Matthews

Auston Matthews fortsätter vara nästintill ostoppbar i inledningen av säsongen 2018-19. I natt gjorde centern två assist när hans Toronto Maple Leafs besegrade Los Angeles Kings 4-1 - och blev på köpet historisk.

Matthews har nämligen inlett med att göra minst två poäng var och en av de sju inledande matcherna på säsongen. Det är något som bara fyra andra spelare gjort genom tiderna: Mario Lemieux och Kevin Stevens i Pittsburgh Penguins (1992-93), Mike Bossy i New York Islanders (1984-85) och Wayne Gretzky i Edmonton Oilers (1983-84). Matthews toppar NHL:s poängliga med 16 poäng (10+6) efter sju matcher.
- Jag vet inte vad det är. Jag försöker spela hockey och har roligt, skapa läge och ta vara på dem. Jag har haft turen att de har gått in, säger han ödmjukt.
Toronto tog ledningen med 1-0 efter bara 46 sekunder. Matthews och Jake Gardiner stod för förarbetet när Kasperi Kapanen hittade rätt från bakom den förlängda mållinjen. Patrick Marleau ökade på till 2-0 i slutet av perioden.

TOR-LAK: Matthews spelar fram Kapanen

I den andra satte Illya Kovalchuk 2-1 innan Mitchell Marner serverades öppet mål av John Tavares fram till 3-1.
Matthews blev historisk i den tredje perioden när han och Kapanen slet sig loss i ett två-mot-ett-läge. Matthews väntade ut en Kings-back innan han serverade finländaren som satte sitt andra för kvällen.
Toronto har vunnit sex av sina inledande sju matcher. De fem senaste har inneburit segrar.
Här är summeringen från nattens matcher:
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 7-3 (3-1, 3-1, 1-2)
Red Wings dystra start på säsongen fortsätter. I natt kom lagets sjätte raka förlust.
Och det var släkten som var värst i Bell Centre. Tomas Tatar valdes av Red Wings som nummer 30 i draften 2009. Förra säsongen trejdades han till Vegas Golden Knights, men i år återfinns han i Canadiens.
När Tatar i natt mötte sina gamla lagkamrater gjorde slovaken ett mål och två assist. Han stångade in 3-1 i slutet av första perioden. I den andra spelade han iskallt fram Brendan Gallagher i röran framför mål till 4-1. Jonathan Drouin, som också satt 1-0 på straff, blev sedan tvåmålsskytt när han slog in en retur i powerplay. Skottet? Ja, det stod såklart Tatar för.
Tomas Plekanec jubilerade genom att spela sin 1000:e match i NHL. Han fick fira det med att göra mål och bli den fjärde Canadiens-spelaren genom tiderna att näta i just sin 1000:e match.

MTL-DET: Plekanec gör mål i 1000:e matchen

• Det finns alla anledningar i världen för honom att vara glada och ha en fin souvenir från den här matchen, sa Canadiens coach Claude Julien.
    Red Wings säsongstart påminner om den klubben hade 1985-86 då de inte vann förrän i den tionde omgången.
    Nashville Predators - Minnesota Wild 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
    Predators lovande säsongsstart fortsatte i natt mot Central-rivalen Wild. Hemma i Bridgestone Arena skulle, som så många andra matcher, två svenskar spela avgörande roller.
    I mittperioden, när matchen stod och vägde vid ställningen 1-1 satte Mattias Ekholm och Filip Forsberg varsitt mål för hemmalaget. Ekholm hängde med i ett anfall och hängde in sitt andra för säsongen till 2-1. Forsberg gjorde sitt tredje för året på ett friläge. Och de två målen skulle räcka för seger.
    Mikko Koivu reducerade visserligen i slutet av den andra perioden, men i slutperioden satte Mikka Salomäki spiken i kistan med elva sekunder kvar. Detta efter att Predators dödat en utvisning med 2:17 kvar och Pekka Rinne räddat ett friläge från Nino Niederreiter.

NSH-MIN: Forsberg tar vara på friläge

Ottawa Senators - Dallas Stars 4-1 (0-1, 1-0, 3-0)
John Klingberg blev även han historisk i natt. Med ett mål blev han den den blott andra Stars-backen genom tiderna efter Darryl Sydor att göra poäng i fem raka matcher från säsongspremiären. Klingberg satte 1-0 till Stars efter 16:53 i den tredje perioden när han hittade rätt från slottet i powerplay.
Men efter svenskens mål var det inte mycket som var muntert för Stars-spelarna.
Hemmalaget gjorde fyra raka mål och vann sin tredje match för säsongen. Backen Max Lajoie drygade ut sin poängsvit till tre matcher när han gjorde 1-1 i mellanakten. I den tredje gjorde sedan Brady Tkachuk, Mikael Bødker och Zack Smith varsitt mål som säkrade segern.
Senators målvakt Craig Anderson räddade 37 av 38 skott i matchen.

OTT-DAL: Klingberg nätar i powerplay

SÅ GICK SNACKET:
"Jag fokuserar såklart på mitt lag här, men det var speciellt att möta Detroit. Det är roligt att spela mot mina vänner och gamla lagkamrater. Det var en viktig seger" - Tomas Tatar.
"Vi gjorde vad vi behövde göra för att vinna. De sista 12 minuter handlade inte om att göra mål. Det handlade inte om att ha pucken eller antalet skott. Utan om att se till att vi spelade försvarsspel" - Predators coach Peter Laviolette.
"Vi måste visa lite stolthet. Nu är det nog. Vi måste spela bättre. Vi måste jobba. Vi ger oss inte ens oss själva en chans just nu" - Red Wings Niklas Kronwall.