lehner

Stanley Cup-slutspelet 2020 fortsätter. Undet torsdagen spelades fyra matcher i den första omgången.

Vegas Golden Knights var det enda av fyra möjliga lag att öka på sin ledning till 2-0 i matcher. De gjorde det efter att Robin Lehner svarat för 22 räddningar och Reilly Smith avgjort i förlängning. Alex Wennberg stod för 3-1-målet när Columbus Blue Jackets utjämnade sin serie mot Tampa Bay Lightning. I Carolina Hurricanes seger mot Boston Bruins blev Dougie Hamilton stor matchhjälte. Och När Dallas besegrade Calgary Flames var det Jamie Oleksiak som blev matchvinnare.

Här är en summering från torsdagens matcher:

Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 4-3 öt (2-0 i matcher till VGK)

Golden Knights har 2-0 I matcher mot Blackhawks. De har det efter att Reilly Smith avgjort match 2 i förlängning och Robin Lehner ännu en gång spelat stabilt mellan stolparna.

Smith avgjorde tillställningen efter 7:13 av förlängningen. Forwarden tog plats framför offensiv målbur och direktsköt in pucken bakom Blackhawks målvakt Corey Crawford för sitt tredje mål i slutspelet.

Paul Stastny gjorde 1-0 från slottet efter 10:44 av den första perioden. Tomas Nosek ökade sedan på till 2-0 med ett skott från den högra tekningscirkeln efter 15:35. Nosek ersatte Max Pacioretty (unfit to play) men tvingades själv lämna matchen i den andra perioden.

Smith avgjorde match 2 för Vegas

Mittperioden blev 3:17 gammal innan Kirby Dach gjorde sitt första slutspelsmål och reducerade för Blackhawks. Dominik Kubalik gjorde sedan 2-2 i powerplay. Rookien hittade rätt från högt i slottet på Vegas målvakt Lehner för sitt fjärde mål i årets slutspel. Mark Stone tryckte in en retur från Crawford fram till 3-2 för Vegas efter 17:20. Men innan den andra perioden var över hade Blackhawks kvitterat. Efter fint passningsspel kunde Dylan Strome trycka in 3-3 med bara 14 sekunder kvar.

Lehner gjorde 22 räddningar i matchen och har ännu inte förlorat i Golden Knights-tröjan sedan han trejdades från just Blackhawks den 24 februari.

De lag som vinner match 2 I en bäst-av-sju-serie har historiskt sett gått vidare i 86,4 procent av fallen. Nästa matchen spelas i Edmonton, Western Conference hubstad, på natten mellan lördag och söndag (02:00 VSport Hockey/Viaplay).

Boston Bruins - Carolina Hurricanes 2-3 (Serien lika 1-1)

Dougie Hamilton blev matchvinnaren när Carolina Hurricanes studsade tillbaka och utjämnade bäst-av-sju-serien i slutspelsets första omgång mot Boston Bruins.

Eftersom match 1 flyttades från tisdagen till onsdagen på grund av den åtta perioder långa matchen mellan Columbus Blue Jackets och Tampa Bay Lightning, innebar match 2 det andra mötet på lika måndag dagar för Bruins och Hurricanes.

David Krejci och Bruins såg hanterade det bäst inledningsvis och tog ledningen i matchen efter 15:41 av den första perioden. Krejci hittade rätt från backposition i powerplay med sitt andra mål i slutspelet.

Reimer och Hamilton ordnade seger för Carolina

Mittperioden såg länge ut att bli Carolinas. Teuvo Teräväinen och Andrei Svechnikov reducerade ock kvitterade med varsitt mål efter 15:13 och 16:41. Men med bara fem sekunder kvar av perioden kvitterade Brad Marchand på en retur från nära håll.

Avgörandet kom i den tredje perioden. Efter 8:30 klev Dougie Hamilton fram från sin backposition och hamrade in 3-2 för Carolina med ett slagskott. Hamilton var tillbaka i Carolina i match 2 efter att ha missat de sista 21 grundseriematcherna och de tre inledande Stanley Cup Qualifiers-matcherna. Målet var hans andra matchvinnande i en slutspelsmatch i karriären.

Boston, som saknade forwarden och skyttekungen David Pastrnak (unfit to play) lyckades inte få in en kvitteringspuck bakom James Reimer, trots 15 skott i den tredje perioden. Carolina höll undan och nu är matchserien lika på ett.

Match 3 spelas Ii Toronto, Eastern Conference hubstad, på lördag (18:00 VSport Hockey/Viaplay).

Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets 1-3 (Serien lika 1-1)

Målvakten Joonas Korpisalo stod för en ny stormatch och Alexander Wennberg stod för ett mål. Det hjälpte Columbus Blue Jackets att kvittera matchserien mot Tampa Bay Lightning till 1-1. Slutresultatet skrevs till 3-1.

TBL-CBJ, M2: Wennberg bjuder på highlight-mål

Wennberg punkterade det andra mötet i bäst-av-sju-serien när han med 8:32 kvar att spela satte 3-1. Svensken drog pucken mellan sina egna ben innan han överlistade Tampa Bay Lightnings målvakt Andrei Vasilevskiy. Målet var Wennbergs andra under Qualifiers och slutspelet.

Korpisalo räddade 85 skott i match 1 och följde upp den insatsen med 36 räddningar i match 2, varav elva i den sista perioden när Lightning jagade kvittering.

Efter den maratonlånga match 1 var Tampa Bay Lightning och Columbus Blue Jackets tillbaka i spel under den sena torsdagskvällen, svensk tid. Det andra mötet blev inte alls lika långt och rafflande som det första, men återigen var matchen jämn hela vägen in till slutsignalen.

Nikita Kucherov gav Lightning ledningen efter 5:24. Ryssen var påpassligt framme efter en sargretur och vallade in pucken via Korpisalo från bakom mållinjen. Brayden Point, som avgjorde match 1, stod för en assist på målet och har nu gjort poäng i samtliga fem matcher Tampa har spelat sedan Qualifiers inleddes.

Tampa hade ett spelmässigt övertag under första perioden, och vann skotten med klara 12-6. Men vid första pausvilan stod det ändå 2-1 till ett effektivt Columbus. Ryan Murray kvitterade efter 12:52 med sitt första mål i årets slutspel. Danske Oliver Bjorkstrand lämnades sedan ensam i den högra tekningscirkeln och pangade in ledningsmålet i powerplay efter 18:35.

Wennberg målskytt i Blue Jackets seger i match 2

Bjorkstrands mål sent i den första perioden stod sig till Wennbergs 3-1-kasse, men det saknades inte chanser för fler mål i matchen, med fördel Lightning. Tampa tog dessutom ut målvakten Vasilevskiy i slutskedet av matchen, men Korpisalo stod pall för samtliga avslut som kom mot honom.

Match 3 i serien spelas på lördag (01:30, V Sport Hockey/Viaplay) i Toronto, hubstaden för lagen i Eastern Conference.

Dallas Stars - Calgary Flames 5-4 (Serien lika 1-1)

Jamie Oleksiak avgjorde det andra mötet mellan Stars och Flames och utjämnade matchserien till 1-1. Stars-backen smög upp i ett anfall med bara 39 sekunder kvar att spela och behövde bara sätta klubban till på Corey Perrys framspelning.

Det blev ett målrikt andra möte i bäst-av-sju-serien. Redan efter 19 sekunder gav Dillon Dube Flames ledningen med sitt fjärde mål i årets slutspel. Miro Heiskanen gjorde sedan två mål för Dallas som vände och hade ledningen med 3-1 efter 4:50 av den andra perioden. John Klingberg stod för assist på två av Stars första tre mål.

Oleksiak, Heiskanen bakom Stars seger i match 2

Calgary kom tillbaka in i matchen genom mål av Derek Forbort, men reduceringen stod sig bara i knappt två minuter. Efter 15:05 av mittperioden satte Perry 4-2 till Dallas i numerärt underläge.

Den tredje perioden blev rafflande. Calgary reducerade till 3-4 i numerärt underläge genom Tobias Rieder efter 12:24 och hade sedan en till puck i nät. Men Andrew Mangiiapanes mål dömdes bort för spark.

Istället kom kvitteringen efter 17:11. I numerärt överläge fick Flames till ett par passningar som öppnade upp Stars box. Till sist hittade Elias Lindholm Sam Bennet som bara behövde vinkla in kvitteringen till 4-4.

När matchen sedan var på väg mot förlängning klev Oleksiak fram och ordnade Stars seger.

Match 3 i serien spelas redan under natten mot lördag (04:30 VSport Hockey/Viaplay).