caps_050617

Bort med Alex Ovechkin ur förstakedjan.
In med Andre Burakovsky.
Det var Washingtontränaren Barry Trotz snilledrag inför den den femte matchen i slutspelsserien mot Pittsburgh Penguins. Alexander Ovechkin flyttades bort från första kedjan med Nicklas Bäckström och T.J. Oshie, och ersattes av Andre Burakovsky.

Facit: ett mål vardera av Burakovsky och Bäckström plus "Burras" framspelning till Bäckströms mål när Caps vann med 4-2, reducerade till 2-3 i matcher och såg till att slutspelet fortfarande lever för laget som vann Presidents Trophy men som även fortsatt är i brygga i slutspelet om Stanley Cup.
För Burakovsky var det 20:e gången gillt - före målet hade han skjutit 19 skott mot Pittsburghs mål utan att få in pucken. Överhuvudtaget har Capitals anfallare i tredje- och fjärdekedjorna varit snåla framåt: inget mål i matchserien mot Penguins innan Burakovsky fintade bort Matt Cullen och sköt ett välplacerat dragskott på Marc-Andre Fleurys klubbhandsida.
- Jag tycker att det fungerade bra, sade Andre Burakovsky efter matchen. Vi vann matchen, och det är det viktigaste. Jag tycker att kedjan med "Ovi", Lars (Eller) och Tom (Wilson) också fungerade väldigt bra, så det var en lyckad åtgärd att ändra om i formationerna.

Sidney Crosby var tillbaka i Penguins efter hjärnskakningen som tvingade honom att lämna match tre tidigt och missa den fjärde matchen. Crosby spelade 19.10 och noterades för framspelningen till Phil Kessels 2-1-mål i början av den andra perioden.
Efter att Pittsburgh tagit ledningen i mitten av första perioden (Carl Hagelin) kvitterade Burakovsky efter 19.30. Han spelade sedan fram Nicklas Bäckström till kvitteringen till 2-2 tidigt i tredje perioden. Evgeny Kuznetsov och Alex Ovechkin sköt hem segern med två mål på 27 sekunder i tredje periodens sjunde minut.
- Vi spelade bra hela matchen och pressade ner deras försvarare. De fick jobba hårt och var väldigt trötta i slutet av matchen, sade Burakovsky. Kan vi spela på samma sätt i nästa match så kan vi dra fördel av det.
Nicklas Bäckström tyckte också att ändringarna i kedjeuppställningarna var bra.

• I den här matchen betydde förändringarna en hel del. Vi spelade bra och vi gjorde mål, konstaterade Bäckström efter matchen. Men det spelar egentligen ingen roll vem man spelar med i det här läget, det är inget man tänker på. Man går ut och jobbar så hårt det bara går.
    Om det var uppåt i Capitals omklädningsrum efter matchen, så var det desto deppigare i Penguins. Målvakten Marc-Andre Fleury, som storspelat tidigare under matchserien, släppte fyra mål på 32 skott och var för första gången under 90 i räddningsprocent - den stannade på medelmåttiga 87,5. Det var första gången under matchserien mot Capitals som Fleury släppte in fyra mål.
    32-åringen från Sorel i Quebec, som fick hoppa in när tänkte förstemålvakten Matt Murray skadade sig på uppvärmningen inför den första matchen mot Columbus Blue Jackets i playoffserien, gjorde 32 räddningar och släppte två puckar förbi sig i första matchen mot Capitals. I andra matchen släppte han också två men räddade 34, bland annat fyra räddningar på 20 sekunder från frispelade Caps-spelare. I den tredje matchen räddade han 30 av 33 skott när Caps vann i förlängningen. I den fjärde matchen: två insläppta och 36 räddningar.
    Nu fyra insläppta och 28 räddningar.
    Andre Burakovsky var inte förvånad.
Burak_57
  • Han har stått på huvudet under hela matchserien och vi har pressat honom ordentligt. Han har räddat dem. Men han kan inte spela så hela tiden och fortsätter vi att skjuta så kommer han också att bli trött. analyserade Burakovsky.
    Publiken i Verizon Center hjälpte sina spelare i kampen mot Fleury med retfulla ramsor. Fleury själv var mycket besviken över sin insats:
    - Det här var det värsta hittills under slutspelet, sade Fleury. Jag vet inte vad jag ska säga, jag vill bara glömma det här så fort som möjligt och gå vidare. Vi hade chansen att avsluta det och det är en besvikelse att vi inte kunde göra det. Men alla är överens om att vi lägger det här bakom oss nu och kommer igen.
    Coachen Mike Sullivan kom till Fleurys försvar.
Caps_57
  • Han gjorde en solid insats, sade Sullivan till Washington Post. Han gjorde räddning efter räddning. Deras mål var bra mål och jag tror att vi kan göra ett bättre jobb framför honom.