assist, när hans New York Rangers kammade noll i Washington. Assistpoängen gör att "Zib" fortsätter att snitta två poäng per match då han nu har fyra mål och sex assist på de fem matcher han spelat. I Capitals, som vann med 5-2, noterades både Nicklas Bäckström och Carl Hagelin för var sin assist. "Bäckis" spelade mest av alla forwards under kvällen, 22:30 minuter. Hans assist gör att han nu är uppe på 648 i karriären - delat femte flest av en svensk genom tiderna tillsammans med Daniel sedin.
Zibanejad var tvåa med sina 22:23 minuters istid.
Henrik Lundqvist gjorde sin 860:e NHL-match, delat flest genom tiderna med Gump Worsley bland målvakterna. Han räddade 30 skott för Rangers.

WSH-NYR: Lundvist med två jätteräddningar

NYQUIST, GUSTAFSSON MED ASSIST
Både Gustav Nyquist och Erik Gustafsson skrev in sig i poängprotokollet när Chicago Blackhawks tog emot, och besegrade, Columbus Blue Jackets. Nyquist noterades för en assistpoäng på Pierre-Luc Dubois 1-1-mål i den andra perioden. Det var forwardens andra raka assistpoäng och tredje assist i nya klubben. Backen Gustafsson låg bakom Alex DeBrincats 2-2. Hawks vann med 3-2 på övertid. Han har nu gjort fyra poäng, samtliga assist, på fem matcher den här säsongen.
VÄRT ATT NOTERA ...
… Oskar Klefbom spelade 24:54 minuter när hans Edmonton Oilers besegrade Detroit Red Wings (2-1). Det var mest av alla utespelare. Red Wings hade två svenskar på isen: Patrik Nemeth (20:24 minuter) och Jacob de la Rose (10:56).