Skip to main content

USA slog Kanada i första träningen inför WCH

Mål av Kane när USA vann träningsmatchen inför WCH, 4-2 mot Kanada

by Janne Bengtsson / Korrespondent för NHL.com

Parise's great redirection

CAN@USA: Parise tips home the opening goal

Zach Parise heads to the slot to redirect Ryan Suter's shot from the point past Carey Price, giving Team USA a 1-0 lead in the 1st

  • 00:34 •

USA gick segrande ur den första träningsmatchen mot Kanada inför World Cup of Hockey. Efter snabba mål sent i första perioden av Zach Parise och NHL:s poängkung förra säsongen Patrick Kane, kunde USA vinna med 4-2 (2-0, 1-1, 1-1) i matchen i Columbus.


Nära 18.000 åskådare bildade en massiv hejaklack för USA i en tät och stundtals grining match.

- När Kanada möter USA, så blir det den här typen av matcher oavsett om det är en tävlingsmatch i första rundan, i semifinalen eller i finalen eller om det är en träningsmatch; det gäller att hitta rätt i den rivalitet det handlar om här, sade USA:s Patrick Kane till NHL.com efter matchen.


Los Angeles Kings målvakt Jonathan Quick spelade två perioder och bokfördes för 97,0 i räddningsprocent, att jämföra med Kanadas Carey Price som spelade hela matchen, 87,5. Det var var Montrealmålvakten Price's första match sedan den skada i november 2015 som höll honom borta från resten av förra säsongen.


Det blev en tuff match: bland annat fick USA:s anfallare Ryan Kesler matchstraff för en tackling mot sargen på Kanadas Shea Weber sent i andra perioden. Kanadas Logan Couture tvingades sitta några byten efter att ha blivit hårt tacklad mot sargen av T.J. Oshie, och USA:s lagkapten Joe Pavelski gick så hårt åt Claude Giroux att den kanadensiske spelaren fick hjälpas av isen: Giroux återvände dock senare.


- Vi har några riktigt tuffa spelare i laget, spelare som jag verkligen inte gillar att möta (i NHL), så det är väl ingen tvekan om hur vi ska spela, sade T.J. Oshie, till vardags i Washington Capitals efter morgonvärmningen.
Träningsmatchen mellan Kanada och USA är naturligtvis den tyngsta av alla träningsmatcher inför World Cup of Hockey. Med en extra dimension eftersom spelarna som ställs mot varandra ofta är lagkamrater och bästa vänner i klubblagen i NHL.


En ibland underlig situation: Kanadas affischnamn, Pittsburgh Penguins lagkapten Sidney Crosby, spelar World Cup-matcherna som motståndare till tränaren i sin egen tränare i Penguins Mike Sullivan, i World Cup-hockeyn assisterande coach till John Tortorella i USA. Det var Sullivan som kom till Penguins i slutet av förra året när Mike Johnston fick sparken. Han vände upp och ner på hela laget: ett lag med problem blev plötsligt ett vinnande lag och Crosby som haft det svårt, förvandlades plötsligt till den världspelare alla som kan sin hockey vet att han kan vara. Och alla vet var Crosbys och Sullivans resa slutade: med Stanley Cup.


För Crosby var det inte helt enkelt att möta Sullivan.


- Det kommer att kännas konstigt, sade Crosby till NHL.com före matchen. I alla lägen, vare sig det handlar om tränare eller spelare, så verkar allt annorlunda från start. Men sedan blir man van och spelar som vanligt.
Men samtidigt finns den nationella aspekten, känslan och äran att få spela för sitt land.
Crosby från Cole Harbour, Nova Scotia, Kanada.


Sullivan från Marshfield, Massachussetts, USA.


- Varje gång man tar på sig den där tröjan så vill man leva upp till förväntningarna och känna den stolthet som det innebär att ta på sig tröjan. Man vill alltid göra sitt bästa, säger Crosby.
Mike Sullivan och John Tortorella hade lagt extra energi på att ha kontroll på Kanadas förstakedja med Crosby, Brad Marchand och Patrice Bergeron.


Det lyckades han med: Bergeron gjorde Kanadas reduceringsmål till 1-2, framspelad av Crosby och Marchand, men mer än så blev det inte.


Crosby hade två lägen mot Quick i början av matchen, men fick inte in pucken. Och Quick stod emot också när Tyler Seguin utmanade i ett farligt läge.


- Jag är mycket nöjd med hur Quick spelade där, konstaterade John Tortorella efter matchen.
Zach Parise styrde in 1-0, och Patrick Kane gjorde 2-0 sedan han tagit hand om returen på sitt eget skott mot Carey Price. Målen kom med 65 sekunders mellanrum i slutet av första perioden, som Kanada inledningsvis dominerade stort: kanadensarna sköt 12 av de 13 första skotten, men Quick var tät.


Efter Bergerons reduceringsmål kunde Joe Pavelski utöka USA:s ledning, årets Norris Trophy-vinnare Drew Doughty från Los Angeles Kings få hål på Ben Bishop som ersatt Quick till tredje perioden, innan Derek Stepan satte 4-2 i tom kasse efter 18.39 av slutperioden.


Lagen möts igen, på lördag kväll. Den här gången nmed Kanada som hemmalag: matchen spelas i Ottawa.

Video: CAN@USA: Doughty lasers slap shot to cut lead to one

View More