johansson 0510

I samband med att Boston Bruins och Carolina Hurricanes tampas om en plats i Stanley Cup-finalen gör NHL.com/sv en extra analys efter varje batalj. Häng med när vi presenterar de viktigaste sakerna från varje match i vår serie "5 Lärdomar".

Boston Bruins var snäppet vassare än Carolina Hurricanes i match 1 av Eastern Conference-finalerna och tog en välförtjänt 5-2-seger. Det mesta såg ljust ut för Hurricanes efter två perioder med ledning 2-1 och stabilt försvarsspel, men bristfällig disciplin och håglöst spel i boxplay i tredje perioden bäddade för en Bruins-vändning till tonerna av fyra mål.
Här är vad vi tar med oss från match 1:
Marcus Johansson i storform
28-åringen från Landskrona har om vartannat setts som en spelare som inte riktigt tar sitt spel till den där extra nivån när slutspelet vankas. Faktum är att han inför årets slutspel endast noterats för 30 poäng (nio mål, 21 assist) på 72 matcher - ett poängsnitt lägre än det han stått för i grundserien. Men i årets Stanley Cup-jakt har Johansson, efter en trög start med fyra poänglösa matcher, brunnit av ordentligt och har de senaste åtta matcherna noterats för sju poäng (tre mål, fyra assist). Mot Hurricanes i match 1 blev det två poäng; ett mål och en assist. Assistpoängen tillkom tidigt i första perioden när Johansson snodde pucken av Justin Faulk, stod för en rapp uppåkning och sedan serverade Steven Kampfer som kom in släpandes i anfallet. Målet var en retur framför mål i powerplay som Johansson kämpade med näbbar och klor för att komma åt.
Slutspelskrigare, jo tack.

BOS-CAR, M1: Johansson slår in pucken i powerplay

Sylvasst powerplay för Bruins
Spelet med en man mer, respektive en man mindre på banan kom att bli avgörande i match 1. Bruins gick 2-för-5 i powerplay och förbättrade därmed sin powerplayeffektivitet från 28,6% till 30% - bäst av de fyra kvarvarande lagen i Stanley Cup-slutspelet. Brytpunkten kom tidigt i matchens tredje period när först Marcus Johansson och sedan Patrice Bergeron nätade i spel med en man mer på banan. Målen tillkom med 28 sekunders mellanrum och vände matchen från 2-1 Hurricanes till ledning för Bruins. Bortalaget hämtade sig aldrig utan släppte sedan in ytterligare två mål i jakten på en kvittering. Carolinas boxplay står nu på 73,2% i slutspelet - en siffra som måste upp.
Odisciplinerat från Hurricanes
Embryot till en lösning på Hurricanes boxplayproblem kan vara att minska tiden de tvingas sitta på botbänken. I match 1 blev det som bekant hela fem gånger - med ödesdigra resultat. Dougie Hamilton noterades bland annat för två utvisningar i tredje perioden.
- Det är ingen idé att kommentera särskilt mycket kring det, säger Hurricanes tränare Rod Brind'Amour om Hamiltons utvisningar.
- Han spelade på gränsen men det gjorde alla på isen. Han kanske blev lite övertaggad, jag vet inte då jag inte kollat i efterhand. Jag är frustrerad på några av de utvisningar som delades ut, men i slutändan måste du ändå leverera i boxplay. Tar vi en utvisning måste vi döda av den. Det lyckades vi inte med ikväll.
Mrazek rostig?
Petr Mrazek hade inte en särskilt lyckad kväll mellan stolparna och noterades för 23 räddningar på 27 skott. Hurricanes-målvakten skadades i match 2 i serien mot New York Islanders och fanns inte med på isen när hans lagkamrater fullbordade svepet i slutspelets andra runda.
Frågan är, var han redo att kliva in igen så pass snart?
- Det kändes bra för egen del men jag önskar att jag kunnat hjälpa laget vinna ikväll, säger Mrazek. Det var bara en nio-tio dagar jag var borta vilket inte är en längre period. Det kändes bra och jag kan inte skylla på skadan.

wagner

Tränare Brind'Amour gav dock målvakten sitt stöd.
- Petr spelade bra. Vi lämnade honom ensam mot slutet, men jag tyckte han var stabil.
Rutinen fällde avgörandet
Hurricanes är det yngre, mer energiska laget i denna Eastern Conference-final. Men Bruins har betydligt mer rutin och flertalet spelare som varit med om att gå långt i Stanley Cup-slutspelet tidigare. I tredje perioden var det just veteranerna som klev fram med viktiga mål från Marcus Johansson och Patrice Bergeron, samt dubbla assist från Brad Marchand och stabilt spel i målet från Tuukka Rask.
Återstår att se huruvida Hurricanes veteraner Jordan Staal och Justin Williams kan leverera på samma sätt i nästa möte lagen emellan.