lightning capitals

I samband med att Tampa Bay Lightning och Washington Capitals tampas om en plats i Stanley Cup-finalen gör NHL.com/sv en extra analys efter varje batalj. Häng med när vi presenterar de viktigaste sakerna från varje match i vår serie "5 Lärdomar". I denna första artikel är det match 1 mellan Lightning och Capitals vi bryter ner.

Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
Washington Capitals tog en komfortabel 4-2 seger på bortais över Tampa Bay Lightning i den inledande matchen av Eastern Conference-finalen. Capitals var effektiva i powerplay, spelade i ett ruggigt högt tempo och hade en del tur i viktiga moment under matchens gång. Här är vad vi tar med oss från match 1:
1.Ingen ringrost hos Washington
Efter att ha slagit ut regerande mästarna Pittsburgh Penguins med 4-2 i matcher hade Capitals ett par dagars vila innan första mötet med Lightning. Det fanns vissa frågetecken inför nedsläpp huruvida laget skulle haft tid och möjlighet att ladda om efter en så känslofylld seger. Men man visade med besked att man var redo från allra första början.
Laget från den amerikanska huvudstaden spelade i ett högt tempo och dikterade majoriteten av matchen. Ställningen var 2-0 efter första perioden men Capitals hade mycket väl kunnat ha en ännu större ledning med lite flyt. Det mesta stämde för Washington - detta trots att man släppte till två mål i den tredje perioden när man lyfte foten från gaspedalen.
2.Capitals powerplay är giftigt
Washington fick fyra möjligheter att spela med en man mer i den första matchen, och man utnyttjade det genom att göra två mål. Ovechkins 2-0 med två sekunder kvar att spela av första perioden var det första, medans Lars Ellers 4-0 mål även det kom i spel fem mot fyra.

Capitals är ruggigt effektiva i powerplay där man gör mål på 32.6% av sina chanser, vilket är överlägset bäst av de fyra i slutspelet kvarvarande lagen. Man var dessutom utan Nicklas Bäckström i match 1 - till vardags den självklare speluppläggaren i första PP-uppställningen - så man kan lugnt säga att man har hittat ett system som funkar.
3.Tampa Bay kan inte räkna
Amalie Arena exploderade i slutsekunderna av den första perioden när det såg ut som att Nikita Kucherov hade kvitterat till 1-1. Men då Tampa Bay hade sex utespelare på isen vid tillfället så åkte man på en utvisning istället. Det stod dom dyrt då Alexander Ovechkin bombade in 2-0 målet för gästerna med 1.8 sekunder kvar på klockan.
Relaterat material: [Washington vinner Match 1 mot Tampa Bay]
Hade man inte klantat till det så skulle Lightning vara med i matchen på ett helt annat sätt. Kucherov gjorde ett grymt jobb vid det bortdömda målet, och det hade säkerligen gett laget en boost i självförtroendet att få ett mål precis innan periodpausen. Nu blev det helt tvärtom istället. Publiken, och för den delen spelarna, tror att man har kvitterat och stämningen är tillbaka på topp. Istället får hela arenan en hink med iskallt vatten över sig då målet blir bortdömt, Lightning får en man utvisad och Capitals gör mål direkt efteråt.
4.Ovechkin har torrt krut i bössan
Det var Alexander Ovechkin som stod för 2-0 målet i powerplay med mindre än två sekunder kvar av den första perioden. Den ryske målsprutan stod för sitt nionde mål så här långt in i slutspelet. T.J. Oshie vann tekningen nere till vänster om Andrei Vasilevskiy, och fick pucken till Evgeny Kuznetsov som la upp en smörpass till "Ovie" som drog till med ett direktskott.
Ovechkin har klivit fram rejält för Capitals i de tidigare rundorna av slutspelet och det ser nu ut som att han vill sätta sin prägel även på konferensfinalen. Han har fått en del kritik under åren att han inte kunna leda Capitals till framgång i slutspelet men är nu på god väg att visa för sina kritiker att han kan göra just det.

5.Vasilevskiy hade en tung start
Andrei Vasilevskiy fick inte den starten han hoppats på i konferensfinalen. Den ryske målvakten hade otur med ett par studsar som inte gick hans väg och det gick egentligen inte att lasta honom att man låg under med 4-0 efter två perioder. I det läget så valde Lightnings tränare Jon Cooper att plocka ut Vasilevskiy och sätta in Louis Domingue.
Det bör inte läsas in för mycket i att Vasilevskiy fick nöta bänk i tredje perioden då det sannolikt handlade om att bara vila upp honom inför match 2, natten till måndag. Ryssen har kapaciteten att stänga ner en motståndare och han stod för ett par bra räddningar i match 1. Dock gäller det att den Vezina Trophy-nominerade burväktaren även har studsarna med sig om Lightning skall rå sig på Capitals.