sundqvist gm5

I samband med att Boston Bruins och Carolina Hurricanes tampas om en plats i Stanley Cup-finalen gör NHL.com/sv en extra analys efter varje batalj. Häng med när vi presenterar de viktigaste sakerna från varje match i vår serie "5 Lärdomar".

Craig Berube fick som han ville
Craig Berube sa efter match 2 att han inte var nöjd med hur laget hade tappat en 2-0-ledning och slutat spela. Blues vann den matchen med 4-2 efter att man fått lite tändvätska igen. Efter den fjärde matchen sa han att han visste att Sharks matchvinnande mål inte skulle dömas bort då han visste att reglementet inte rymmer sådana möjligheter. Han instruerade sedan sina spelare att inte älta avgörandet alltför mycket och gå vidare. I den femte fighten fick han utdelning på båda punkterna. Efter att Jaden Schwartz smällt in 2-0 fortsatte Blues att anfalla och skapa chanser djupt i Sharks zon. På de första sex minuterna hade laget 13-1 i skott på mål och när signalen ljöd för paus var siffrorna 20-6.
- Vi är inget flashigt lag. Vi jobbar hårt och vår forecheck är en stor del av vårt spel. När vi rör på fötterna och checkar hårt är vi svåra att möta, sa Brayden Schenn efter matchen.

SJS-STL, M5: Tarasenkos läckra straffmål

Sharks måste fokusera på rätt saker
Erik Karlsson försvann. Joe Pavelski försvann. Och Sharks humör försvann. När motgångarna radade upp sig ökade frustrationen hos hajarna som tog utvisning på utvisning i matchen. Blues behövde egentligen inte göra så mycket mer än att fortsätta spela tung hockey och få pucken på mål för att hemmalaget skulle tappa humöret och det var egentligen bara ett slarvigt powerplay-spel från gästerna- och Martin Jones - som gjorde att Blues endast gjorde ett mål på de åtta (!) försök man fick med minst en man mer på isen. Det mål som tillkom i spelformen var Jaden Schwartz 0-4-puck när både Barclay Goodrow (roughing) och Micheal Haley (interference) tagit parallella tvåminutersutvisningar. Samma slarv hos Blues gjorde att gästerna försakade 15-20 sekunder där man kunde ha spelat fem-mot-tre när Sharks drog på sig ytterligare en utvisning när man redan hade en spelare på botbänken. Och det var samma slarv som gjorde att det blev spel fyra-mot-fyra i två av fyra minuter när Joonas Donskoi sänkt Alexander Steen med en hög klubba.
- VI tappade fattningen i den tredje perioden men jag kan förstå var den frustrationen kommer ifrån, sa tränaren Peter DeBoer efter matchen.
Toppen levererade - understödda av en terrier
Jaden Schwartz hade inte den bästa av grundserier med 11 fullträffar på 69 matcher. Med sitt hat trick, hans andra för slutspelet, under söndagen passerade han den noteringen och gjorde sitt tolfte mål under slutspelet. Under söndagen bildade han ånyo kedja med Brayden Schenn och Vladimir Tarasenko vilket lade grunden för den stora framgången. Både Tarasenko (1-2--3) och Schwartz stod för tre poäng. Schenn hade en assist på sitt konto.
Mycket av det kaos som Blues orsakade i Sharks zon kom från kedjan med Alexander Steen, Ivan Barbashev och Oskar Sundqvist. "Sunken" var som en terrier på rävjakt och gav sig inte förrän han hade vunnit pucken - i varje byte.
- Vi tycker om att spela med varandra. Vi jobbar hårt och har bra kemi. Framförallt har vi bra tempo i linan. Både Oskar och "Barby" är väldigt allround. De spelar fysiskt men jagar inte för att få in en extra tackling.

SJS-STL, M5: Schwartz hat trick i match 5

Jordan Binnington är något extra
Han fick visserligen "bara" 21 skott att jobba med under söndagen men Jordan Binnington fortsätter att övertyga i sitt spel. 21-åringen agerade lugnt genom hela matchen. När Sharks öste på inledningsvis fick han visserligen hjälp av målramen men han stod också pall stormen. När möjlighet gavs spelade han pucken. Han hade full kontroll på returerna och försatte sig knappt i en dålig situation under hela matchen. I och med den hållna nollan blev Binnington förste rookiemålvakt i Blues att hålla nollan i en slutspelsmatch.
- Vi stod för en bra laginsats ikväll. De öppnade hårt och vi fick rida ut det inledningsvis. Hela laget spelar för varandra. Killarna hjälper mig mycket och tar bort trafiken framför mål, sa målvakten diplomatiskt efter matchen.
Ska Nyquist tända Sharks?
Logan Couture har visserligen gjort smått fantastiska 14 mål under slutspelet. Men i två raka matcher har han gått poänglös och kanske är hans "tystnad" signifikativ. Blues har hållit Sharks-anfallarna stången under de senaste matcherna och ingen forward hos San Jose har skjutit mer än tre skott på mål de senaste två matcherna. Evander Kane inledde matchen i söndags med ett skott i stolpen redan efter tio sekunders spel men noterades till slut bara för ett skott på mål. Joe Pavelski, som alltså inte fullföljde matchen, sköt inget skott på mål på 12:27 minuters spel. Joe Thornton nollades även han, liksom Thomas Hertl.
Den som kanske har varit mest påpasslig för Sharks den senaste tiden är Gustav Nyquist. 29-åringen har ett mål och tio assist på sitt konto under slutspelet. Tillsammans med Kane är han en av de som måste kliva fram i nästa match.
Med en växande skadelista har Sharks snart inte så många andra att välja på.