Skip to main content

Juniorské MS aj pod šírym nebom, Slovensko chce prekvapiť

Na šampionáte do 20 rokov sa bude hrať aj na otvorenom štadióne, cesta pre Slovákov vedie cez Dánsko

Autor NHL.com/sk

Majstrovstvá sveta do 20 rokov majú za sebou už 41 ročníkov, ale ešte nikdy sa nehralo pod holým nebom. To sa teraz zmení - na juniorskom šampionáte v Buffale, ktorý štartuje 26. decembra, sa odohrá aj duel na otvorenom štadióne medzi domácim výberom USA a susednou Kanadou.

Práve ten bude okrem súbojov o medaily najväčším lákadlom. Na New Era Stadium, na ktorom Buffalo Bills zvyčajne hrajú americký futbal, sa očakáva, že bude vypredané, teda návšteva 47 tisíc divákov.

"Momentálne sme na 35 tisícoch a myslím, že dopredať aj zvyšných 12 tisíc je realistický odhad," povedal pred týždňom pre denník USA Today Mike Gilbert z vedenia Buffalo Sabres.

Práve tí musia kvôli šampionátu vypratať svoju halu Key Bank Center. Domáci Američania obhajujú zlato z posledného turnaja v Montreale a v Toronte a Kanada, ktorá pred rokom prehrala vo finále po nájazdoch, by im rada vrátila vyrabovanie svojich svätostánkov.

Že bude najväčším favoritom turnaja, naznačila už v príprave, keď deklasovala český tím 9:0. Dvojica Taylor Raddysh - Robert Thomas nastrieľala v tomto zápase tri góly, nazbierala osem bodov a naznačila, že sa zaradí medzi ofenzívnym ťahúňov. Najväčšou oporou by však mal byť brankár Carter Hart, ktorý má obrovskú motiváciu: práve on totiž chytal v spomínaných finálových nájazdoch.

Ale Američania budú mať v tíme šiestich hráčov, ktorí v januári 2017 vybojovali zlato. Medzi nimi aj Kiefera Bellowsa, syna bývalého útočníka NHL Briana Bellowsa, ktorý by mal byť ich najväčším ťahúňom a patriť k hviezdam šampionátu.

Medzi ne sa určite zaradia aj hokejisti, ktorí už majú skúsenosť s NHL. Švédsko postaví Alexandera Nylandera, ktorého Sabres uvoľnili z farmy v Rochesteri. Nylander bol pred rokom s 12 bodmi jedným z dvoch najproduktívnejších hráčov turnaja a následne odohral štyri duely v NHL. Fíni budú mať Janneho Kuokkanena a Česi zase Filipa Chytila, ktorý tento rok odohral úvodné dva zápasy sezóny za New York Rangers.

Medzi favoritov turnaja sa zaraďujú aj Fíni, ktorí v posledných rokoch oslávili na juniorskej scéne veľké úspechy: z posledných štyroch rokov majú dve zlaté medaily. Fínsko sa v skupine A stretne s Kanadou aj s USA a ich súperom budú Slováci, ktorých veľká nádej na postup zo skupiny A tkvie v poslednom dueli proti Dánsku. Ten sa hrá na Silvestra o 18. hodine (teda presne o polnoci stredoeurópskeho času).

Mužstvo kouča Ernesta Bokroša sa pripravovalo na kempe v Rochesteri, potom odohralo dva zápasy: proti Bielorusku uspelo 4:1 a v sobotu potrápilo Rusov a prehralo až 2:3 po samostatných nájazdoch.

"Naozaj sme hrali veľmi dobre, koncentrovane a v systéme. Mali sme pohyb, presné prihrávky a myslím si, že práve týmto sme Rusov zaskočili. Ak sme neboli lepší, tak sme boli minimálne vyrovnaným súperom," povedal tréner Bokroš podľa agentúry TASR.  

Slovensko, ktoré minulý rok skončilo ôsme, vstúpi do šampionátu v noci na štvrtok zápasom proti Kanade.

V skupine B je favoritom Švédsko, ktoré sa bude okrem Nylandera spoliehať aj na obrancu Rasmusa Dahlina, zatiaľ najhorúcejšieho kandidáta na jednotku budúceho draftu NHL. Ambície majú tradične aj Rusi, ktorí zase majú medzi sebou možnú dvojku draftu 2018 - útočníka Andreia Svechnikova. Na týchto dvoch hráčov bude v Buffale upriamená enormná pozornosť.

Súboje v skupine B budú veľmi dôležité, pretože jej víťaz sa pravdepodobne v štvrťfinále vyhne silnej trojici Kanada, USA, Fínsko. Pre český tím by to bol veľmi vítaný program. Českí fanúšikovia márne čakajú na medailu z MS 'dvadsiatok' už od roka 2005.

Zápasy slovenského tímu

Slovensko - Kanada, 27.12., 19:00 ET (28.12., 1:00 SEČ)
Slovensko - USA, 28.12., 20:00 ET (29.12., 2:00 SEČ)
Slovensko - Fínsko, 30.12., 16:00 ET (22:00 SEČ)
Slovensko - Dánsko, 31.12., 18:00 ET (24:00 SEČ)

Čítajte viac

NHL používa cookies, web beacons a ďalšie podobné technológie. Používaním webových stránok a ďalších online služieb NHL dávate súhlas s našou Ochranou osobných údajov a s Podmienkami služby, vrátane našej Cookie Policy.