LightningWinners819

Tre lag blev under onsdagens omgång klart för Stanley Cup-slutspelets andra runda; Tampa Bay Lightning, Colorado Avalanche och Boston Bruins.

Tampa Bay Lightning behövde en seger mot Columbus Blue Jackets för att gå vidare till Stanley Cup-slutspelets andra runda. Efter en svängning match 5 avgjorde Brayden Point till Lightnings fördel i förlängning.

Montreal Canadiens vann sin måstematch mot Philadelphia Flyers och i serien mellan Vancouver Canucks och St. Louis Blues är det efter nattens match fördel Vancouver.

Här är en summering av onsdagens matcher:

Colorado Avalanche - Arizona Coyotes 7-1 (4-1 i matcher till COL)

Nathan MacKinnon gjorde fyra poäng, och Andre Burakovsky samt Gabriel Landeskog två när Avalanche stängde serien mot Coyotes via en 7-1-seger i match 5.

MacKinnon gjorde två mål och två assist, medan de två svenskarna noterades för två assist i Rogers Place, Edmonton, hubstad för lagen i Western Conference.

För andra gången i matchserien lyckades Colorado göra sju mål på Arizona. Målkalaset började redan i den första perioden där "hemmalaget" ryckte åt sig en 3-0-ledning. 1-0 kom i powerplay efter 4:39 sedan MacKinnon och Gabriel Landeskog satt upp Nazem Kadri för ett direktskott i slottet. Samuel Girard skickade in 2-0 på pass från Andre Burakovsky efter 8:29, även det i powerplay. Och innan perioden var över blev Kadri tvåmålsskytt på ett friläge efter att Burakovsky noterats för sin andra assist i matchen. Målet var Kadris sjätte mål under slutspelet.

Avalanche vann med 7-1 och stängde serien

Mittperioden slutade med samma siffror. MacKinnon gjorde 4-0 efter 9:51 med ett slagskott från slottet. Från nästan samma ställe pangade han sedan in 5-0 i powerplay för sitt fjärde mål i slutspelet. 6-0 gjorde Nikita Zadorov efter framspelning från MacKinnon och Landeskog.

Clayton Keller reducerade för Arizona i den tredje perioden innan J.T. Compher avslutade målskyttet för Avalanche som tillsammans med Vegas Golden Knights är vidare til den andra omgången i Western Conference. I nästa runda kommer Avalanche att ställas mot det näst sämst seedade laget.

Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets 5-4 övertid (4-1 i matcher till TBL)

Precis som det första mötet fick match 5 mellan Lightning och Blue Jackets avgöras i förlängning. Matchen på onsdagskvällen blev en svängning historia där Brayden Point till slut blev matchvinnare.

Point, som också avgjorde maratonlånga match 1, satte det avgörande målet efter 5:12 av förlängningen efter att han hamnat fri framför Blue Jackets målvakt Joonas Korpisalo. Point fick ner finländaren på isen och lyfte upp en backhand högt i nät.

TBL-CBJ, M5: Point skjuter Lightning vidare

Det var med möjligheten att ta sig vidare till den andra slutspelsrundan som Lightning satte full fart direkt från första nedsläpp i Scotiabank Arena i Toronto, hubstad för lagen i Eastern Conference. Tampa gjorde tidigt två mål; Tyler Johnson styrde in 1-0 efter 5:38 och minuten senare pricksköt Blake Coleman 2-0 bakom Blue Jackets målvakt Joonas Korpisalo.

2-0-målet fungerade som en väckarklocka för Blue Jackets som efter det jobbade sig in och tog över matchen. De fick också viktiga 2-1 när lagkaptenen Nick Foligno satte 2-1 efter 11:51 av öppningsperioden, assisterad av Wennberg. Målet kom en sekund efter att Blue Jackets avslutat ett numerärt överläge.

Mittperioden tillhörde Columbus som vann skotten med hela 24-8. Det betalade också av sig i form av två mål, inprickade av svenskarna Kevin Stenlund och Alex Wennberg. Stenlund gjorde 2-2 i powerplay. Svensken fick två chanser innan han tryckte in sin karriärs första slutspelsmål. Den förre HV71-spelarens mål kom efter 9:35. När bara 16 sekunder återstod av mittperioden kom 3-2 till Blue Jackets. Efter en tilltrasslad situation framför mål fick Wennberg pucken i slottet och hittade en lucka på Tampas målvakt Andrei Vasilevskiy.

Den tredje perioden blev inledningsvis ett ställningskrig. Tampa kom nära en kvittering när backen Mikhail Sergachev träffade stolpen. Men istället för 3-3 kom 4-2 till Blue Jackets när Oliver Bjorkstrand satte pucken i nät efter 9:33.

TBL-CBJ, M5: Bjorkstrand nätar med backhand

Men den svängiga matchen fortsatte. Lightning gav inte upp och fick in 4-3 efter 12:01 genom Kevin Shattenkirk, och satte efter målet ytterligare press mot Blue Jackets och Korpisalo. Kvitteringen kom efter 18:22 genom Anthony Cirelli som styrde in 4-4 med skridskon framför mål.

I förlängningen tog Tampa tag i taktpinnen och förde spelet innan Point sköt laget vidare.

Segern i den här matchserien gör att de fick revansch för fjolårets 0-4 mot Just Blue Jackets. För Lightning väntar nu andra omgången i ett slutspel för fjärde gången de senaste två säsongerna.

Points övertidsmål skickade Tampa vidare

St. Louis Blues - Vancouver Canucks 3-4 (3-2 i matcher till VAN)

Efter att ha tappat 2-0 i matcher till 2-2 studsade Vancouver Canucks tillbaka och vann match 5 mot St. Louis Blues. De gjorde det efter att ha hämtat upp 1-3 till 4-3 i den andra perioden.

Canucks är nu bara en seger ifrån att gå vidare till den andra slutspelsomgången.

Ledning i serien stod alltså på spel inför matchen i Rogers Place, Edmonton. Tyler Motte gjorde 1-0 för Canucks i numerärt underläge efter 13:15 av den första perioden. Blues svarade genom Brayden Schenn och Ryan O'Reilly vilket gjorde att Blues låg i förarsätet inför den andra perioden.

Zach Sanford skickade in 3-1 i powerplay efter 5:51 av mittperioden. Men efter det vaknade Canucks. J.T. Miller tryckte in reduceringen till 3-2 efter 11:54. Jake Virtanen satte 3-3-kvitteringen efter 16:08 från snäv vinkel och efter 18:17 var Motte framme igen och satte 4-3. Elias Pettersson noterades för assist på 3-2 och 3-3-målet och har nu sju målgivande passningar under slutspelet.

Motte, Canucks besegrade Blues i match 5

Mottes andra mål blev matchavgörande, även om Blues skapade tryck och kvitteringschanser i slutet av matchen. Efter fem spelade matcher är det nu fördel Vancouver, som inte gått vidare från en första runda sedan de var i Stanley Cup-final 2011.

Canucks tvingades spela utan Alexander Edler i den tredje perioden sedan backen lämnat matchen i den andra.

Match 6 spelas under natten mellan fredag och lördag (03:45, VSport Hockey/Viaplay).

Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens 3-5 (3-2 i matcher till PHI)

Canadiens håller liv i matchserien mot Flyers. 5-3-segern i det femte mötet mellan lagen gör att serien fortsätter med match 6.

Canadiens var piskat att vinna match 5 för att undvika att bi utslagna från slutspelet. Forwarden Joel Armia blev tvåmålsskytt. Hans första fullträff kom efter 2:53 i den andra perioden i numerärt underläge. Armia utnyttjade en kraftig sargstuds och tryckte in ledningspucken bakom Flyers målvakt Carter Hart.

Armia tvåmålsskytt för Canadiens i match 5

Mittperioden svängde två gånger. Jakub Voracek gjorde två mål i powerplay under periodens första sju minuter och vände matchen till Flyers fördel. Målen var hans tredje och fjärde under årets slutspel. Innan perioden var slut hade Canadiens däremot vänt tillbaka.

Armia gjorde sitt andra mål i matchen efter 10:12 när han skickade in pucken från kanten och hittade en lucka på Hart. Brendan Gallagher gjorde sedan 3-2 till Montreal genom att slå in pucken på volley från nära håll. Montreal trodde att de gjorde 4-2 i slutet av perioden, men Flyers utmanade domslutet för offside och fick rätt.

I den tredje perioden gjorde Joel Farabee 3-3 för Flyers i powerplay efter 10:37, men det här var Canadiens match. Bara 22 sekunder efter kvitteringen satte Nick Suzuki det mål som skulle bli matchavgörande. Suzuki fick pucken i slottet och väntade ut Hart innan han skickade pucken över mållinjen. Phillip Danault fastställde sedan slutresultatet i tom kasse.

Boston Bruins - Carolina Hurricanes 2-1 (4-1 i matcher till BOS)

David Pastrnak var tillbaka i Bruins efter att ha missat tre raka matcher. Tjecken låg bakom båda Bostons mål i sin comeback och hjälpte laget vidare till andra slutspelsrundan.

Carolina spelade för att hålla sig kvar i slutspelet, och gjorde matchens första mål. Haydn Fleury hittade rätt med ett handledsskott efter 9:35 av den första perioden.

Boston svarade två gånger om i den andra perioden. Båda gångerna i numerärt överläge. 1-1 satte David Krejci från nära håll efter 15:20, Pastrnak fick assisten efter att pucken styrts på hans skridsko fram till målskytten. Innan pausvilan skulle Bruins få ytterligare en möjlighet i powerplay. Och med bara fyra sekunder kvar av perioden satte Patrice Bergeron 2-1. Pastrnak sköt så att pucken hamnade bakom den förlängda mållinjen, där samlade Bergeron upp den och skickade in den via Carolinas målvakt Petr Mrazek.

Bruins, som var fjärdeseedat i Eastern Conference höll undan i den tredje perioden och är nu vidare till den andra slutspelsrundan för tredje året i rad. Förra säsongen tog de sig till Stanley Cup-final där de förlorade mot St. Louis Blues. Vem de får möta i den andra slutspelsomgången är inte klart. Femteseedade Hurricanes slutspel är slut, och precis som förra året (i konferensfinal) var det Boston som satte stopp.