Sweden513

Sverige hade inga större bekymmer mot Norge i den tredje matchen av VM-turneringen i Slovakien. Tre Kronor vann med hela 9-1 efter bland annat två mål från Patric Hörnqvist och det senaste tillskottet i truppen, Alexander Wennberg.

8-0 mot Italien och 9-1 mot Norge. Sverige har milt sagt fått igång målskyttet i årets VM-turnering. Tre Kronor inledde sin tredje match med att göra 1-0 efter bara 39 sekunder. Alex Wennberg, som gjorde sin första VM-match, lirkade in 1-0 mellan benskydden på Norges målvakt Henrik Haukeland i sitt första byte i hela turneringen.
- Väldigt skönt. Det var en puck direkt på tekning som kom lös. Jag försökte vänta ut honom och det gick, sa Columbus Blue Jackets-forwarden till SVT efter den första perioden.
Wennberg spelade i samma kedja som Patric Hörnqvist och William Nylander. De två sistnämnda skulle också bli målskyttar innan första pausvilan. Hörnqvist styrde in 2-0 med sitt fjärde mål i turneringen, innan Nylander hittade rätt till 3-0 nästan direkt efter en tekning efter 18:22.
[Allt från Ishockey-VM 2019 i Slovakien]
Sverige var spelmässigt överlägset, och fortsatte så i den andra perioden. Det var stundtals spel i en zon och Sverige tryckte in ytterligare mål i den norska målburen. Bröderna Adrian och Mario Kempe gjorde 4-0 respektive 6-0, och däremellan stack Hörnqvist fram och styrde in femman med sitt andra mål i matchen.
Wennberg blev tvåmålsskytt när han hittade rätt till 7-0. Då hade inte ens halva matchen spelats. Wennberg tangerade därmed sin notering från hela NHL:s grundserie under vilken han gjorde två mål på 75 matcher.
- "Alex" har sådan energi och kan verkligen flytta puck och är lätt på fötterna. Han har spelförståelse och sådana saker som jag tycker den kedjan behöver. Vi hittade kemi där direkt tycker jag, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT.
Det blev till slut 8-0 efter två perioder efter att Loui Eriksson serverats öppet mål av Elias Lindholm och Elias Pettersson. Sverige vann skotten i den andra perioden med förkrossande 22-5.
- Vi tog initiativet direkt från början och var farliga direkt. Spelglädjen lös igenom speciellt i de två första perioderna, säger Grönborg.
More information
Den tredje perioden blev mer eller mindre en transportsträcka. Periodens första mål blev norskt när Mathias Trettenes hittade rätt på svenske målvakten Jacob Markström från blålinjen. Sverige gjorde ett mål i den tredje perioden. Oskar Lindholm gjorde det på en styrning på William Nylanders skottpassning. Nylander har gjort åtta poäng på de första tre matcherna i VM.
- Det känns bra, vi har bra kemi i kedjan och kompletterar varandra bra. Det finns kemi, säger Nylander.
Sverige har inlett turneringen i Bratislava med två segrar av tre möjliga. Nästa test för Tre Kronor är på torsdag då Österrike står för motståndet.
Det här hände också på VM:s fjärde dag:
De tippade toppvalen för sommarens draft - Jack Hughes och Kaapo Kakko - möttes när USA slog Finland med 3-2 efter förlängning. Båda talangerna tog för sig rejält, men ingen av dem noterades för poäng i matchen. USA ledde med 2-0, men Finland kom tillbaka och ordnade förlängning. Den avgjorde Detroit Red Wings Dyland Larkin med ett rappt handledsskott. USA har två segrar efter förlusten mot Slovakien i premiären. För Finland var det första förlusten i turneringen, men lejonen har tagit poäng i samtliga matcher hittills.
I eftermiddagens andra match nollade Ryssland Tjeckien. Slutresultatet skrevs till 3-0 efter att Andrei Vasilevskiy, till vardags i Tampa Bay Lightning, räddat 23 puckar. Matchen var en fartfylld och jämn historia där Ryssland tog ledningen med 1-0 i den första perioden genom Sergei Andronov. I mittperioden samarbetade Nikita Kucherov, även han i Tampa, och Nikita Gusev till 2-0 innan Nikita Zaitsev punkterade matchen i slutminuten av den tredje perioden.
VM-dagens fjärde match vann Kanada mot Slovakien med 6-5.
Hemmanationen ledde med både 2-0 och 4-2, men Kanada lyckades resa sig bägge gångerna och också vända matchen till sin fördel. I mittperioden gjorde kanadensarna tre mål på knappt tio minuter, det sista inprickat av Troy Stetcher efter 16:40. Slovakerna gav sig däremot inte och kvitterade i den tredje perioden genom Matus Sukel med lite mer än åtta minuter kvar.
Matchen var på väg mot sudden, men med bara en sekund kvar att spela tystade Mark Stone arenan när han fick in 6-5-målet för Kanada i powerplay.
Efter den tuffa starten (1-3 mot Finland) har Kanada lyckats vinna två raka. Slovakien har däremot två raka förluster, och nu väntar viktig match mot Tyskland på onsdag.