Ovechkin-celly

Alexander Ovechkin blev tvåmålsskytt och nådde 600 NHL-mål i karriären när hans Washington Capitals hemmaslog Winnipeg Jets med 3-2 efter förlängning.
Ovechkin blev den 20:e spelaren i historien att nå milstolpen och den fjärde att göra det på färre än 1000 matcher efter Wayne Gretzky (718), Mario Lemieux (719) och Brett Hull (900).

Hans jubileumsmål i sin 990:e match kom i den andra perioden i en grötig situation framför Jets-kassen där Ovechkin till slut lyckades peta in pucken över Connor Hellebyuck. Fullt jubel utbröt givetvis för Ovechkin som hyllades med stående ovationer från hemmapubliken.
- Det är speciellt. Såklart vill du göra fler och fler. Det var 600. Nu måste man göra ett till för 601, säger Ovechkin.
I första perioden fick han pucken i den vänstra tekningscirkeln och skickade in 1-0 till Capitals i powerplay och sitt första i matchen.

Jets gjorde 1-1 genom Nikolaj Ehlers och kvitterade sedan till 2-2 genom Patrik Laine som gjorde sitt 41:a mål för säsongen och hängde på Ovechkin i skytteligatoppen. Laine har gjort 16 mål på sina 12 senaste matcher.
Matchen gick alltså till förlängning där Evgeny Kuznetsov avgjorde på friläge med 49 sekunder kvar och såg till att Alex Ovechkin fick fira 600 med en seger, ledning i Metropolitan Division och ensam i topp av skytteligan.
Ingen dålig kväll för spelaren som har flest mål (600), poäng (1109), powerplay-mål (225), powerplay-poäng (431) och matchvinnande mål (100) sedan sin entré i ligan 2005-06.
Här är summeringen från nattens matcher:
Philadelphia Flyers - Vegas Golden Knights 2-3 (0-1, 1-0, 1-2)
Även Marc-Andre Fleury nådde en milstolpe i natt. Vegas-målvakten nådde nämligen 400 segrar i sin karriär och blev därmed den 13:e någonsin att nå så många i NHL:s historia. Sedan han inledde sin karriär säsongen 2003-04 har bara två målvakter tagit fler: Henrik Lundqvist (430) och Roberto Luongo (412).
Segern säkrades i den tredje perioden som Vegas vann med 1-2. William Karlsson gav dem ledningen med 1-2 i powerplay med sitt 36:e mål för säsongen. Och efter att Wayne Simmonds kvitterat till 2-2, även det i PP, snärtade Ryan Carpenter in segermålet 2-3 bakom en chanslös Petr Mrazek.
Claude Giroux hade en assist och förlängde sin poängsvit till åtta matcher. Men förlusten sved för Flyers som nu bara är två poäng före Columbus Blue Jackets för tredjeplatsen i Metropolitan Division…

Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens 5-2 (3-1, 1-1, 1-0)
…För Blue Jackets tog nämligen två poäng och sin femte raka seger hemma i mötet med Canadiens. Segerorganisatör var Alex Wennberg som stod för ett mål och tre målgivande passningar. Målet tilldömdes först Seth Jones, men efteråt konstaterades det att Wennberg varit på pucken till 2-1. Jones skulle dock få sitt mål när han gjorde 3-1 i slutet av perioden, med Wennberg delaktig i förarbetet.
I den andra assisterade Wennberg till Boone Jenners 4-1-mål och avslutade sedan sin fina kväll med att spela fram Ian Cole till 5-2 i den tredje. Det var Wennbergs andra fyrapoängsmatch i karriären.
Columbus närmade sig tredjeplatsen i divisionen i och med segern. Montreal, vars mål gjordes av Brendan Gallagher och Jonathan Drouin, förlorade för 16:e gången på sina 18 senaste bortamatcher.
New York Rangers - Carolina Hurricanes 6-3 (1-1, 2-1, 3-1)
Mats Zuccarello gjorde sitt 100:e mål i karriären när han blev tvåmålskytt för Rangers som inte släppt hoppet om slutspel ännu. Zuccarello öppnade målskyttet efter 9:06 i den första perioden och gjorde sedan också 5-3 i slutet av den tredje.
Jimmy Vesey gjorde tre mål och blev därmed hat trick-hjälte för första gången i sin karriär. Veseys första kom i den andra perioden och hans andra två i den tredje, det sista i tom kasse med 24 sekunder kvar att spela.
Vladislav Namestnikov gjorde Rangers tredje mål och Pavel Buchenvich samt Mika Zibanejad noterades vars tre passningspoäng för New York som är nio poäng efter New Jersey Devils för det andra wildcardet från Eastern Conference.
Victor Rask gjorde ett av målen för Carolina som är sju poäng efter Devils. Carolina har inte vunnit i Madison Square Garden på 15 matcher.

Florida Panthers - Ottawa Senators 5-3 (0-2, 2-0, 1-3)
Magnus Pääjärvi fick dubbel utdelning när Senators överraskade och bröt Panthers hemmasvit på åtta raka segrar. Pääjärvi styrde in Fredrik Claessons skott till 0-2 i den första perioden och var påpassligt framme och satte 2-3 efter 43 sekunder av den tredje. Däremellan hade Evgnii Dadonov och Mike Matheson sett till att göra ställningen lika på två.
Efter Pääjärvis 2-3-mål kvitterade Jonathan Huberdeau till 3-3. Men det fanns lite krut kvar hos Senators som gjorde 3-4 genom Matt Duchene som också gjort 0-1 i matchens inledning.
Duchenes andra mål kom mindre än tre minuter efter att Craig Anderson stoppat Aleksander Barkov på ett friläge.
Erik Karlsson hittade sedan Jean-Gabriel Pageau framför offensivt mål med 1:45 kvar att spela och 3-5 var ett faktum.
Panthers tappade därmed en chans att ta in på lagen ovanför. Det skiljer tre poäng till Devils men Panthers har två matcher mindre spelade. Keith Yandle spelade sin 700:e raka match, den längsta aktiva streaken i NHL.

Anaheim Ducks - St. Louis Blues 2-4 (0-1, 1-2, 1-1)
Blues är nu bara en poäng efter ett wildcard efter att ha tagit sin andra raka seger. Ivan Barbashev gjorde ett mål och hade även en assist. Patrik Berglund säkrade Blues seger efter halva den tredje då han fick in 2-4 med sitt nionde mål för säsongen.
Robert Bortuzzo och Vladimir Sobotka blev även de målskyttar för Blues.
Ducks åkte ner under wildcardstrecket på grund av förlusten då Kings segrade och passerade Ducks i tabellen. Laget har förlorat tre matcher i rad, har samma poäng som Colorado Avalanche som har det sista wildcardet i Western, men med två matcher mer spelade.
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Kings passerade Ducks genom att nolla Canucks hemma i Staples Center. Jonathan Quick räddade 35 skott för sin fjärde nolla för säsongen. Adrian Kempe noteras för två assist. En andraassist till Tyler Toffoli som på ett friläge gjorde 1-0. Han hade sedan en direktmacka fram till Tanner Pearsons 3-0-mål som kom efter 10:53 av den tredje perioden. Anze Kopitar gjorde turligt Kings 2-0-mål.
Kings studsade därmed tillbaka med råge efter 7-2-torsken mot Blues senast.
I Vancouver, som blev nollade för andra matchen i rad, vaktade Anders Nilsson målet och stoppade 30 puckar.

San Jose Sharks - Detroit Red Wings 5-3 (2-1, 1-1, 1-2)
Sharks stärkte sin andraplats i Pacific genom att gå från 0-1 till 3-1 hemma mot Red Wings. Joe Pavelski, Evander Kane och Joonas Donskoi rullade upp försvaret till 1-1, Eric Fehr styrde in 2-1 och Kevin Labanc satte 3-1. Då visade klockan 1:39 av den andra perioden.
Gustav Nyquist reducerade med sitt 17:e för säsongen på en stolpretur några minuter senare.
I öppningen av den tredje satte Timo Meier 4-2, men saken var inte klar för det. Henrik Zetterberg reducerade efter assist av Nyquist efter 5:53. Red Wings närmade sig men lyckades bara skjuta sex skott på mål i den sista perioden, vilket inte räckte. Istället punkterade Chris Tierney matchen till 5-3 med 1:34 kvar att spela.
Så gick snacket:
"Det är gött. Det är något att jag kan vara stolt över efter karriären. Jag spelare fortfarande och ser bara fram emot nästa match. Det var däremot kul att nå dit. De som ligger framför mig är några som jag sett upp till. Ganska coolt att vara bland dem" - Marc-Andre Fleury
"Tyckte vi hade en bra chans att vinna matchen. Men man måste berömma dem. De kämpade hårt. Det var en av de kvällarna där inget vi gjorde spelade någon roll" - Panthers coach Bob Boughner
"När du ser på de siffrorna. Man tror inte ens på att det är 599, 600. Men sen förstår man…Det är många mål" - Evgeny Kuznetsov om Ovi.